YENİ NESİL LOKOMOTİFLER SİVAS´TA?
Eskişehir TÜLOMSAŞ´ta üretilen yeni nesil PowerHaul? lokomotiflerden iki tanesi Sivas´a gönderildi. GE-TÜLOMSAŞ ortaklığı ile üretilen son teknoloji lokomotifler Sivas´ta yük taşımacılığında kullanılacak
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları (TCDD) Genel Müdürlüğü, General Elektrik-Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.Ş. (TÜLOMSAŞ) ortaklığında üretilen iki adet yeni nesil PowerHaul? lokomotifi Sivas´a gönderdi. İlk deneme sürüşünü Eskişehir´de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın yaptığı lokomotifler, Sivas-Samsun hattında yük taşımacılığında kullanılacak. Eskişehir´de üretilen lokomotifler, Türkiye´nin yanı sıra, Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika´ya da ihraç ediliyor. Edinilen bilgiye göre Türk mühendis ve teknisyenlerinin eseri olan yeni nesil lokomotiflerden 2023 yılına kadar 100´e yakın üretim yapılması planlanıyor.
?YENİLENMEYE İHTİYAÇ VAR?
Kısa süre önce kente gönderilen lokomotiflerin son teknoloji ile donatıldığını ve ileri geri çift komuta merkezi bulunduğu belirten Türk Ulaşım-Sen Sivas Şube Başkanı Nurullah Albayrak, Sivas´a iki adet lokomotif gönderildiği için mutlu olduklarını söyledi.
Türkiye´de, kullanılan lokomotiflerin büyük çoğunluğunun 25-30 yıldır raylarda olduğunu ve ekonomik ömrünü doldurduğunu belirten Albayrak, böyle bir yenilenmeye ihtiyaç duyulduğunu, bu yöndeki çalışmaların demiryolu ulaşımının geleceği açısından çok önemli olduğunu belirtti.
Demiryolu kazalarının önlenebilmesi için hem lokomotiflerin yenilenmesi hem de makinistlerin sadece makinistlik yapması gerektiğini belirten Albayrak, şu ifadeleri kullandı:
?Sivas´ta kısa süre önce elim bir demiryolu kazası olmuştu. Bir kardeşimiz hayatını kaybetmişti. O kazada yaralanan bir kardeşimizin ise tedavisi sürüyor. Ben hayatını kaybeden kardeşimize Allah´tan rahmet, yaralı kardeşimize de acil şifalar diliyorum. Biz bu kazalardan dolayı gerçekten müteessiriz. Lokomotiflerimiz yorgun, bir makinistimiz 10 tane işi yapıyor. Biz, makinist kardeşlerimizin sadece kumanda masasında oturup seyrüseferi ile ilgilenmesini istiyoruz. Ne tren şefliği, ne gardıfrenlik, ne revizörlük, ne makasçılık, başka hiçbir şey yapmasını istemiyoruz. Biz makinistlerimizin bir pilotun uçağı kullanması gibi önemli bir görevi yerine getirdiğini söylemeye çalışıyoruz. Biz bu noktada raporlarımızı da düzenleyip gönderdik. İnşallah gerekli düzenlemeler yapılacaktır. Zararın neresinden dönülürse kardır diyoruz. Biz bu nedenle yeni nesil lokomotiflerin gönderilmesinden son derece memnunuz. İnşallah bu lokomotiflerin devamı gelir. İnşallah bu 36 binlik lokomotiflerle Sivas´taki lokomotif filomuzun tamamı yenilenir. Yorgun olan lokomotiflerimiz de zaman içerisinde seferden çekilir. Yeni lokomotiflerimiz son teknoloji ile donatılmış. Kamera sistemleri, ana kumanda ekranları, kliması, içeriye ses almayan yapısı ile gerçekten makinist kardeşlerimizin de konforu düşünülerek tasarlanmış. Biz TCDD Bölge Müdürümüze, Genel Müdürlüğümüze ve bu lokomotiflerin Sivas´a gönderilmesini sağlayan yetkililerimize teşekkür ediyorum. Bu lokomotiflerimiz şuanda kullanımda gerekli ehliyete sahip arkadaşlarımız var ama diğer makinist kardeşlerimizin de 36 binlik lokomotifleri kullanabilmesi için büro ve ehliyeti ile ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz.?
BİLGİSAYAR SİSTEMİ İLE
KONTROL EDİLİYOR?
8 yıldır Makinist olarak görev yapan DE36013´ün makinisti Murat Çetin ise son teknoloji ile donatılan yeni nesil lokomotiflerin son derece güvenli olduğunu söyledi.
Lokomotifin bilgisayar sistemi üzerinden kontrol edildiğini, kamera sistemi ile lokomotif çevresi ve içinin takip edilebildiğini belirten Çetin, şu ifadeleri kullandı:
?Lokomotifler Eskişehir TÜLOMSAŞ Lokomotif Fabrikası´nda geçtiğimiz yıl üretilmeye başlandı. Bu lokomotiflerden Sivas´a da 2 adet gönderildi. Lokomotiflerimiz çok gelişmiş bir sisteme sahip. Bütün kontrol sistemi tamamen bilgisayar bağlantılı, kullanımı rahat ve güvenli? Bir de içeriye ses almaması bizim için çok güzel bir özellik. Özel kamera sistemi ile lokomotifin her tarafını ve bütün yönlerini görebiliyoruz. Hava sistemi de tamamen bilgisayar üzerinden kontrol ediliyor. Hava sisteminde bir kayıp olduğunda bu bilgisayar üzerinde görülebiliyor ve anında müdahale edebiliyoruz. Bu makinist ve revizörler için çok büyük bir kolaylık.?