Ürettikleri dizi setlerinde kapışılıyor

Sivaslı Saraç ustasının elinden çıkan ürünler film yapımcıları tarafından adeta kapışılıyor, at koşum takıları özellikle Osmanlı tarihini konu eden dizelerde setleri süslüyor.

GÜNDEM 6.07.2022 18:31:00 1632 0
Ürettikleri dizi setlerinde kapışılıyor

Sivas’ta 3’üncü kuşak olarak 55 senedir unutulmaya yüz tutmuş Saraç mesleğini devam ettiren Celalettin Karagöz, çırak bulamadığı mesleğini ölene kadar yapmak istiyor. Karagöz, manda derisinden yaptığı ürünleri özenle işleyip en az 50 aşamadan geçirerek, at koşum takımı, at süslemeleri, hamut ve eğer üretiyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte atlara olan ihtiyacın azalmasından yakınan Karagöz, şimdilerde popüler ve geniş izleyici kitlelerine ulaşan tarihi Osmanlı dizi ve filmlerinde ki atlar için çeşitli ürünler yaptığını ve işçiliğinin beğenildiği için tercih edildiğini söyledi.

“Teknoloji bir canavar”

Mesleğin son temsilcilerinden olan Saraç ustası Celalettin Karagöz, kendilerinden sonra mesleğin yürümeyeceğini ifade ederek, “Ben 3’üncü kuşak olarak 55 senedir Saraç mesleğini yürütüyorum. Teknoloji bir canavar, eskiden fayton, at arabası ve rençberlik hep at üzerineydi şimdi insanlar rahatlığı alıştığı için at kalmadı. At kalmayınca bu işe rağbet kalmadı ve ustalık bitti. Artık çırakta yetişmiyor. Bizlerden sonrada bu meslek ölmüş durumda. Şuanda burada at arabası ve faytonlara at koşumu, eğerler, hamut ve benzeri ürünler yapıyorum” şeklinde konuştu.

“Yaptığım ürünleri televizyonda görünce gurur duyuyorum”

Karagöz, yaptığı ürünleri televizyonda görmekten büyük keyif aldığını söyleyerek, “Ben yaptığım bu ürünleri özellikle tarihi Osmanlı film ve dizilerine gönderiyorum. İşlerimi düzgün ve güzel yaptığım için beni tercih ediyorlar ve sıraya giriyorlar. Yaptığım ürünleri dizi ve filmlerde izlerken kendimle gurur duyuyorum. Ürünlerin yapım aşamasına gelince ürüne göre değişiyor örneğin bir hamut 50 kez elimizden geçiyor. Ürünlerimizde manda derisi kullanıyoruz. Bu deriyi kesip işleyerek ürünleri yapıyoruz. Ben daha önce kalpten ameliyat oldum, usta yetişmediğinden ve taleplerinde devam etmesinden dolayı ölene kadar seve seve bu işi yapacağız çünkü kimse bize çırak vermiyor” ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar (0)

(VİDEOLU HABER) 2026 YILI YAKACAK YARDIMI BAŞVURULARI BAŞLIYOR

SİVAS’TA AFET KONTEYNERİ UYGULAMASI BAŞLADI…

Çolak Selo’dan Özbelsan Genel Müdürü Kantar’a Sivasspor teşekkürü

Sivas’ın Geleceği İçin Güç Birliği

Sivas Kent Konseyi Başkanı A. Necip Günaydın’ın Atatürk’ün Vefatının 87. Yıl Dönümünde Yayınladığı Anma Mesajı

Dünya Şampiyonu Sporcumuz Afra Kılınç’a Tebrik Ziyareti

Orhan Altuğ yaşamını yitirdi

ŞEYH ŞAMİL SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR MERKEZİ HİZMETE AÇILDI

BG Grup Başkanı Özçoban: Cumhuriyet, Modern Türkiye’nin Mayasını Oluşturmuştur

KGK: Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar olacak

Özdemir'den kutlama mesajı

A. Necip Günaydın’ın Cumhuriyet Bayramı Mesajı

  • Pazartesi 9 ° / 0.2 ° Güneşli
  • Salı 4.5 ° / -2.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 10.4 ° / 0.7 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7