61 yıllık zulüm bitti, 12 Günde Suriye kaderi değişti, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Dış İşleri Bakanı Hakan Fidan ziyareti ile Suriyeli kardeşlerimiz Türkiye Sıcaklığını yanlarında gördüler, ama Suriye halkı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma Namazı Kılmak için Emevi camiye bekliyorlar..
İki Ziyaret ve Mimikler !
Türkiye – Suriye ilişkileri : Suriye'nin geleceği, hem ülke içindeki dinamiklere hem de uluslararası dengelere bağlıdır. Yeni bir hükümetin yapabileceği şeyler ise birkaç temel faktöre dayanır: siyasi irade, ekonomik kaynaklar, uluslararası destek ve halkın beklentilerini görmek gerek..
Kasyun Dağında içilen çay önemli !
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'deki yeni yönetimin lideri Ahmed eş-Şara ile birlikte Kasyun Dağı'ndan Şam'ı izledi. Birlikte çay içerek dünyaya bir mesaj verdiler bunu iyi okumak gerek..
Siyasi Reformlar ve Ulusal Uzlaşı
Yeni Anayasa: Yeni hükümet, geniş tabanlı bir uzlaşı oluşturmak adına yeni bir anayasa hazırlayabilir. Bu, ülkede farklı gruplar arasında güvenin tesis edilmesinde kritik rol oynar.
Bununla birlikte : Geçici hükümet , bakan ve valileri, Emniyet müdürlerini, yeni ordu komutanlarını acil ataması gerekiyor ki, muhalif gurupların elinden silahları alabilesin..
Suriye de sanıyorum : Türkiye modeli yapılanma ve bir süre için ise : Çarşıda pazar da Türk Parası kullanımı olacak gibi duruyor.. Çünkü Türk Parası ile Alış veriş başladığını görüyoruz..
Bunun için de acilen Türk Bankalarının Halep, Şam, Laskiye ve büyük şehirlerde şube açması gündem de ..
Ekonomi Yeniden İnşa
Uluslararası Yardımlar: Savaş sonrası yıkımı onarmak için uluslararası fonlara ve yatırımlara ihtiyaç var. Ancak bu, hükümetin meşruiyeti ve uluslararası toplumla ilişkilerinin düzelmesine bağlı.
Tarım ve Enerji: Tarım sektörü ve enerji kaynaklarının yeniden işler hale getirilmesi, ekonominin toparlanmasında kilit rol oynamaktadır.. yeni yatırım yeni iş yerleri..
İşsizlikle Mücadele: Göç eden Suriyelilerin geri dönüşünü teşvik etmek ve iş imkânları sağlamak önemli konuların başlıkları olarak önümüze çıkıyor..
İsrail işgalden vaz geçmesi , Komşu Ülkelerle İşbirliği: Türkiye, Irak, Ürdün ve Lübnan ile iyi ilişkiler geliştirmek, bölgesel istikrar için kritik. Özellikle Türkiye ile mülteci ve sınır güvenliği konularında anlaşmalar yapılabilir.
ABD ve Rusya İle Dengeler: Suriye'nin iç işlerine en çok müdahil olan iki büyük güçle dengeli bir diplomasi yürütmek şart.
Arap Dünyasıyla Entegrasyon: Suriye’nin Arap Ligi’ne yeniden entegrasyonu, ekonomik ve siyasi faydalar sağlayabilir.
İnsani Yardım ve Göç Yönetimi
Mültecilerin Geri Dönüşü: Yeni hükümet, mültecilerin güvenli ve gönüllü bir şekilde geri dönmesi için uluslararası işbirliği gerekli olduğunu görüyoruz..
Altyapı ve Barınma: Yıkılmış şehirlerin yeniden inşası ve insani yardım çalışmaları öncelikli konular arasında yer alıyor.. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Şam ziyareti göçmenlere güç vereceğine inanıyorum, dönüşleri hızlandıracaktır.. Erdoğan git ise bizde gideriz diyeceklerdir..
Güvenlik ve İstikrar
Sermaye ve Para güvenli liman ister : Milislerin Silahsızlandırılması: Yeni hükümet, silahlı grupları etkisiz hale getirerek merkezi otoriteyi güçlendirmeye yapa bilmesi , Türkiye destekleri ile devlet haline gelmesi gerekiyor..
Terörle Mücadele: Suriye de Devletten başka kimsede silah olmaması bunu içinde yeni Suriye lideri Ahmet eş-Şara guruplardan silahların toplanacağını söylüyor.. bunun acil yapılması gerekiyor, fitne girmeden !..
Etnik ve Mezhepsel Gerilimler: Uzun süren savaş, toplumsal yaralar açtı. Bunları kapatmak zaman alır ancak Türkiye ile başarı sağlana bilir..
Ekonomik Çöküş: Suriye'nin kaynakları yetersiz olduğu için hızlı bir ekonomik toparlanma zor görülüyor, Petrol ve Doğalgaz tamamı yeni Suriye Devleti tarafından yönetilmesi gerekiyor.. Terör örgütleri ve ABD bölgeden çıkması gerekiyor..
Uluslararası Baskılar: ABD, Rusya, İran gibi aktörlerin müdahaleleri, hükümetin bağımsız karar almasını zora soka bilir , bu sebeple sırtını Türkiye dayamak zorunda olduğunu görüyorum...
Yeni hükümet, tüm bu dinamikleri dikkatle yönetmek zorunda. Halkın desteğini kazanmak ve istikrarı sağlamak için somut adımlar atılması gerekiyor.
Kısaca : Türkiye’in güvenlik sınırı şamdan başlar , Türkiye deki vatandaşlarımız bunu bilmesi gerekiyor “ Ne işimiz var Suriye de ! Deme yerine – Türkiye niye şam da değil, “ demeliyiz..
İyi günler..