Yıldızeli İlçesinde dokunan Tebriz ve Sivas halıları yaklaşık 1 yıllık bir uğraş sonrası tamamlanacak. Tamamen yünle dokunan halılar Yıldızelinin markası olacak.
Yıldızeli’nin markası olacak
Yıldızeli İlçesi’nde dokunan Tebriz ve Sivas halıları yaklaşık 1 yıllık bir uğraş sonrası tamamlanacak. Tamamen yünle dokunan halılar Yıldızeli’nin markası olacak.
Her ilçenin bir markası olacak. İş-Kur ve Yıldızeli Belediyesi arasında imzalanan protokol kapsamında Yıldızeli’nde Sivas Halısı ve İran halısı üretimi yapılacak. Yıldızeli ilçesinde yapılan çalışmaları inceleyen İş Kur İl Müdürü Nurettin Köksal, Yıldızeli’nin Tebriz Halısı ve Sivas Halısı üretiminde marka olacağını söyledi. Sivas Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü olarak her ilçe bir marka projeyi başlatacaklarını belirten İl Müdürü Köksal; “Marka olma yolunda çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam etmekte. Bu projemiz yaklaşık 2 hafta önce başladı. Artık Yıldızeli Belediyemizin markası halı olacak” dedi. Şimdilik 10 halı tezgahında halı dokuma gerçekleştirildiğinin altını çizen İl Müdürü Köksal; “Yıldızeli Belediye Başkanı Yılmaz Navruz ile halıcılık projesinin Yıldızeli’nde geliştirilmesi noktasında daha önce konuşmuştuk. Hazırlıklar yaparak çalışmaları 2 hafta önce başlatmıştık. Şimdi ise yapılan çalışmaları incelemekteyiz. İnşallah bu çalışma sayesinde Yıldızeli’nde hem Tebriz Halısı hem de Sivas Halısı üretimi yapılacak. Yıldızeli’nde üretimi yapılan halıları markalaştıracağız. Çalışmalarımız tamamlandıktan sonra çevre yolunun iki tarafına atölye açacağız. Ulaştırma Bakanlığı ile görüştük. Bu konuda da bir sıkıntımız yok hem tezgahlarımızı oraya taşıyacağız hem de satış mağazalarımızı oraya taşıyacağız. Satışlarımızı oradan yapacağız” ifadelerini kullandı.
MARKALAŞMA YOLUNDA ADIM ATTIK
Yıldızeli Belediye Başkanı Yılmaz Navruz ise, İş-Kur İl Müdürü Nurettin Köksal’a yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür etti. Çalışmayı daha da ileriye götürmek için yoğun bir çaba içinde olduklarını kaydeden Navruz; “İş-Kur İl Müdürümüzün gayretli çalışmalarından dolayı çok mutlu oluyorum. Markalaşma yolunda da adım attık. Kaymakam bey ile birlikte halı tezgahlarımızın biraz daha fazlalaşması için yoğun çaba içerisindeyiz” dedi. Kaymakamlık, İş-Kur İl Müdürlüğü ve Belediye olarak bu işi daha yukarılara taşımak için işbirliği ile hareket ettiklerini vurgulayan Başkan Yılmaz; “Sivas Halısını markalaştıktan sonra tezgahlarımızı yol kenarına taşımak istiyoruz. Bunu İş-Kur Müdürümüz aklımıza düşürdü. İnşallah 20 tezgahı aşarsak markalaşma yolunda adım atmış olacağız” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.
BİR HALI 1 YILDA TAMAMLANIYOR
Halı Atölyesi’nde görevli olan Ayşe Pek de 10 halı tezgahında halı dokuduklarını söyledi. 21 yıllık bir tecrübeye sahip olduğunu belirten Pek; “Belediye ve İş-Kur’la çalışma şansı bana verildi. İş-Kur’un bu işin içinde olması beni çok sevindirdi. Öğrencilerim de çok sevindi. Pilot ilçe seçilince çalışmalarımız daha yoğun olacak” dedi. Halı atölyesinde çalışan kursiyerlere günlük 25 TL ödenek verildiğini kaydeden Pek; “Şu andaki projemiz hereke ipek ve Sivas Halısı üzerine düzenledik. Yaklaşık 7 aylık bir çalışmamız olacak. Ama şu an satış düşünmüyoruz. Hazır üretim olacak ve kurs eğitimi bittikten sonra satış yapılacak. 6 m2 halı 1 yılda tamamlanabiliyor. Metrekaresini bin TL’den yapıyoruz. Normal piyasa fiyatına göre daha indirimli oluyor. Sivas Halısının çözgü ipleri pamuk, dokuma ipleri tamamen saf yündür. Sivas Hereke halılarının üzerindeki desenlerde ölüm ve doğum anlatılmakta. Halıların üzerindeki her çiçeğin bir anlamı var” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.