İşyerinde Görünmez Devrim

İşyerinde Görünmez Devrim

2023 Yetenek Trendleri Araştırmasına göre; İşyerindeki görünmez devrim su yüzüne çıktı

İstihdam piyasasında en derin ve en etkili bir dönüşümün ayak sesleri duyuluyor. Çalışma kültüründeki derin dönüşümle, sadece iş, bir yaşam doyumu kaynağı olmaktan çıkıyor. Çalışanların çoğu, refahını olumsuz etkileyebilecek bir terfii istemiyor.

Uluslararası işe alım danışmanlığı şirketi PageGroup tarafından dünya genelinde yaptırılan 2023 Yetenek Trendleri Araştırması; internetin hayatımıza girmesinden bu yana, işyerlerinde görünmez bir devrimin ve çalışma kültüründe tüm zamanların en derin dönüşümünün yaşandığını gösteriyor.

Pandemi sonrasında tüm dünyada, minimum çaba ile sadece gerektiği kadar çalışma akımı (Quiet Quitting ) iş yeri dinamiklerinde bir dönüşüme yol açtı. Bu dönüşümle birlikte dünya genelinde bugüne kadar hiç bir sektörün deneyimlemediği bir “Görünmez Devrim” su yüzüne çıktı.

Çalışanların tutum ve motivasyonunda büyük boyuttaki değişimler, yetenek konusunda ise yepyeni bir manzara ortaya koyuyor. Bu değişimle birlikte, istihdam piyasasında uzun soluklu bir dönüşümün ayak sesleri duyuluyor. Maaş, kariyerde ilerleme, yeteneklerin geliştirilmesi ve esneklik, sürdürülebilir ve başarılı yetenek stratejisi, çalışan ve işverenin birbirini seçebilmesinde büyük önem taşıyor.

PageGroup Türkiye Genel Müdürü Fatih Cömert,  Türkiye’nin de dahil olduğu 36 pazarda yaklaşık 70 bin işveren ve iş arayanın görüşlerine dayanan 2023 Yetenek Trendleri Araştırması’nın, genç yeteneklerin sadakat, iş tatmini, maaş, iş-yaşam dengesi ve çeşitlilik, kapsayıcılık, esneklik gibi kriterle üzerinden görüşlerini yansıtmak amacıyla tasarlanan türünün en kapsamlı çalışması olduğunu vurguluyor. Global pazarda en önemli işgücü piyasası eğilimlerini ve iş arayan adayların tutum ve motivasyonlarındaki değişiklikleri belirlemek amacıyla, Kasım 2022 ile Ocak 2023 ortası arasında gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları, çalışanların beklentilerinde dramatik değişimlerin olduğunu gösteriyor.

Cömert, araştırma sonuçları ile ilgili olarak, Türkiye'deki eğilimlerin küresel yetenek pazarıyla paralellik gösterdiğini ifade ederek, yeni nesil yetenekler için iş- özel yaşam dengesi, rekabetçi bir maaş ve güçlü kariyerle ilerleme beklentilerinin pazarlık edilemez hale geldiğine dikkat çekiyor. Cömert “İş ve özel yaşamdaki köklü değişime her yaş grubu, ülke ve sektör uyum sağlamak durumunda kalacak. İnsanların işleriyle ilişkilerinde evrensel bir sıfırlama olduğu açıktır. Bu değişimlerin kalıcılığını kabullenmek gerekiyor.” diyor.

Çalışan bağlılığı kural değil, sıra dışı bir durum halini aldı. İstifalar döngüsü ise hız kesmezken değişim yeni statükoyu temsil ediyor. Rekabet avantajı elde etmek isteyen işverenler, artık genç yeteneklerin önceliklerine odaklanarak, bu yeni gerçeklikle yüzleşmek zorundalar.

Araştırmadan çıkan büyük resme göre; iş yerinde bütünsel bir kültürel devrimle, yetenek-değer denklemi kalıcı olarak sıfırlandı. Yetenek unsuru, güç dinamiğinde bütünsel bir değişimle, artık kesin bir şekilde kontrolü ele geçirdi.

Araştırma sonuçlarını Fatih Cömert şöyle özetliyor;

Türkiye’de çalışanlar değişime açık: sadakat cazibesini kaybetti

Araştırmaya katılanların neredeyse % 97’si iş değiştirmeye sıcak bakarken, % 57'si aktif olarak iş arıyor. Çoğu çalışanın, yaş, cinsiyet, şu anda tutulan pozisyon ve sektörden bağımsız olarak, yeni kariyer zorluklarına açık olduğu gözlemleniyor. Pandeminin başlangıcından beri çalışanların %60’ı pozisyon değiştirmiş. Uzun süre tek bir şirkette çalışma kültürünün demode duruma gelerek, işten işe geçiş yeni bir norm olmaya başladı. Özel hayata gösterilen ilgi ve özen ile esneklik ihtiyacı arttı. Bu, işverenlere karşı sadakatin azalmasına neden oldu.  Güç dengesi şirketlerden adaylara kayıyor ve yeteneklerin artık ellerinde birçok teklif var. Bu durum münferit değil, adeta evrensel bir akım haline geldi.

Ekonomik zorluk arttıkça, iş değiştirme hevesi de artıyor

Yeni fırsatlara açığım diyenlerin oranı, dünyadaki zorlayıcı ekonomik tabloya rağmen azalmıyor. Aslında ekonomik performans zorluğu ile yeni bir iş arama hevesindeki artış arasında doğrudan bir ilişki bulunuyor. Yani ekonomik ortam kişileri zorladıkça, Türkiye’deki iş gücünün %82 si tedbirli olmaktansa, daha çok iş aramaya koyuluyor. Bu oran Polonya’da %74, Portekiz’de %67, İngiltere’de %53, Almanya’da %43 olarak görülüyor.

İş tatmini artık her şeyden önce gelmiyor

Türkiye’de araştırmaya katılanların % 28’i maaşlarından memnun olsalar bile, kendileri için daha iyi seçenekler aramaya istekliler. Bu durum işverenler için önemli bir sinyal. Yetenekleri çekmek ve elde tutmak zorlaşıyor. Kolektif bilinçte işle ilişkinin artık bir öncelik ve yaşam doyumu kaynağı olmaması dikkat çekici bir boyuta ulaşıyor. Yeni nesil yetenekler 'proje modunda' iş yapmayı ve çoğunlukla,  uzun vadeli bir işten ziyade, beceri kazanabilecekleri deneyim ve fırsatları tercih ediyor.

Para yoksa ben de yokum

Türkiye’deki genç yeteneklerin %72’si aldıkları ücreti emekleri için yeterli bulmazken, %61’i maaşın bir iş ilanında en etkileyici bilgi olduğunu söylüyor.  İşverenler ise, maaşın öneminin farkında olmakla birlikte, %87 si maaş beklentilerinin karşılanmasını, işe alımlarda karşılaştıkları en büyük zorluk olarak görüyor. Bu yeni gerçeklikte, ücretlendirme, işleri değiştirmek için daha da güçlü bir motivasyon oluyor. İş arayan adaylar, harcadıkları zaman ve enerji için adil bir maaş bekliyor. Yeni bir pozisyonu kabul etmek söz konusu olduğunda maaş hala bir numaralı faktördür.  Araştırmaya göre enflasyonun etkisini dengeleyecek bir maaş arayışının öne çıktığını söyleyen Cömert, işverenler en değerli yeteneklerin maaşlarını sürekli olarak izlemelerini tavsiye ediyor. Çünkü Türkiye’de çalışanların  % 75'i iş yerlerini değiştirmeden önce ücret artışı talep etmiyor.  Bu, maaşları rol ve sektör ortalamalarıyla uyumlu hale getirmek için sürekli olarak gözden geçirmenin  gerekli olduğu anlamına geliyor. Fatih Cömert, bunun için, referans bir bilgi kaynağı olarak, rol ve sektör başına ortalama maaşı gösteren Maaş Rehberini her yıl güncellediklerini belirtiyor.

İş ve özel yaşam dengesi ayrıcalık değil, artık evrensel bir hak

Türkiye’den araştırmaya katılanların %50’si için iş ve özel yaşam dengesi, iş memnuniyetine katkıda bulunuyor.  Her 10 kişiden 6'sı iş-yaşam dengesine kariyer başarısına göre öncelik veriyor  ve  %23’ü, refahları üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğini düşündükleri takdirde terfi etmeyi reddediyor. Diğer Avrupa ülkelerinde bu oran %54’lere ulaşıyor.

Esneklik bir fayda değil, gereklilik oldu

Bir şirketin çalışanları için iş-yaşam dengesi kavramını tanımlama şekli, görünmez devrimden sağ çıkıp çıkmayacağını belirleyecek. Esneklik, pandeminin ve dijital devrimin doğrudan bir sonucu olan temel unsurların başında geliyor.  Esnek çalışma saatleri katılımcıların %67’sı için  ve hibrit çalışma sistemi ise katılımcılardan % 75’ü için temelde önem taşıyor.  Fatih Cömert, esnekliğin artık bir işverenin isteğe bağlı olarak verebileceği bir fayda olmadığını,  aksine, temel bir beklenti haline geldiği için şirketlerin de bu konuda esnek olmalarını öneriyor ve ekliyor: “ Çalışanların her gün deneyimledikleri konular üzerinde anlamlı bir etki yaratmak için basmakalıp olmayan bir düşünce tarzı edinmek gerekiyor.”

Yeni denklem: maaş + kariyer gelişimi + esneklik

İnsanlar kendi değerlerini merkeze alıyor ve daha iyi gördükleri bir iş teklifini tercih ediyorlar. Artık neredeyse hiç kimse iş-yaşam dengesinden ödün vermeye istekli değil. Ancak işlerine başka bir net değer denklemi temelinde değer veriyor: maaş + kariyer gelişimi + esneklik. Artık istihdam temellerinin vazgeçilmez olan bu üç sütun üzerinde atılması gerekiyor.

2023 Yetenek Trendleri raporunun bu önemli sonuçları, görünmez bir devrimi açıkça gözler önüne seriyor. Bu durum, geçmiş yıllarla karşılaştırıldığında çalışma kültürüne yaklaşımdaki en derin değişiklik olarak yorumlanıyor. Bu nedenle, etkili ve sürdürülebilir bir yetenek çekme stratejisi oluşturmak, şirketler için kritik önem taşıyor. 2023 Yetenek Trendleri Raporu,  işverenlerin bu yıl ve sonrasında karşılaşmakta oldukları zorluklara doğru yanıtı formüle etmek için daha fazla veri sağlamaya yardımcı oluyor.

------------------

2023 Yetenek Trendleri Araştırması Hakkında:

2023 Yetenek Trendleri Araştırması, uluslararası işe alım danışmanlığı şirketi PageGroup tarafından yaptırılan, yetenekli ve becerikli beyaz yaka çalışanlarla ilgili dünya çapında yapılan türünün en kapsamlı ve sağlıklı araştırması olma özelliği taşıyor.  Türkiye’nin de dahil olduğu 36 pazarda yaklaşık 70 bin işveren ve iş arayanın görüşlerine dayanan araştırma, genç yeteneklerin sadakat, iş tatmini, maaş, iş-yaşam dengesi ve çeşitlilik, kapsayıcılık esneklik kriterleri üzerinden görüşlerini yansıtmak amacıyla tasarlandı.

 

Araştırmaya katılanların özellikleri:

Yaş: 20 li yaşlar (%21), 30’lu yaşlar ( %38), 40’lı yaşlar(%31), 50’li Yaşlar (%9) , 60’lı yaşlar (%1)

Yönetim Sorumlulukları: Üst Düzey (%10), Orta Düzey (%45), Alt Düzey ( %22), Yönetimsel Sorumluluğu Olmayan ( %23)

%4 Engelli

İstihdam Statüsü: Tam zamanlı çalışan ( %77), İşsiz ve iş aramakta olan ( %15) Yarı zamanlı çalışan ( %3), serbest meslek (%4)

Çalışma Süresi: 2019 öncesi yeni işe başlayan (%33), Yakın zamanda işe başlayan (%32), Pandemi sırasında işe başlayan ( %28), 2019 da işe başlayan (%7)

Aile demografisi: Evli veya birlikte yaşayan (%62), Çocuk sahibi ( %42), bekar (%36)


Haber Kaynak : Yurt Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler: İşyerinde Görünmez Devrim
  • Pazar 26.2 ° / 11.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 27.1 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16