Bekir DOĞAN/ Gazeteci Yazar

Tarih: 19.12.2024 09:07

Emekli Evleri ve Camiler

Facebook Twitter Linked-in

Evin hanımı: “Temizlik yapacağız, haydi parka git!” diyerek evden kovulan emekli hangi parkta oturacak? Ya da: “Bugün günüm var, akşama kadar eve gelme!” diyerek kapının önününe konan emekli, akşamı nerede ve nasıl edecek?

Öğretmenler Evi vardı; emekli öğretmenler oraya sığınıyordu, ama deprem onu da elimizden aldı. Kahramanmaraş’ta görev yapan Belediye Başkanlarımız, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Mehmet Akpınar, Onikişubat Belediye Başkanı Hanifi Toptaş, Türkoğlu Belediye Başkanı Mehmet Karaca, Andırın Belediye Başkanı Ahmet Sinan Gökşen, Göksun Belediye Başkanı Selim Cüce, Afşin Belediye Başkanı Koray Kıraç, Elbistan Belediye Başkanı Erkan Gürbüz, Ekinözü Belediye Başkanı Harun Vicdan, Nurhak Belediye Başkanı İlhami Bozan, Çağlayancerit Belediye Başkanı Yemliha Göktaş ve Pazarcık Belediye Başkanı Haydar İkizer’e çağrım: Emekliler için sosyal mekânlar yapın! ben bu konuda sizlere danışmanlık yapmaya hazırım !..

Depremden önce İstanbul Sultanbeyli’ye gitmiştim. Orada camilerin yanına, emekliler için dinlenme, oturma, çay içme mekânları yapmışlar. Çok da güzel olmuş. Ancak Kahramanmaraşlı emeklilerin gidip oturacağı, selam vereceği bir kapısı yok. Bu sebeple, belediyelerimizin emekli evi yapmasının önemli olduğunu vurguluyorum.

Uygun olan parklara veya camilerin boş köşelerine birer emekli evi yapılması, emekli kardeşlerimizi evin dışına çıkacaktır.

Türkiye’de emekliler için özel olarak tasarlanmış çeşitli konut ve sosyal tesisler bulunmaktadır. Bu yapılar, emeklilerin yaşam kalitesini artırmayı ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlamaktadır. TOKİ Emekli Konut Projeleri yükseldikçe, bu projelerin içine çok da büyük olmayan, 50 metrekarelik bir emekli evi eklenebilir. Bunun örnekleri vardır ve çok da güzel olur.

Bazı belediyeler ve sosyal kuruluşlar, emeklilerin sosyal etkileşimlerini artırmak ve boş zamanlarını verimli geçirmelerini sağlamak amacıyla “Emekli Evi” adı verilen sosyal tesisler kurmaktadır. Bu tesislerde emekliler için çeşitli etkinlikler, kurslar ve sosyal faaliyetler düzenlenmektedir. Örneğin, İstanbul Sultanbeyli ve Beyoğlu’nda bulunan Emekli Evleri, emeklilerin bir araya gelerek sosyalleşebileceği mekânlar sunmaktadır. Bu tür projeler, emeklilerin yaşam standartlarını yükseltmek ve sosyal hayata katılımlarını artırmak için önemli bir rol oynamaktadır.

Yukarıda isimlerini yazdığım belediye başkanlarımız, her ne kadar bir danışman tutmamakta direnseler de, deprem sonrası ve EYT ile artan emekli sayısı göz önüne alındığında, ilimizde emekliler için sosyal yaşam alanlarının bir an önce yapılması gereklidir. Evin dışına çıkmak isteyen emeklilerimiz, sabah uyandıklarında dostlarıyla buluşabilecekleri bir emekli evine gitmelidir.

Bu görev belediye başkanlarımızındır. Biz de yardım ve desteğe her zaman hazırız.

Herkese hayırlı günler diliyorum.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —