Kongrenin açılış konuşmasını, Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Haldun Şekerci, IKSAD Genel Sekreteri Dr. Kaldygul Adilbekova ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özer Aydın yaptı.
08-09 Ekim 2024 tarihleri arasında Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nde düzenlenen Uluslararası Anadolu Mücevher ve Takı Kongresi, mücevherat ve süs taşları alanındaki uzmanları bir araya getirdi. Kongre, Anadolu'nun zengin kültürel mirasının bir parçası olan mücevher ve takı sanatı üzerine kapsamlı bir platform sundu.
Sivas Gazeteci ve Yazarlar Derneği Başkan Yardımcısı Kültür ve Turizm Bakanlığı Sanatkârı Hattat Müzehhibe Dr. Fatmagül Saklavcı konferansa “Oyma Sanatı ve Sivaslı İşleme Ustası Hayati Ünsal ve Çalışmaları” isimli bildiri ile katıldı.
Kongrenin açılış konuşmasını, Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Haldun Şekerci, IKSAD Genel Sekreteri Dr. Kaldygul Adilbekova ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özer Aydın yaptı.
Açılışın ardından düzenlenen panel oturumunda, Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak başkanlığında önemli sunumlar gerçekleştirildi. Prof. Dr. Murat Hatipoğlu, Kütahya’nın zengin yer altı kaynaklarını anlattığı “Kütahya Süs Taşları” başlıklı sunumun ardından Doğan Şapçı "Kütahya Elmas İşlemeciliği" ve Köksal Irmak ise “Kütahya Yarıdeğerli Taşları” konulu sunumlarıyla katılımcıları bilgilendirdi. Kongre kapsamında ayrıca, Zafer Sergi Salonu’nda sergi açılışı yapıldı. Halk oyunları, şiir dinletisi ve müzik performanslarıyla renklendirilen etkinlik, sanatseverlerin beğenisini kazandı.
Tarihi ve kültürel zenginliği ile 5000 yıllık bir Anadolu şehri olan Kütahya. Hitit, Frigya, Lidya, Pers, Makedonya, Bergama Krallığı, Roma ve Bizans İmparatorluğu, Selçuk ve Osmanlı İmparatorlukları zamanında önemli bir merkez olmuştur. Aynı zamanda dünyanın en zengin su kaynaklarıyla önemli bir kaplıca merkezidir.
Kütahya, birçok tarihi ve kültürel mirasa sahiptir. Dünyanın en büyük seramik, porselen ve cam sanayilerinin bulduğu şehirde 35 farklı değerli maden çıkarılmaktadır. Simav ilçesinden çıkarılan ateş opali şehrin önemli taşlarındandır. Ateş opali, doğal turuncu, kırmızı veya sarı renkte olan yarı değerli bir taş türüdür. Mineral opalden oluşur ve parlak, ateşli rengiyle bilinmektedir.
Kütahya'da ilk çini örnekleri 14. yüzyılın sonlarında görülmeye başlanırken çinide asıl ilerleme İznik'in çini sanatının zirvesinde olduğu 16. yüzyılın ikinci yarısından sonra başlar. Özellikle İstanbul'un çini ihtiyacını karşılamak için Kütahya'da çini atölyeleri kurulmuş, Osmanlı'nın gerileme dönemiyle beraber İznik'te çinicilik de aynı hızda gerilemeye başlamış, 18. yüzyılda Kütahya bu alanda faaliyet gösteren tek yer olmuştur. Osmanlı'da çiniciliğin en güzel ve son örnekleri Hafız Mehmed Emin Efendi'nin elinden çıkmıştır. Çini sanatı 2016 yılında UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirası listesine dâhil edilmiştir.
Kütahya ili de 31 Ekim 2017 tarihinde ilân edilen UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağının yeni üyeleri arasında yer alarak “Zanaat ve Halk Sanatları (Crafts and Folk Art)” alanında “Yaratıcı Şehir” unvanını almaya hak kazanmıştır.
Kongrenin ardından Eskişehir’e geçen Saklavcı UNESCO tarafından 2012'de Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dâhil edilen Odunpazarı'nın tarihî kent merkezinde lületaşı işlemeciliği yapan İsmail Kavlak, Seyfi Aktaş ve Ömer Çiftçi’nin atölyelerini ziyaret ederek lületaşı hakkında bilgiler aldı.