Kaba Yem Açığının Giderilmesi Projesi kapsamında; çiftçilere korunga, adi fiğ, mısır ve yonca tohumlarının dağıtıldı. Törende konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, ?Bu proje ile kaba yem üretiminin yanı sıra et ve süt üretiminde de artış sağlana
Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Çiftçi Uygulama Merkezi´nde Kaba Yem Açığının Giderilmesi Projesi kapsamında; çiftçilere korunga, adi fiğ, mısır ve yonca tohumlarının dağıtıldığı "Tohumluk Dağıtım Töreni" düzenlendi.
Tören; Vali Salih Ayhan, Vali Yardımcısı ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Nebi Kaya, Sivas Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, Tarım Kredi Kooperatifi Bölge Birlik Müdürü İsmail Köse, Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastoğlu, protokol üyeleri ve çiftçilerin katılımı ile gerçekleştirildi.
Törende konuşan Sivas Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız; "Kaba Yem Açığın Giderilmesi Projesi, merkez ve 16 ilçemizde yem bitkileri üretim alanlarının genişletilerek, yem üretim maliyetlerinin düşürülmesi, kaba yem açığının giderilmesi, mevcut mera alanları üzerindeki otlatma baskısının azaltılması ve 15 projemizden bir tanesi olan kaba yem ot borsamızın alt yapısının oluşturulması açısından önemli ve etki alanı olan bir projemizdir. Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce yürütülen 2019 yılı Kaba Yem Açığın Giderilmesi projesi kapsamında yaklaşık 2.100 çiftçimize DAP Bölge İdare Kalkınma Başkanlığınca yüzde 75´i finanse edilen toplam 2.000.000 TL ile 50.000 kg sertifikalı kaplamalı yonca, 50.000 kg (3.000 paket) hibrit mısır ve 60.000 kg standart sertifikalı adi fiğ tohumu dağıtıyoruz. Ayrıca; İl Özel İdaresi tarafından yüzde 75´i finanse edilen toplam 240.000 TL ile 20.000 kg standart sertifikalı adi fiğ tohumu, 20.000 kg standart sertifikalı korunga tohumu ile yaklaşık 2.5 milyon TL bütçe ile 200.000 kg yem bitkisi tohumu dağıtımını yapacağız? dedi.
Kaba yem olmadığında hayvancılık yapmanın zor olduğuna dikkat çeken İl Müdürü Yıldız, ?Bu proje ile kaba yem üretiminin yanı sıra et ve süt üretiminde de artış sağlanacak ve kaliteli ürün elde edilecektir. Bu projenin hayata geçirilmesinde başta Sayın Valimiz olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Törende konuşan Vali Salih Ayhan ise "Üreten Çiftçi Gelişen Sivas Projesi kapsamında 15 tarımsal projemizi açıkladık, bunlardan bir tanesi Kaba Yem Açığının Giderilmesi Projesi´dir. Proje ile ilgili DAP ile yaptığımız görüşmeler, İl Özel İdare´nin kaynakları ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü´nün çalışmaları ile beraber bu noktaya geldik. 2023 kalkınma hedefleri açısından ülkemizde tarım politikası tamamen üretim odaklı bir anlayışa dönüşmüş durumda. Tarımın milli bir politika olması açısından biz Sivas olarak yerel imkanlarla ve heyecanımızla birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Koordinasyon halinde hep beraber daha güzel işler ortaya çıkaracağız. Sivas´ı çok yakın zamanda tarımsal potansiyeli açısından zirveye taşıyacağız. Şehrimiz ekonomisine katkı sağlayacak iyi bir mekanizma ortaya getireceğiz. Yeni projelerimiz var, bu projelerden bir tanesi ise jeotermal ısımızı kullanarak organik sera kurulumu projelerimiz ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Sivas´ta üç sektörü çok önemsiyorum; tarım, turizm ve sanayi, bu sektörlere üretim ve istihdam odaklı çok yoğun bir şekilde gayret göstereceğiz. Projemizde emeği geçen herkese teşekkür ediyor hayırlara vesile olmasını diliyorum" dedi.