Bekir DOĞAN/ Gazeteci Yazar


Biz Her İşe Yanlış Yerden Başlıyoruz !

Dün yine : Sokaklarda başı boş köpek meselesi gündeme geldi.. Biz her işe yanlış yerden başlıyoruz..


Çocuk , kadın, yaşlı, genç köpeklerin ısırdığı veya parçalayarak öldürdüğü insanımızın aileleri feryat ediyor.
Haksız mı ? Elbette haklı ama , bu köpekleri suç makinası haline getirerek sokaklara bırakanın hiç suçu yok mu ?
Sapla samanı ayırt edemiyoruz, biz her işe yanlış yerden başlıyoruz, Otomobil , uçak, veya tren kaza yaptığı zaman suç makine da mı ? Yoksa onu kullananda mı ?
Bir araç kaza yaparak insanları öldürür mü ?
O halde : Sakalı doğru yere bağlayalım.
Anadolu da çoban köpeği olarak bilinen ve insan dostu köpeklerle, zengin çocuklarının dünyanın parasını vererek yurt dışından getirttikleri öldürmek parçalamak üzere eğitim verilen köpekleri bir birinden ayırt edelim..
Çoban köpekleri, insanları ısırmaz , onun düşmanı kurttur.. açta kalsa açlıktan ölse de yine de insanı ısırmaz..!
Hava Basmak için Zengin çocukları , bir ev parası kadar para ödeyerek yurt dışından ülkeye kaçak olarak sokulan köpekleri ile cadde boyunda gezip kızlara hava atarken, bir süre sonra bu köpekleri özellikle yaşlanınca sokaklara bırakıyorlar..
Bakımı zor , maliyetli köpekler.
Bazılarını ben şahsen bilirim:
Perro de Presa Canario: Kısaca Presa Canario ismiyle anılan ırk,
Akita Inu: En pahalı köpek türleri arasında olan akitalar, son derece sevimli görüntüleri olmasına rağmen diğer köpeklerle ve ev hayvanları ile geçinemezler. Cesurdurlar ve koruma görevleri vardır.

Brezilya Mastiff: Kas ve kemik yapıları oldukça güçlüdür. Cesur ve kavgacı bir ırktır. Bulldog, mastiff ve Bloodhound türlerinden üretilmiştir.
Danua: Domuz avında kullanılan bir türdür ve Alman mastifi olarak da bilinir. Çeviklerdir ve çeneleri son derece sağlamdır. Ayrıca Almanya’nın ulusal köpeğidir.
Amerikan Bulldog: Irkın atası, İngiliz Bulldoglardır. Ama onlara göre daha sert ve iri yapılıdırlar.
Saint Bernard: Salyaları ile bilinirler ve oldukça kaslıdırlar. Hantal görünseler bile dünyanın en tehlikeli köpek türleri arasında yer alırlar.
Bull Terrier: Boğa Teriyer de denir ve İngiltere’de birçok ırkın karıştırılmasıyla üretilmiştir. Küçük olmasına karşın dünyanın en güçlü köpeklerindendir.
Bandogge Mastiff: Amerikan mastif olarak da bilinirler ve en agresif türlerdendir. Dövüş köpeği olarak yetiştirildikleri de bilinmektedir. Safkan bir ırk değildir.
Tosa: Japon bir ırktır ve kahverengimsi kırmızı renkli tüyleri vardır. Türkiye’de tosa üretimi, satmak, reklamını yapmak ve hediye etmek yasaktır.
Bunun gibi 10’larca saldırgan ırk köpek türleri var ! Biz Anadolu'nun çoban köpeğe karabaş veya akbaş ile bunları bir birine karıştırıyoruz..
Bir köpeğe 3-5 milyon verip aldıktan sonra yaşlanınca sokaklara bunları terk edeni bulup cinayetten onları yargılanması gerek..
Köpek mi suçlu ? Onu sokaklara terk eden mi  suçlu ?
İyi günler