Tarih: 05.12.2017 11:42

Yönetici sayısı yeterli değil

Facebook Twitter Linked-in

Yönetici sayısı yeterli değil

Sivas Numune Hastanesi´nde yaklaşık 5 aydır idari ve mali hizmetler müdürü ile sağlık bakım hizmetleri müdürü bulunmadığını ifade eden Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Mahmut Aluç, ?Bu hizmetler yardımcıları tarafından vekâleten yürütülmektedir. Hastanemize başvuran hasta sayısı dikkate alınırsa yönetici sayısının yeterli olmadığı anlaşılacaktır.?

NACİ YILDIZ/ÖZEL HABER

Ocak ayında göreve başlayan Sivas Numune Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Mahmut Aluç, 11 ayda yaptıkları çalışmaları gazetemize değerlendirdi. Hastanede yaşanan sorunlara ilişkin de açıklamalarda bulunan Aluç, hasta memnuniyeti için son sürat çalıştıklarını ifade etti.

Hastanelerin çalıştırdığı personel sayısı,  personel çeşitliliğinin çok fazla olması, sağlık hizmeti üretmesi, başvuran insan sayısının çok fazla olması ve 24 saat hizmet vermesi göz önüne alındığında   en büyük ve en karmaşık hizmet sektörü birimleri olarak kabul edildiğini dile getiren Aluç, Sivas Numune Hastanesi´nde 2 bini kadrolu, 800´ü de taşeron olmak üzere toplam 2 bin 800 kişinin çalıştığını söyledi.

Hastane yöneticiliğine bağlı 3 ana yönetim biriminin olduğunu kaydeden Aluç, ?Bu birimler,  idari ve mali hizmetler müdürlüğü, sağlık bakım hizmetleri müdürlüğü ve sağlık otelcilik hizmetleri müdürlüğü. Yaklaşık 5 aydır hastanemizin idari ve mali hizmetler müdürü ile sağlık bakım hizmetleri müdürü bulunmamaktadır. Bu hizmetler yardımcıları tarafından vekâleten yürütülmektedir. Üstelik bu müdürlüklerin yardımcılarında da boş kadrolar mevcuttur. Örneğin sağlık bakım hizmetleri müdürlüğüne bağlı yaklaşık bin 200 personelimiz bulunmaktadır. Bu hizmetler son 5 aydır 2 müdür yardımcısı tarafından yürütülmeye çalışılmıştır. Benzer şekilde sağlık otelciliği hizmetleri müdürlüğüne bağlı yaklaşık 950 personelimiz bulunmaktadır. Bu birim ise sadece bir müdür tarafından yürütülmeye çalışılmıştır. Hastanemize başvuran hasta sayısının günlük 8 bin ila 11 bin arasında olduğu ve yatak kapasitesinin de 905 yatak olduğu dikkate alınırsa yönetici sayısının yeterli olmadığı anlaşılacaktır. Üstelik hastanemiz  2 tanesi ana kampüs olmak üzere  4 farklı birimde hizmet vermektedir. Bakanlığımızın yeni yapılanmasında hastanemize tahsis edilen başhekim yardımcısı kadrosu 10 olarak belirlenmiştir. Mevcut durumda ise 5 başhekim yardımcısı çalışmaktadır? dedi.

FATURA MİKTARI CİDDİ ARTIŞ GÖSTERDİ

Hastanede üretilen sağlık hizmetlerinin Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlarına göre fatura edildiğini aktaran Aluç, ?SUT fiyatları  yaklaşık 10 yıldır artmamıştır. Buna rağmen 2016 yılının ilk 10 ayında üretilen fatura miktarı  113 milyon 350 bin TL iken 2017 yılının aynı döneminde bu  123 milyon 670 bin TL olmuştur. Kabaca bir önceki yıla göre her ay  bir milyon TL fazla fatura miktarına ulaşılmıştır. Temmuz´da hastane bilgi yönetim sistemi  (HBYS) yazılımımız  değişmiştir. Bu tür yazılım değişiklikleri hastanelerin tarihlerinde çok sık yaşanmayan değişikliklerdir. Maalesef  HBYS değişimi esnasında hastanemizin hizmet üretmesinde yazılım firması  kaynaklı  ciddi sorunlar yaşanmıştır. İlgili firmaya sözleşme gereği  yaptırımlar da uygulanmıştır. Ancak bu tür sorunlar bakanlığımızın da farkında olduğu gibi HBYS yazılımının değiştiği tüm hastanelerde gözlenmektedir.  Kanımca bu sorunun çözümü diğer bakanlıklarda uygulandığı üzere merkezi yazılımlar kullanılmasıdır? diye konuştu.

SOLUNUM CİHAZLARI NİTELİKLİ HALE GETİRİLDİ

Göreve geldiği süre içerisinde yaptıkları faaliyetlerin bir kısmına da değinen Aluç, ?Doğumhane, yenidoğan yoğun bakım ve 5 yataklı ikinci seviye yoğun bakım birimlerinin tadilat ihalesi yapıldı. Tadilat sonrası İstasyon ek binada bulunan yenidoğan yoğun bakım, doğumhane, çocuk acil, kadın-doğum acil, 3 adet kadın-doğum servisi, 2 adet çocuk hastalıkları servisi ve bir adet çocuk cerrahisi servisi Numune hastanesi ana binaya taşındı. Bu taşınma süreci hizmette kesintiye neden olmadan sorunsuz bir şekilde gerçekleştirildi. Özellikle yenidoğan ünitesinde tüm bebekler yenidoğan uzmanımız, yenidoğan ünitesinde görevli hekimlerimiz ve sağlık personeli eşliğinde sorumlu idarecilerimizle birlikte transfer edilmişlerdir. Aynı şekilde doğum ve sezaryen hizmetlerimiz de her 2 binada kesintisiz şekilde verilmiştir. Taşındıktan sonra yenidoğan ünitemize ilimiz için çok büyük bir eksiklik olan 5 adet üçüncü basamak yoğun bakım yatağı eklenmiştir. Şu anda 5 adet üçüncü, 18 adet ikinci ve 4 adet birinci basamak yoğun bakım yatağı ile hizmet vermeye devam etmektedir. Taşınma esnasında 15 adet kuvöz ve 25 adet monitör satın alınmış, mevcut solunum cihazlarının da bir kısmı upgrade edilerek daha nitelikli hale getirilmiştir? açıklamasında bulundu.

Hastane Yöneticisi Aluç, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: ?Doğumhanemiz yeni biriminde SDL olarak adlandırılan annenin aynı odada doğum öncesi, doğum sonrası takibinin yapıldığı, aynı anda doğumunun da gerçekleştirilebildiği  tek kişilik odalarda hizmet verilecek şekilde dizayn edilmeye çalışılmıştır. Doğumhanenin içerisine acil durumlarda kullanılmak üzere 24 saat hizmet verecek şekilde 2 adet tam donanımlı ameliyathane açılmıştır. NST olarak adlandırılan bebeğin anne karnında takibini sağlayan 14 adet yeni cihaz temin edilip tüm NST´ler yeni temin edilen merkezi monitorizasyon sistemine entegre edilerek anne ve bebeklerin takibi daha güvenli hale getirilmiştir. Hem karyola hem de doğum masası olabilen 10 adet karyola, 12 adet radyan ısıtıcılı yatak hastalarımızın hizmetine sunulmuştur. Kadın-doğum ve çocuk servislerinin taşınması esnasında bir milyon 500 bin TL´lik cihaz ve donanım alımı yapılmıştır. Düşük doğum ağırlıklı ve riskli bebeklerin takibi için perinatal merkez şartları sağlanarak bakanlığa tescil için başvurulmuştur. Kronik sorunu olan terminal dönemdeki hastalarımızın bakımı için daha önceden oluşturulan palyatif servisimizin kapasitesi 10´dan 14´e çıkartılmıştır. İlimizin en önemli ihtiyaçlarından birisi çocuk yoğun bakım yatak sayısının çok az olmasıdır. Bu amaçla 5 yataklı ikinci basamak çocuk yoğun bakım ünitesi için fiziksel mekân bakanlığımız standartlarına göre oluşturulmuştur. İhtiyaç olan donanımların bir kısmı temin edilmiş, bir kısmı da alım aşamasına gelmiştir. İlgili hekimler ve sağlık personelleri için eğitim aşaması başlamış ve eğitim sertifikasyonları için hazırlıklar yapılmıştır.?

Hem hastaların hem de çalışanların güvenliği için iş sağlığı ve güvenliği esas alınarak tüm merdiven boşluklarına 1225 metrekare güvenlik ağı çektiklerini dile getiren Aluç, yanık ünitesinin kapasitesini  ise 5´den 12´ye yükselttiklerini sözlerine ekledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —