Orhan ARSLAN /Eğitimci -Yazar

Tarih: 17.12.2014 15:13

YILBAŞI PİYANGO ÇEKİLİŞLERİ

Facebook Twitter Linked-in

YILBAŞI PİYANGO ÇEKİLİŞLERİ

            Her yılbaşı yaklaştığında; insanların kafalarında; hayallerinde, hep havadan para kazanma, bedava hayat yaşama, düşünceleri canlanır. İnsanoğlunun ne zaman hayallerinin önü kesilmiş ki?  Milyonluk şans oyunları, piyangolar tamamen bir, çok insanın hayatını alt, üst eder.

Üstelik istatistikler de gösteriyor ki; kazanan konumundaki insanlar da pek mutlu olamazlar.  Kısacası havadan gelen para, onlara mutluluk getirmez. Hayat standardını kendine göre ayarlamış olan insanları; zaten fazladan ve angarya olarak gelen, ilave paralar bozar. Belki de bir dizide sık, sık tekrar edilen para bizi bozar, cümlesi bu anlar için kullanılmıştır.

             Böyle bir mantık ve anlayışla büyüyen, genç nesillere; alnının teri ile para kazanmayı nasıl anlatacağız? En önemli kazancın; alın teri ile; helal olarak kazanılan para olduğunu nasıl söyleyeceğiz? Ne demek istediğimi, çevrenize bakınca; açıkça görebilirsiniz. Bugün, bu toplumun bazı hallerinden şikayetçi olan, öncelikle medya; bilerek ya da bilmeyerek bedava hayatın reklamını yapmaktadır. Dizilere bakın; sözde kötü adam imajı çizilen insanlar; hep bedavadan para kazanan, lüks içerisinde yaşayan, gücü elinde bulunduran, insanlar olarak tanıtılmaktadır. Bu yanlış tanıtım her gün, kafalarına değişik şekillerde işleyen; bir yanlış öğretim mekanizmasının tesiri altında kalan gençlerimiz için ne kadar tehlikelidir. Gençler, ne yapsınlar. Tehlike dolu bu yanlış eğitimin esiri olmaktadırlar. Ondan sonra uyuşturucu satmak, çarpmak, çırpmak varken; adam niye çalışsın? Hem de çok gülücük rakamlara… Lüks hayatın cazibesine kapılmış adamlar için; alın teri ile kazanılan paralar, gülücük rakamlardır. Bu gidişatın bir tehlike olduğunu memleketi yönetenler nasıl görmezler? Aynı hata, kadın cinayetlerinin, şiddetin yayılmasında da yapılmaktadır. Adamlar haber sunmak  için değil, sanki şiddet olaylarının reklamını yapar, gibi haber sunmaktadırlar. Bunun farkında mıdırlar, yahut değil midirler, bilmiyorum. Ancak, yanlış şeylerin sürekli tanıtımını yapmak, aynı zamanda onları teşvik etmek, gibi bazen algılanmaktadır.

            Bedava kazancın reklamının yapıldığı, özellikle yılbaşı bileti, sayısal loto, toto, gibi dolaylı humar alışkanlıkları toplumun aile hayatını direkt etkilemektedir. Resmen humar, teşvik edilmektedir. Böyle zamanlarda; kazananlar veya kaybedenler açısından; çeşitli insan manzaraları karşımıza çıkmaktadır. Bazen basınımızı bile süsleyen ayrıntılar, ortaya çıkar. Bu konuları anlatan filmler, hikayeler, mizahlar,  yazılır, oynanır, çizilir. Hepsi, apayrı bir insan manzarasıdır. Yıl başlarında kaybolan, kazanılan, yok edilen insan manzaraları. İçimizdeki insanların manzaralarıdır. Hayaller, umutlar, pişmanlıklar, psikolojik sorunlar, intiharlar, v.s.

            Bizim toplumumuzda,  alt yapımız buna müsait olduğu için; yıpratıcı sonuçlar daha çok ortaya çıkmaktadır. Bedavadan kazanmak, bol, bol harcamak, arkası bitmeyecek gibi görünen bir mala sahip olmak. Bir, çok insanın hayallerini süsleyen cezbedici hayat budur. Nice gencecik fidanlar, bu yolda yok olmaktadır.

            Belki, bu nedenle milyarlarca para harcıyoruz şans oyunlarına. Onların unuttukları bir şey vardır.  Senelerdir, şans oyunlarına yatırılan paralarla neler yapılmazdı, neler…  Binlerce insanımıza, iş yerleri, ekonomiye kazandırılan artılar, en önemlisi insanın kendi emeğine verdiği değer. O, şans oyunlarından başkalarına çıkan,  paraları zaten katılımcılar tarafından verilmektedir. Başka bir deyişle;  kimileri son parasını, kimileri ekmek parasını, kimileri çocuklarının rızıklarını, buralara yatırmaktadırlar. Böyle bir paranın bereketi olur mu? Böyle bir parayla kazanılan, kazanç sayılır mı?

            İnsanlar için, en önemli olanı kendi alın teri ile kazandıkları paralardır. Ancak, o paranın bereketi olur. Helal lokma olarak çocuklarının boğazından geçirmiş olur. Hem çok paranın rahat, huzur getireceğini nasıl garanti edebilirsiniz? Sonuçları ortadadır. Tam da; değerler öğretiminin tartışıldığı şu günlerde; yıl başı savurganlığının, taklitçiliğinin, çılgınlığının, topluma neler kaybettirdiğinin irdelenmesi gerekir. Sonuçta; Vahşi Kapitalizmin, uygulama alanlarından biridir. Tüketicilerini kölelik zincirleri ile; sımsıkıya bağladığı zamanlardır.  Kapitalizmin, bu tür etkinlikleri  düzenlemesinin ana nedeni budur. Daha fazla sömürmek, daha fazla köleleştirmek...

            Ben insanımıza alın teri ile kazanılmış para ile daha mutlu ve huzurlu olacaklarını söyleyebilirim. Yıllarca önce; bu halimiz, bir müzik parçasının sözleriydi; Uyu yavrum ninni, uyutayım seni, diye… aynen, uyumaya, avunmaya, yalancı hayaller peşinde koşmaya devam…  Yıllar sonra pek bir şey değişmemiş. Sonuçta kazAnan da aynı, kaybeden de aynı... Piyangolar, çekilişler, şans oyunları sadece uyutmaktır. Onlardan elde edilen paraların sonuçları da ortadadır. Helal kazançtan ve alın terinden daha kıymetli bir gelir yoktur. Rahat, huzur, mutluluk arıyorsanız?  Onları, helal kazançta bulabilirsiniz… Umarız, bu sene bu hayalperestliğe güvenenlerin sayısı azalır…


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —