Günümüzde Kültür nasıl yaşatılır? diye düşünenlerdenim, ve bu neden u kadar önemli?
Bunu ilk öncelikle Kültür nedir? Sorusunun cevabını vererek başlamak istiyorum. 'Bir toplumun duyuş ve düşünmüş birliğini oluşturan, gelenek durumundaki her türlü yaşayış, düşünce ve sanat varlıklarının topu.
Tarihsel ve toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan her türlü değerlere bunları kullanmada, sonraki kuşaklara işletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine eğemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların tümü.
Kültür, bir grup insanın toplumun yada halkın dünya görüşü ve bu görüşün maddî ve manevî yansımalarını.
Kültür bir anlamıyla sanat ve edebiyat yapıtlarının alanını belirler. Kültür bir pusula gibi yaşamımızda rehberlik yapar.
Türk sosyolojisinin öncü isimlerinden Ziya Gökalp kültür ve medeniyet arasında bir ayrım yaparak kültürü şöyle tanımlamıştır.
Gökap'e göre milletin en temel taşı kültürdür. Dolayısıyla kültür milli olmak zorundadır.
Ziya Gökalp 'e göre kültür yani hars, halkın annelerinden,örflerinden sözlü ve yazılı edebiyatından estetik ve iktisadi ürünlerinden oluşur. Kültür bir milletin dili, dini, ahlaki, hukuki ve estetik hayatlarının ahenkli bir bütünüdür.
Toplumların devamı için kültürün de devamlılığı gerekiyor. Aksi halde birbirinden kopuk, tarihini bilmeyen nesiller yetişiyor ve kayboluyoruz.
Din, dil, edebiyat, yaşam tarzı gelenek görenek ve sanat bir bütün halinde işte bu aktarımı en güzel şekilde sağlıyor. Hayatımızda biri eksik kalırsa yavaş yavaş yozlaşmaya başlıyoruz.
Kültürel değerlerimizi yaşatmak adına bu yıl Sultan Şehir Sivasımızda ikincisi düzenlenen "Altın eller Sivas 'da buluşuyor" festivaliyle geleneksel el sanatlarımızı halkımız ve gençlerimizle buluşturuyor sadece buluşturmak değil görsel ve uygulamalı olarak tanıtmaya ve aktarmaya çalışmaktayız.
Yaşadığımız sürece hepimiz birer kültür elçisi olarak değerlerimizi önce kendimiz yaşayarak kültürel mirasımıza sahip çıkacağız ve gelecek kuşaklara aktarabilelim.
Çünkü, Sanatı yapan değil destek verenler yaşatır, değer verenler geleceğe taşır.