Suriyelilerin geri dönüşü konut kiralarını ancak önümüzdeki yaz etkileyebilir

Elips Haber'de yayımlanan "Suriyelilerin geri dönüşü konut kiralarını nasıl etkileyecek?" başlıklı haberin özgünleştirilmiş halini aşağıda gönderiyoruz.

GÜNDEM 18.12.2024 16:45:00 4000 0
Suriyelilerin geri dönüşü konut kiralarını ancak önümüzdeki yaz etkileyebilir

Esad rejiminin yıkılması sonrası Türkiye’ye göç eden Suriyeliler ülkelerine dönmeye başladı. Suriyelilerin geri dönüşünün Türkiye’deki kiralara etkisini uzmanlar anlattı.

Esad’ın devrilmesinin ardından Türkiye'deki Suriyeliler ülkelerine dönmek için sınır kapılarına gitmeye başladı. Suriyelilerin ülkelerine doğru yola çıkmasıyla beraber Türkiye’deki kiralık konutlarda yaşanacak değişiklik de merak konusu oldu. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı'nın derlediği son verilere göre, Türkiye’de geçici koruma statüsünde yaşayan 3 milyonun üzerinde Suriyeli var. Suriyelilerin en yoğun yaşadığı kentlerin başında İstanbul gelirken onu Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa ve Adana takip ediyor. Türkiye genelinde ise Suriyelilerin yaklaşık 600 bin konutta ikamet ettiği tahmin ediliyor.

Ankara Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Akçam ve Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, Suriyelilerin geri dönüşünün Türkiye’deki kiralara etkisini Elips Haber’den Nur Kaplan’a anlattı.

“Etkili bir düşüş olmayacak”

Suriyelilerin ülkelerine gitmesiyle beraber kiralarda ‘esneme’ olacağından bahseden Hakan Akçam, bu esnemenin cüzi miktarlarda gerçekleşebileceğini ifade ederek, “20 bin liralık konut için 10 bin liraya düşme olmaz” dedi.

Ülkesine geri dönecek olan Suriyelilerin sayısının 500 bin civarında olacağını tahmin ettiklerini söyleyen Akçam, “Bu sayı yükselirse ev sahipleri de kiraya verebilmek için rakamı aşağı doğru çekecek. Ama etkili bir düşüş olmayacak. Ayrıca mevsim itibarıyla da kış olduğu için hızlı bir göç de olmaz. Önümüzdeki yaza doğru taşınacaklardır” diye konuştu.

Suriyelilerin işletmeleri ne olacak?

Suriyelilerin açtıkları işletmeleri bırakıp gitmelerinin zor olduğunu ifade eden Akçam, “Türkiye’ye 13 yıl önce gelmiş insanlar, burada akraba olmuşlar, işlerini kurmuşlar, evlerini arabalarını almışlar. Ankara’da özellikle Hüseyingazi’de çok fazla işyerleri var. Tabii diğer yandan, insanlar göç ettikten sonra o dükkânların da işi durabilir. İşsizlik ortaya çıkar, onlar da gitmek zorunda kalabilirler. Şu an için net bir şey söyleyemiyoruz ama önümüzdeki yaz her şey netleşecektir” şeklinde konuştu.

“Kiralarda dengelenme ve psikolojik etki olacaktır”

Suriyelilerin ülkelerine dönmesiyle beraber ciddi anlamda kiralarda rahatlama olacağını söyleyen Hacı Ali Taylan ise, “Süreç henüz çok yeni. Ne kadarı gidecek ne kadar insan kalmaya devam edecek bilmiyoruz. Birkaç ay içerisinde herhalde daha net rakamlar ortaya çıkacaktır” diyerek şunları söyledi: “Kiralarda bir düşüş görmeyiz çünkü geriye gidiş olmaz ancak dengelenme olacaktır. Ayrıca hala talebin olduğunu unutmamak gerekir. Önümüzdeki yılın sonuna doğru netleşmeye başlar çünkü milyonlardan bahsediyoruz. Psikolojik etkisi de olacaktır piyasaya.”

 

Kaynak: https://www.elipshaber.com/suriyelilerin-geri-donusu-konut-kiralarini-nasil-etkileyecek

Haber Kaynak : Yurt Haber Ajansı
Yorumlar (0)

(VİDEOLU HABER) 2026 YILI YAKACAK YARDIMI BAŞVURULARI BAŞLIYOR

SİVAS’TA AFET KONTEYNERİ UYGULAMASI BAŞLADI…

Çolak Selo’dan Özbelsan Genel Müdürü Kantar’a Sivasspor teşekkürü

Sivas’ın Geleceği İçin Güç Birliği

Sivas Kent Konseyi Başkanı A. Necip Günaydın’ın Atatürk’ün Vefatının 87. Yıl Dönümünde Yayınladığı Anma Mesajı

Dünya Şampiyonu Sporcumuz Afra Kılınç’a Tebrik Ziyareti

Orhan Altuğ yaşamını yitirdi

ŞEYH ŞAMİL SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR MERKEZİ HİZMETE AÇILDI

BG Grup Başkanı Özçoban: Cumhuriyet, Modern Türkiye’nin Mayasını Oluşturmuştur

KGK: Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar olacak

Özdemir'den kutlama mesajı

A. Necip Günaydın’ın Cumhuriyet Bayramı Mesajı

  • Pazartesi 9 ° / 0.2 ° Güneşli
  • Salı 4.5 ° / -2.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 10.4 ° / 0.7 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7