YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ UYGULANACAK

Geçmişteki restorasyon çalışmaları ile aslından uzak bir görünüm kazanan, duvarları adeta bahçe duvarı gibi örülerek, ruhuna gölge düşürülen Buruciye Medresesi yeniden hayat bulacak

KÜLTÜR SANAT 23.06.2015 08:03:03 1585 0
YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ UYGULANACAK

YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ UYGULANACAK

Geçmişteki restorasyon çalışmaları ile aslından uzak bir görünüm kazanan, duvarları adeta bahçe duvarı gibi örülerek, ruhuna gölge düşürülen Buruciye Medresesi yeniden hayat bulacak

44 yıllık tarihi yapı için Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü´nün başlattığı çalışmalar da sona gelindi. Buruciye Medresesi için ?Yap işlet, devret modeli? ile ihaleye çıkılacak.

Sivas´ta kent merkezindeki Selçuklu Parkı içerisinde bulunan 744 yıllık tarihi Buruciye Medresesi aslına uygun bir şekilde yeniden restore edilecek. 1960, 1964 ve 2005 yıllarında restore edilen ve duvarları sıradan taşlarla bahçe duvarı gibi örülen tarihi medrese için yap-işlet-devret modeli uygulanacak. İhaleyi kazanan yüklenici-müstecir, önce restorasyon projesini, ardından restorasyon çalışmasını tamamlayacak ve sözleşmede belirlenecek şartlar dahilinde 49 yıla kadar tarihi yapının işletme hakkına sahip olacak. 1271 yılında Anadolu Selçuklu sultanlarından III. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında Hibetullah Burucerdi oğlu Muzaffer Bey tarafından yaptırılan ve bazı bölümleri orijinalliğini koruyarak günümüze kadar ulaşan tarihi Buruciye Medresesi´nin ihale sürecinin başlaması için Vakıflar Genel Müdürlüğü´nün oluru bekleniyor. Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü´nün konuyla ilgili gönderdiği yazıya genel müdürlüğün 2 hafta içerisinde dönüş yapacağı öğrenildi.

BURUCİYE A.Ş.´DE TALİP OLABİLİR?

Tarihi Buruciye Medresesi´nin işletme hakkı, Sivas İl Özel İdaresi´nin şirketi olan müstecir konumundaki Buruciye A.Ş.´de bulunuyordu. Edinilen bilgiye göre 2014 Ekim ayında Buruciye A.Ş.´nin sözleşme süresi sona erdi ve tarihi medresenin restorasyon süreci nedeniyle sözleşme yenilenmedi. Şirket üzerinden Buruciye Medresesi´ndeki faaliyetini sürdürmek isteyen Sivas İl Özeli İdaresi´nin restorasyon sürecinde de aktif rol alması bekleniyor. Kentteki birçok tarihi yapıyı gerçekleştirdiği onarım çalışmaları ile ayağa kaldıran Sivas İl Özel İdaresi´nin, Buruciye Medresesi için gerçekleştirilecek yap-işlet-devret ihalesine katılıp katılmayacağı merak konusu.

GAZETEMİZİN HABERİ RESTORASYON SÜRECİNİ BAŞLATTI

2013 yılında Buruciye Medresesi´nin restorasyonunu ?Bahçe duvarı gibi? manşeti ile eleştiren gazetemiz, tarihi yapının kimliğinden uzak bir görünüme büründüğüne dikkat çekerek yeniden restore edilmesi gerektiği konusunu gündeme getirmişti. Gazetemizin haberinin ardından harekete geçen Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü de eserin aslına uygun olarak yeniden restore edilmesi konusunu gündemine almıştı. Konuya yakın ilgi gösteren dönemin Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral, ?bizim bu eserlere karşı sorumluluğumuz var. Bu eseri incitmeden, ruhuna ve aslına uygun bir şekilde nasıl restore ederiz? Bu konuda çalışıyoruz. Gerçektende duvarlar hoş görünmüyor. Bu yapının aslına uygun bir şekilde korunması gerekiyor? ifadelerini kullanmıştı.

?YENİDEN RESTORE EDECEĞİZ?

Buruciye Medresesi´nin yeniden restore edilmesi konusunda takibini sürdüren gazetemiz, 2014 yılında somutlaşan gelişmeleri de gündeme getirdi. Konuyla ilgili gelişmeleri yine gazetemizle paylaşan dönemin Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral, tarihi medresede kapsamlı bir restorasyon çalışması gerçekleştirileceğini belirterek, aslından uzak bir görüntüde olan medresenin orijinaline uygun hale getirileceğinin müjdesini vermişti.

Veral, şu ifadeleri kullanmıştı:

?Tarihi yapının orijinaline uygun olmayan duvarları yıkılarak orijinaline uygun bir şekilde yapılacak. Bire bir aslına uygun bir çalışma yapacağız. Gelecek yıl, inşallah bu çalışmaları başlatmak istiyoruz. İç kısımlarında yanan duvar bölümlerinde kumlama yapılacak. Muzaffer Burucerdi Hazretlerinin türbesinin bulunduğu alanın onarımı, dış bölümündeki taşların değişmesi gibi kapsamlı bir çalışma yapılacak. Buradaki restorasyon çalışmasının 4-5 milyon liraya mal olacağını düşünüyoruz.?

BU YIL İHALEYE ÇIKILMASI BEKLENİYOR

Veral, 2014 yılında ?Gelecek yıl, inşallah bu çalışmaları başlatmak istiyoruz? diyerek 2015 yılına işaret etmişti. 2015 yılının ilk yarısı geride kalırken gözler Vakıflar Genel Müdürlüğü´ne çevrildi. Yaz dönemine girilmesi ile birlikte bir çok vakıf eserinde restorasyon çalışması başlatan Vakıflar Bölge Müdürlüğü´nün genel müdürlüğün oluru ile birlikte Buruciye Medresesi için yoğun bir mesai içerisine girmesi ve herhangi bir aksaklık yaşanmaması halinde Buruciye Medresesi için bu yıl içinde ihaleye çıkılması bekleniyor.

BURUCİYE MEDRESİ

Selçuklular döneminin ileri gelenlerinden Muzaffer Burucerdi tarafından 1271 yılında yaptırılmıştır. Dört eyvanlı, avlulu kesme taştan yapılmış olup revaklı avlunun bitiminde medrese hücreleri yer alır. Medrese hücreleri beşik tonozla örtülüdür. Giriş eyvanının solundaki hücre türbe şekline getirilmiş olup burada medreseyi yaptıran Muzaffer Burucerdi´nin mezarı yer almaktadır. Ana giriş batı yönde olup, cephe geometrik motiflerle bezelidir. Sağlam kalmış taç kapısıyla Anadolu´daki Selçuklu medreselerinin önemli örneklerinden biridir.

İlmiye çalışmaları için medrese olarak yapılmış ve devrin pozitif ilimlerinin okutulduğu bina olarak uzun yıllar kullanılmıştır. (Buruciye Medresesi Kaynak: sivaskulturenvanteri.com)