Yarım Milyon Turist Sivas´ı Gezdi
Tarihi ve kültürel zenginlikleri ile ön plana çıkan Sivas´a yurt içi ve yurt dışından gelen yerli ve yabancı turist sayısında her geçen yıl artış yaşanıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre geçen yıl yurt içi ve yurt dışından gelen 546 bin 849 kişi kentte konakladı
Bu yıl da kentte gelen yerli ve yabancı turist sayısının, konaklayan ve günübirlik ziyaretçilerle birlikte 600 bini aşması bekleniyor
Turizm potansiyeli üst seviyede olmasına rağmen, bu potansiyelini tam anlamıyla değerlendiremeyen Sivas´ta, son yıllarda ziyaretçi sayısında artış yaşanıyor. Tarihi, doğal, kültürel zenginlikleri ve kaplıcaları ile cazibe merkezi olan ve son yıllarda gerçekleştirilen bazı önemli çalışmalarla birlikte ziyaretçi akınına uğrayan kente geçen yıl gelen ve konaklayan ziyaretçi sayısı yarım milyonu aştı. Kente bu yıl konaklayan ve günübirlik turlarla gelen turist sayısının ise 600 bini aşması bekleniyor.
EKONOMİYE BÜYÜK KATKI
Yurt içi ve yurt dışından kente gelen ziyaretçiler, şehir ekonomisine de büyük katkı sağlıyor. Alışveriş konusunda daha çok yöresel ürünlere ilgi gösteren turistler, konaklama alanları, restoranlar ve alışveriş merkezlerinde de önemli yoğunluk oluşturuyor. Daha çok yaz döneminde oluşan yoğunluk, gurbetçi vatandaşların da memleketlerine gelmesi ile birlikte esnafın yüzünü güldürüyor. Son yıllarda gerçekleştirilen tanıtım faaliyetleri ve organizasyonlarla seyahat acentelerinin de dikkatini çekmeyi başaran kentte, önümüzdeki aylarda turizm potansiyelini değerlendirmeye yönelik farklı organizasyonlar da planlanıyor.
GÜNÜBİRLİK ZİYARETÇİLER
KAYIT DIŞI?
Kentte konaklayan yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra, günübirlik tur organizasyonları ve seyahatlerle gelen ziyaretçiler de büyük bir hareketlilik oluşturuyor. Kente gelen ve konaklayan ziyaretçiler, rakamsal verilere yansırken, arkadaş grupları ya da tur organizasyonları ile günübirlik olarak kente gelen ve gezi sonrası kentten ayrılan turistlerin sayısı rakamsal olarak bilinmiyor. Kayıt dışı olarak değerlendirilen turist sayısının da kent ekonomisine yansımasının büyük olduğu belirtiliyor.
EN BÜYÜK İLGİYİ
TARİHİ YAPILAR GÖRÜYOR
Kent merkezinde Gök Medrese, Şifahiye Medresesi, Buruciye Medresesi, Çifte Minareli Medrese ve Kale Cami gibi tarihi mekânlar yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgi gösterdiği alanları oluştururken, ilçe bazında en çok ziyaret edilen tarihi yapı ise UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası oluyor. Kaplıca turizmi açısından büyük potansiyeli bulunan Sivas´ta, şifalı suyu ve doktor balıkları ile ünlü Kangal Balıklı Kaplıcası başta olmak üzere sıcak ve soğuk çermik kaplıcaları da ziyaretçilerin ilgi odağı konumunda. Kentte, İslam Peygamberi Hz. Muhammed (S.A.V)´in sancaktarı Abdulvehab-ı Gazi Hazretleri´nin türbesi başta olmak üzere birçok önemli zatın kabri ve türbeleri de bulunuyor. Aynı zamanda Yukarı Tekke Mezarlığı´nda Abdulvahab-ı Gazi Hz.´nin türbesinin bulunduğu alanda Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan´ın oğullarından Bayezid ile 3 torununun kabri de yer alıyor. Ancak, inanç turizmi açısından da büyük potansiyeli bulunan kentte bu potansiyel henüz tam anlamıyla değerlendirilemiyor.