Bekir DOĞAN/ Gazeteci Yazar


Uluslararasını Biz Çok Severiz!

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen fuarda tüm siyasi partilerin bir araya gelmesi çok güzeldi. Konser ve fuar eksiklerini görmeyelim diyorum ama kalem durmuyor, yazıyor! Ne yapayım!


Burası Kahramanmaraş; bir akıllı çıkar ortaya bir laf atar ya da plaket dağıtır ama bir amiri buna hesap sormaz. “Sen kimsin ki hangi sıfatla plaket dağıtıyorsun?” diyemiyor, amir olanlar da onun plaketini alıyor.

Ödül ve plaket kimler verebilir?

Konu ile alakalı kanun ve bakanlık yönetmeliklerini iki gündür inceliyorum. Memur amirine plaket veya ödül veremez. Kanun yönetmelik açık!

Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, sadece İçişleri Bakanı plaket veya ödül verebilir. Bu şehirdeki bir memur veya müdür valiye ödül de veremez, plaket de veremez. Bakan, genel müdür, müdür il müdürlerine plaket veya ödülü Ankara’da verebilir; ilde ise vali tarafından verilir. Buradaki bir memur valiye plaket veremez! Kaymakamın memurları kaymakama plaket veremez. Üniversitedeki bir memur, rektöre plaket veremez; verecekse rektör memurlarına, çalışanlarına, öğrencilerine verir.

Neyse, bu konu geniş bir konu, bir başka gün yazarım. Çünkü dün gelip bugün plaket dağıtanları gördük.

Gelelim şu fuar işine: Uluslararası nitelikteki genel fuarlarda, Dış Ticaret ve Gümrük Mevzuatı ile ilgili diğer mevzuata aykırı olmaması ve fuarın gerçekleştirileceği yerdeki ticari hayatın doğal akışını olumsuz yönde etkilemeyeceğine dair Oda/Borsa görüşünün bulunması şartıyla sergilenen ürün ve hizmetlerin ticari tanıtımına yönelik katılımcıların tümü fuar süresince perakende satış yapabilir.

Küresel Fuar Endüstrisi Birliği (UFI) uluslararası fuar etiketini taşıyan fuarların buraya üye olması gerekir. Uluslararası fuarda dış ticaret var, gümrük işi var, devlet izin işi var; “ben yaptım oldu” ile olmuyor. Fuar kanun ve yönetmelikleri açık, bunu okumak ve bilmek gerekiyor.

MADDE 7 – Uluslararası Fuar ve Bu Unvanın Kullanılması

(1) (Değişik: YKK – 13.05.2023) Bir fuarın “uluslararası” unvanını kazanabilmesi ve/veya bu unvanın kullanılabilmesi için fuarın; uzun uzun maddeler yazılmış. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan ve bu fuarı düzenleyenlerin fuar kanun ve yönetmeliklerini okumalarını tavsiye ederim.

Fuara katılan firmaların yüzde 15 yabancı olacak, 5 yıl içinde en az 2 defa bu rakamı geçmesi gerekiyor. Aynı tarihte aynı yerde açılacak ve ondan sonra gerekli yerlere müracaat yaparak uluslararası ismini kullanabiliyor.

a) Aynı düzenleyici tarafından, b) Aynı veya benzer isim ya da konuda, c) Aynı ilde, d) Son beş yıl içerisinde en az iki defa yabancı sayısı yüzde 15 geçmiş olması gerekiyor ve fuar düzenlenmiş olması, e) Düzenlenmiş iki fuarda doğrudan veya dolaylı yabancı katılımcı sayısının, tüm katılımcı toplamı içerisinde en az yüzde on beşe ulaşması veya yabancı katılımcıya tahsis edilen net metrekare stant alanının, toplam alanın en az yüzde onuna ulaşmış olması veya yabancı ziyaretçi sayısının, toplam ziyaretçi sayısı içerisinde en az yüzde iki buçuğu bulması,

(2) (Ek Madde: YKK – 13.05.2023) “Uluslararası” unvanın kazanılması sonrasında, bu unvan ancak unvanın kazanılmış olduğu il içerisinde kullanılabilir.

26 maddelik fuar kanun ve yönetmeliklerinin tamamını yazacak yerim yok ama yine de bu şehirde doğruları birisinin söylemesi gerektiğine inanıyorum.

İyi günler.