SCÜ önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ev sahipliğinde, “Afrika Devletleri ve Türkiye Arasında UNESCO Konularında Deneyim Paylaşımı Beşinci Toplantısı” ve “Türkiye ve Afrika Ülkeleri Gençliği Arasında Miras Farkındalığı Kolokyumu” yapıldı.

GÜNDEM 6.05.2025 11:29:00 1618 0
SCÜ önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptı

 

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ev sahipliğinde, Sivas Valiliği himayelerinde ve Sivas Belediyesi, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve TİKA’nın katkılarıyla “Afrika Devletleri ve Türkiye Arasında UNESCO Konularında Deneyim Paylaşımı Beşinci Toplantısı” ve “Türkiye ve Afrika Ülkeleri Gençliği Arasında Miras Farkındalığı Kolokyumu” gerçekleştirildi.

4 Eylül Kültür Merkezinde düzenlenen programa; Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Şengönül, Sivas Belediye Başkan Yardımcısı Ramazan Baker, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Değirmen, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkan Yardımcısı Rahman Nurdun, il protokolü, Afrika ülkelerinden gelen katılımcılar, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı. 

Program açış konuşmasını gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Şengönül, “Küreselleşen dünyada, farklı kültürler arasındaki etkileşim giderek artmaktadır. Bu etkileşim, yeni fırsatlar sunarken, kültürel mirasımızın korunması ve doğru anlaşılması sorumluluğunu da beraberinde getirmekte, ‘Miras Farkındalığı’ kavramı günümüzde hayati bir önem kazanmaktadır. Miras farkındalığı, gençlerimizin kendi kültürel köklerini tanımasının, farklı kültürlere saygı duymasının, geçmişin derslerinden yararlanarak bugünü anlamlandırmasının ve geleceğe daha bilinçli adımlarla ilerlemesinin anahtarıdır. Sahip olduğumuz doğal güzellikleri ve kültürel değerleri tanımak, bunların önemini kavramak ve gelecek nesillere aktarmak bugün burada bir araya gelen gençlerimizle birlikte aslında hepimizin sorumluluğundadır.” ifadelerine yer verdi. 


Konuşmasının devamında Rektör Prof. Dr. Şengönül, “Türkiye ve Afrika, zengin doğal kaynaklara ve köklü kültürel geçmişe sahip iki önemli coğrafyadır. Bu iki önemli coğrafya, her ne kadar coğrafi olarak birbirinden uzak olsa da, tarihin derinliklerinden gelen ortak bağlara, benzer kültürel değerlere ve insanlığın ortak mirasına sahiptir. Bu kolokyum, bu ortaklıkları keşfetmek, anlamak ve gelecek nesillere aktarmak için hepimize eşsiz bir fırsat sunmaktadır. Üniversitemiz son yıllarda çok sayıda yabancı öğrenciye kapılarını açmış ve farklı alanlarda mesleki eğitim almaları için imkânlar sunmaktadır. Yabancı öğrencilerimizin oldukça büyük kısmı Afrika ülkelerinden gelmektedir. Afrika’nın farklı ülkelerinden 1000’i aşkın öğrencimiz bulunmaktadır. Bugün ve yarın devam edecek etkinlik boyunca bu öğrencilerimiz ülkelerinin kültürel ve doğal miraslarını tanıtacaklardır. Sözlerime son verirken, doğal ve kültürel mirasımızın geçmişimizden günümüze ulaşan değerli bir hazine olduğunu, bugünümüzü şekillendirirken geleceğimize de ışık tuttuğunu tekrar vurgulamak istiyorum. Bu kıymetli etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara, değerli konuşmacılarımıza, katılımcılarımıza ve özellikle geleceğimizin mimarları olan sevgili gençlerimize en içten teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.


Sivas Valisi Yılmaz Şimşek programda gerçekleştirdiği konuşmada, “Bugün sizleri misafir ettiğimiz Sivas toprakları, insanlığın kültürel ortak mirasına büyük katkılar sunmuştur. Bilindiği üzere son yıllarda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yürütülen diplomatik ilişkiler ve iş birliği çalışmaları sayesinde Türkiye’nin, Afrika kıtasında olan ilişkileri önemli ölçüde güçlenmiş, ayrı bir vizyon ve önem kazanmıştır. Bugün burada Türkiye ve Afrika gençlerini bir araya getiren kolokyum sadece bir toplantı değil ortak miras bilinciyle kurulan gelecek vizyonunun habercisidir. Farklı coğrafyalardan gelen gençlerin ortak değerler etrafında buluşması, bu dünya miraslarına ortak sahip çıkması bizlere gelecek adına umut vermektedir. İnanıyorum ki UNESCO çatısı altındaki bu tür iş birlikleri kültürlerarası anlayışı güçlendirecek ve dünya barışına çok daha büyük katkılar sağlayacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken tüm misafirlerimize Anadolu’nun kalbi, medeniyetlerin hayat bulduğu kadim şehir Sivas’ımıza hoş geldiniz diyor, programın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı. 


Sivas Belediye Başkan Yardımcısı Ramazan Baker ise konuşmasında, “Bugün burada ortak mirasımızı konuşmak ve farklı kültürlerin zenginliğini bir araya getirmek için buluştuk. Bu topraklar asırlardır nice medeniyetlere ev sahipliği yapmış; hoşgörünün, birliğin ve kardeşliğin merkezi olmuştur. Bu anlamlı program, yalnızca kültürel mirasımızı korumakla kalmayacak, aynı zamanda ülkelerimiz arasında güçlü ve kalıcı bağların oluşmasına vesile olacaktır. Programa katkı sunan ve emeği geçenlere teşekkür ediyor, tüm katılımcılara faydalı bir program geçirmelerini diliyorum.” dedi.


UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz yapmış olduğu konuşmada, “Gerçekleştirdiğimiz bu toplantılar, Türkiye ile diğer ülkeler ve bölgeler arasında UNESCO öncelikleri doğrultusunda deneyim paylaşımı ve fikir alışverişinde bulunulan birer gönül köprüsüne dönüşmüştür. Sivas, yalnızca geçmişin izlerini değil bugünün yaratıcılığını da bünyesinde taşıyan gerçek bir UNESCO kentidir. Diğer yandan Afrika; genç nüfusu, zengin kültürel ve doğal mirasıyla hem UNESCO hem de uluslararası toplum için hayati öneme sahip bir kıtadır. Bu etkinlik aynı zamanda bilimin, gençliğin, kültürel diplomasinin buluşmasıdır. Programa katkı sağlayan tüm kurum, kuruluş ve kişilere teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi. 

TİKA Başkan Yardımcısı Rahman Nurdun ise konuşmasında, “Bugün burada sadece bilgi paylaşmak için değil ülkelerimiz arasında karşılıklı güvene dayalı kalıcı ve yapıcı iş birliğini pekiştirmek için bir arada bulunuyoruz. UNESCO çerçevesindeki bu toplantı ortak değerlerimizin ve geleceğe dair ortak sorumluluklarımızın güçlü bir yansımasıdır. Bu kıymetli organizasyonun hayata geçirilmesine kakı sunan tüm kurum ve kişilere teşekkür ediyor, 24 Afrika ülkesinden programa teşrif eden kıymetli misafirlerimize hoş geldiniz diyorum.” ifadelerini kullandı. 

Konuşmaların ardından program, müzik dinletisi ve dans gösterileriyle devam etti. Daha sonra Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nazire Özgen Erdem, kolokyum hakkında kısa bir bilgilendirme yaptı.

Programın ardından, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mimarlık Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi öğrencileri ile Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan “Divriği” temalı sergi açılışı gerçekleştirildi. Devamında Afrikalı öğrencilerin kendi kültürlerini tanıttığı stantlar gezildi. 

Kolokyumun amacı; Türkiye ile Afrika kıtasındaki ülkeler arasında doğal ve kültürel miras bilincini geliştirmektir. Gençlerin, kendi ülkelerinin somut, somut olmayan, doğal ve kültürel miraslarını uluslararası bir platformda tanıtmaları, tarihi ve kültürel kimliklerin korunmasına katkı sağlamayı hedeflemektedir. 

Haber Kaynak : Yurt Haber Ajansı
Anahtar Kelimeler: önemli organizasyona sahipliği yaptı
Yorumlar (0)

Kantar: Güçlü hedeflerle 2026’ya giriyoruz

Özdemir’den İş Dünyasına Yeni Yıl Mesajı

Vali Şimşek Sahada: Hasta Vatandaş İçin Yol Açıldı

Kimsenin Ötekileştirilmediği Bir Türkiye Diliyoruz

Sivas’ta Mesleki Eğitime Yeni Atölye Kazandırıldı

Erdoğan: Planlı ve Disiplinli Çalışma Başarıyı Getirir

Sivas’ta Gönülleri Isıtan Açılış

Yüksel Başkan Hakk’a yürüdü

Öğrencilerden Yavuz Bülent Bakiler’e Duygu Dolu Anma Programı

Sivas’ta Süneyle Mücadele Yapay Zeka İle Güçleniyor

Sivas’ta “Şiddetsiz Aile Güçlü Toplum” Söyleşisi Düzenlendi

Müftü Limon’dan Din Görevlileriyle Gençlik Odaklı Buluşma

  • Cuma -14.5 ° / -28 ° Dondurucu sis
  • Cumartesi -11 ° / -26.4 ° false
  • Pazar -5.3 ° / -19.5 ° false

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9