“Türk vatandaşı İsviçre medeni kanununa göre evlenen, İtalyan ceza yasasına göre cezalandırılan, Alman ceza muhakemelerine göre yargılanan, Fransız idare hukukuna göre idare edilen ve sadece İslam hukukuna göre mezara gömülen kişidir” kişidir.. Bu kişiye Türk denir !
Türk Ceza Kanunu 1926 yılında, 1889 tarihli İtalyan Zanardelli Yasası esas alınarak hazırlanarak TBMM'de kabul edilen yeni ceza kanunudur. Türk Ceza Kanunu yürürlüğe girdiği tarihten itibaren çeşitli tarihlerde toplam 54 kez değişikliğe uğradı.
İsviçre Medeni Kanununun, mevcut kanunların en çağdaşı olması, Kadın -Erkek eşitliğine dayanması nedeni ile komisyon İsviçre Medeni Kanunu'nu Türkçe'ye çevirmiştir. Medeni Kanun 17 Şubat 1926′da TBMM tarafından kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.
1926 yılı içerisinde İsviçre'den medeni kanun, İtalya'dan ceza kanunu ve Almanya'dan ticaret kanunun alınmışür. Yine aynı yıl İsviçre'nin Neuchatel kantonundan hukuk yargılama usul kanunu alınmışür.
Medeni hukuk salt bir hukuk dalı olmaktan öte hukukun özüdür. Türkiye'de Medeni Kanun, İsviçre Medeni Kanunundan iktibas edilmiştir. Kazuistik metoda sahip Prusya Kanunu ile devrimci bir felsefeye sahip katı Fransız Kanunu arasında kalarak ortalama bir yol izlemiştir.
Hepimiz biliyoruz, 1926 yılında ceza Kanununu İtalya'dan, Ticaret Kanununu Almanya'dan, Medenî Kanunu ve Borçlar Kanununu İsviçre'den ve Hukuk Yargılama Usulü Kanununu da yine İsviçre'nin bir kantonu olan Nöşatel'den aldık.
Eugen Huber tarafından hazırlanan bu kanun, İsviçre Konfederasyonunun yirmi beş üyesinde uygulanmakta olan farklı medeni kanunların yerini almıştı. Bundan bir süre sonra, 1926 yılında, genç Türkiye Cumhuriyeti İsviçre Medeni Kanunu'nu -çok büyük değişikliklere tabi tutmaksızın- kabul etti.
Borçlar Kanunu, Türkiye'de 22 Nisan 1926'da İsviçre Borçlar Kanunu örnek alınarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen ve 4 Ekim 1926 tarihinde yürürlüğe konulan 818 sayılı kanundur.
Fransadan hangi kanun alındı?
Fransız Medeni Kanunu'nun alınması veya İslam hukukuna dayanan bir kanun hazırlanması şeklinde ortaya çıkan fikir ayrılığında, sonunda Ahmet Cevdet Paşa'nın temsil ettiği görüş benimsenerek, İslam ve Türk hukuk tarihinin ilk Medeni ve Borçlar Kanunu olan Mecelle hazırlanmıştır.
Şapka ve Kıyafet Devrimi (Şapka Kanunu) toplumsal 1925-11-25
Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması toplumsal 1925-11-30
Uluslararası takvim ve saatin, yeni rakamların kabulü ve ölçülerde değişiklik toplumsal 1925-12-26
Soyadı Kanunu toplumsal 1934-06-21
Saltanatın Kaldırılması (1 Kasım 1922)
Cumhuriyetin İlanı (29 Ekim 1923)
Halifeliğin Kaldırılması (3 Mart 1924)
Medeni Kanunun Kabulü (17 Şubat 1926)
Tarikatların Kaldırılması, Tekke Ve Zaviyeyerin Kapatılması (30 Kasım 1925)
Laikliğin Kabulü (1928-1937)
TC dini İslamdır ne zaman kaldırıldı?
Ancak 1924 Anayasası'nda “Devletin dini İslâmdır” cümlesi bırakılmıştır. 1928'de Anayasadaki bu ifade de kaldırıldı. 1937'de Türkiye Cumhuriyeti'nin lâik bir devlet olduğu Anayasada belirtildi.
Türkiye laik mi?
4 Ekim 1926'da kabul edilen kanun Alman Ticaret Kanunundan etkilenerek hazırlanmıştır. Bu kanunla Ticaret Hukuku alanında sigorta, faiz, ipotek gibi çok önemli kurumlar da Türk Hukukuna girmiştir. Deniz Ticaret Kanunu ise, yine Alman Hukukundan etkilenerek hazırlanmış ve 13 Mayıs 1929'da kabul edilmiştir.
Bunların tamamını çöpe atıp, Yeni Anayasa , yeni Türk Kanunu yapacak yiğitler arıyoruz var mı ?
İyi günler