Bekir DOĞAN/ Gazeteci Yazar


Biri Bizi Soyuyor !

Hırsız var , hırsız var !


Para işinden çok anlamam, anlamış olsam bugün farklı yerde oturuyor olmam gerekiyordu..!

Sevgili okurlarım: Faiz , kurt giren ağacın çürüyerek devrildiği gibi , faiz giren ülkelerde devrilmek zorunda, onun için bizi biri soyuyor ? Dedim, Hırsız var , Hırsız var diye bağırdım..

Benim bildiğim üretim: Faize para yatırmak değil, büyük veya küçük işletme kurarak üretim yapmak, yurt dışına ihracat yaparak  para kazanmak faiz ile para kazanılmaz bir gün elinde ki para biter !

Üretim ve çok çalışmak !
Burada mesele ise : Dünyanın yapmadığı üretimi yapıp satmak gerekiyor, araştırmacı geliştirmeci yenilikçi olmak gerekiyor..
Bilineni yaparak para kazanma dönemi bana göre bitti.. Bugün dünyadaki tüm otomobil üreticileri elektrikli araç geçerken sen fosil yakıtlı araç yapacağım dersen yanılırsın, para kazanamazsın ! batarsın !

Dün KMTSO önceki dönem başkanı Şahin Balcıoğlu ile sohbet ettik, dünya da bir sıkıntı var ama bizde ki çok daha fazla görülüyor.. Biz bunu biliyorsak elbette hükumet de bakanlarımızda biliyor..

Bugün elinde 2 milyon TL paran var 3,5 Milyon bir ev alacaksın 1,5 milyon kredi kulanacaksın ödeme planına göre almış olduğun 1.5 Milyon 3 Milyon 5 Milyon vedaye göre 9 milyon kadar çıkıyor..

Almanya da faiz yüzde 4,5 Euro  yani 165 TL gibi..
ABD merkez bankası Fed, 2024 yılı için yüzde 5.25 faiz   Türk Lirası karşılığı 170 TL gibi oluyor..
İngiltere Merkez Bankası, beklendiği üzere  faizini yüzde 5.25'te sabit tuttu. Bugünkü değeri ile 43 TL dersek bir sterlin, 225 TL yapıyor..
Faiz çizelgesinin altına inersek an itibarıyla dünyada politika faizinin en yüksek olduğu ülke yüzde 130 ile Zimbabwe. Ardında yüzde 100 ile ekonomik krizlerden bir türlü yakasını kurtaramayan Arjantin var. Üçüncü sırada ise yine krizlerle boğuşan Venezuela bulunuyor. Bu ülkede faiz oranı yüzde 56,3.
Azerbaycan Merkez Bankası(CBAR),  faiz oranı  yüzde 8,25 
Rusya Merkez Bankası, yıllık faiz oranını %20 
Mevcut Türkiye faiz oranı nedir? Türkiye faiz oranı şu anda 50%'dir. Ama sahaya yansıması çok daha fazla olmaktadır.

Evini, İş yerini satıp bankaya faize koyan yüzde 50 faiz alıyorum derken, parası bir yılda yüzde yüzün üzerinde eriyor farkında değil, örnek : evini bugün 3 milyon satıp Ağustos ayı ile bankaya bir yıl vadeli yatırsın, yıl sonu paran 4,5 Milyon TL olur Seneye onun parası faiz ile birlikte ancak yarım ev parası eder 3-4 yıl sonra parası erir gider eyvah der ama iş işten geçer !

Bakın : Bugün  5 Milyon ev satın aldık, bir yıl sonra o evin fiyatı 10 Milyon olduğunda biz yüzde yüz para kazanmış olmuyoruz, zengin de olmuyoruz, nasıl zengin oluruz katma değeri yüksek yerden 5 Milyon ev alırız, o ev 10 milyon olur, o evi satınca normal yerden iki adet ev alıyorsak o zaman para kazanış oluruz, ev 50 milyon TL olsa bile o evi satınca yerine bir ev alıyorsak para kazanmış olmayız, rakamlar büyük moralimiz bozulur, Bugün Türkiye bunu yaşıyor..

Daha basit ve son örnek : bir otomobil aldık 1 milyon TL , bir yıl sonra o aldığımız aracımız 3 Milyon TL oldu.. biz o aracı satınca 3 tane yeni araç alabilecek miyiz ? Hayır hayır.. Birtane aynı araçtan sıfır aldığımız zaman üzerine para eklememiz gerekiyor , bir yıl önce sıfır aldığınız aracı bir yıl sonra aynı marka bir model üst araçla değiştirdiğiniz zaman üste para vermeniz gerekiyor.. Nasıl Para kazanmış oluyoruz ? 1 Milyonluk araç , 3 Milyon oldu diye para mı kazanmış oluyoruz ?
Ekonomi böyle bir şey faiz insanları yer bitirir , faize para yatıracağınıza üretim yapın derim !. üç kişi beş kişi ortak olun üretim yapın ! üretmeyen ülke batar dostlar..
İyi günler