İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından "Üreten Çiftçi, Gelişen Sivas" projesi kapsamında "I. Sivas Buğday Çalıştayı" düzenlendi. Buğday üretiminin ve kalitesinin artırılması ile gıda güvenilirliğinin sağlanması amacıyla düzenlenen çalıştayda konuşan Tarım
"Üreten Çiftçi, Gelişen Sivas" projesi kapsamında; İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından "I. Sivas Buğday Çalıştayı" düzenlendi. Büyük Otel´de gerçekleştirilen toplantıya Vali Salih Ayhan, Vali Yardımcısı Yeliz Yıldızhan, İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Sakin, protokol üyeleri, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.
?EN STRATEJİK SEKTÖR?
Programın açılış konuşmasını yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız; "Buğday üretiminin ve kalitesinin artırılması ve gıda güvenilirliğinin sağlanması amacıyla düzenlemiş olduğumuz çalıştayımızın hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Artan dünya nüfusu, beslenme ve gıda ihtiyacı tarım sektörünü içinde yaşadığımız yüzyılın en stratejik sektörü haline getirmektedir. Bunun yanı sıra istihdam, tüketim harcamaları, diğer sektörlere ham madde temini, milli gelir ve ihracattaki payı, tarım sektörünün sosyoekonomik açıdan sahip olduğu önemi daha da arttırmaktadır? dedi.
?YENİ TEKNİKLERDEN FAYDALANMAMIZ GEREKİR?
?İlimiz 27.202 km²´lik alan ile Türkiye´de ikinci sırada ve yerleşim yeri bakımından birinci sırada yer almaktadır? diyen Yıldız, ?İşgücünün sektörel dağılımına bakıldığında, tarım ve hayvancılığın ilde çok büyük ekonomik etkinliğe sahip olduğu görülmektedir. İlimizde, 8000.000 dekar alanda işlenerek tarım yapılmaktadır. Bu alanında yaklaşık yüzde 45´lik kısmında hububat ekimi yer almaktadır. Dolayısıyla ilimiz tarımında hububat ekimi önemli bir yere sahiptir. Yaptığımız çalışmalar, saha araştırmaları sonucunda çiftçilerimizin çoğunluğu geleneksel yöntemlerle üretim yaptıkları, bu nedenle birim alandan alınan ürün miktarı ve kalitesinin düşük olduğunu görüyoruz. Tarımda karlılığın artırılması, bunun için de verimi ve kaliteyi arttırıcı tedbirlerin alınması kaçınılmazdır. Gelişen ve değişen dünyada yeni teknolojiler ve tekniklerden faydalanmamız gerekir. Bu nedenle toprak işleme, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele, yetiştirme tekniklerinin iyileştirilmesi, kaliteli tohumluk kullanımı, ürün kayıplarının azaltılması gibi konular önem arz etmektedir. Bu amaçla ilimiz tarımına büyük katkı sunacağını düşündüğümüz Sivas 1. Buğday Çalıştayını düzenledik. Şu an burada çiftçilerimiz, sanayicilerimiz, zahireci esnaflarımız ve sektör temsilcilerimiz bulunmaktadır. Katılımlarınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum. Başta her zaman bizlere destek olan Sayın Valimize, bizleri kırmayarak çalıştayımıza katkı sunmak amacıyla burada bulunan çok kıymetli hocalarımıza, Konya Bahri Dağdaş Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüze, Ankara Zirai Mücadele Enstitüsü müdürlüğümüze çok teşekkür ediyorum? ifadelerini kullandı.
İl Müdürü Yıldız´ın ardından konuşan Vali Salih Ayhan ise Sivas´ta tarımda iyi bir noktada olunduğunu ancak bunun yeterli olmadığını belirterek, bilimsel çalışmalar ve programlarla bilinçli bir üretimin gerçekleştirilmesini arzu ettiklerini ifade etti.
?ÜRETİMİMİZ YETERLİ DEĞİL?
Sivas´ın çok geniş bir tarımsal potansiyeli olduğunu vurgulayan Vali Salih Ayhan, "Olağanüstü sulama imkanları ve teknolojik ekipmanlar var. Ancak üretimimiz yeterli değil. Mevcudu arttırmak için gayret göstereceğiz. Sivas´ın birçok sahasında verimli çalışmalar gerçekleştirebiliriz. Geleneksel yöntemlerden çıkıp, modern tekniklerle üretim yapacağız. Verilen teşviklerden faydalanacağız. Üreticilerimizin ürünlerine güvenli pazar oluşturacağız" dedi.
Protokol konuşmalarının ardından Sivas 1. Buğday Çalıştayı´nda; alanında uzman isimler tarafından tarım sektöründeki son gelişmeler ve buğdayın geleceği masaya yatırıldı.