Tarih: 14.07.2021 16:28

“Üniversite ve Şehir Arasındaki Bağ Kuvvetleniyor”

Facebook Twitter Linked-in

Toplantıya Rektör Yıldız’ın yanı sıra üniversite yönetimi, kamu kurum müdürleri, STK’lar, sendikalar başta olmak üzere çeşitli alanlarda temsilciler katıldı.

Toplantıya katılanlara üniversitede yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Yıldız, üniversite-şehir iş birliğini önemsediklerini söyleyerek, “KÜSİ kapsamında iş adamlarımız ve OSB ile ilgili çalışmalarımız yapılıyordu. Hem üniversite olarak genel anlamda bir danışma kurulu hem de fakültelerde danışma kurulları oluşturduk. Fakültelerde, meslek yüksekokullarında da bu yapılacak. Böylece şehir ile üniversite arasındaki bağlar daha iyi kurulacak.” dedi.

Rektör Yıldız; “Sivas Meslek Yüksekokulunun adını Teknik Bilimler olarak değiştirdik. Cumhuriyet Meslek Yüksekokulunun adını da Sosyal Bilimler olarak değiştirdik. İlçelerde de yüksekokullarımızdan birisi Şarkışla’da bu yıl açıldı ve öğrenci alır duruma geldi.” şeklinde konuştu.

Üniversitede son dönemde yapılan çalışmalara da değinen Yıldız, “Üniversitemizde son dönemde yapılan çalışmalar ise; Nature Index, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi dünyanın en iyi bilimsel dergilerinden olan Nature grubu dâhilindeki dergilerde 2021 yılında Türkiye içinde 67.sıradan 23.sıraya kadar yükseldi. Bu çalışma yeni çalışmalarla birlikte biraz daha yükselecek. E-Spor’u kurduk, Türkiye’de sadece iki üniversite de bulunan E-spor’u destekleyen üniversiteler arasına Sivas Cumhuriyet Üniversitesi de katıldı. Kurulacak E-Spor çatısı altında güncel ve popüler E-spor branşlarına yönelik takımlar oluşturulacak. Takımların uluslararası alanda yapılan turnuvalara ve Türkiye Elektronik Sporlar Federasyonu’nun düzenleyeceği ulusal müsabakalara katılması da sağlanacak.” ifadesini kullandı.

Konuşmasının devamında Yıldız, “CÜSEM 2017’de Sağlık Bakanlığı tarafından İlk Yardım Eğitim Merkezi, 2018‘de Adalet Bakanlığı tarafından Bilir-Kişilik Eğitimi Yetkili Kurumu unvanlarını aldı. Son olarak da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından İHA Eğitim Yetkisi Kuruluşu unvanını da aldık. Bundan sonra İHA verme yetkisine sahip sayılı devlet üniversiteleri arasında bulunuyoruz.  Engelliler Birimimiz, Yükseköğretim Kurulu tarafından Mavi Bayrak ödülü aldı. 2021 Engelsiz Üniversite ödüllerinde Sosyal, Kültürel Faaliyetlerde ‘Erişilebilirlik Bayrağı’ ödülüne layık görüldük. Teknofest her yıl yapılıyor ve üniversitemizden bu yıl 4 takım katıldı. 4 takımımız 2021’de yaptıkları başvuru neticesinde maddi destek almaya hak kazandı.” diye ekledi.

Prof. Dr. Yıldız: “Hastanemizde tüp mide ameliyatları yapılıyor. Genel Cerrahi Ana bilim dalında Doç. Dr. Sinan Soylu, tüp mide ameliyatlarını gerçekleştiriyor. Birkaç hastada da bu uygulandı ve sağlıklarına kavuştular. Yine hastanemizde bağırsaktan yeni mesane yapıldı. Ürolojiden Prof. Dr. Esat Korğalı tarafından gerçekleştirilen ameliyatla iki hastaya bağırsaktan mesane yapıldı. Kök-hücre ile tedavi çalışmamız var. Sağlık Hizmetleri Uygulama- Araştırma Hastanemizde vücutta bulunan yağlardan elde edilen kök-hücre multiprotent hücrelerden ve yağlardan zengin, kendi dokusuyla tedavi edilebiliyor. Daha önce menüsküs yırtığı bulunan Sporton  tedavisinde kullanılan yöntem Türkiye’de ancak birkaç hastanede yapılabilirken Sivas’ ta da bu çalışma ilk kez yapıldı. Bilimsel oyuncaklar üretiyoruz. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulundaki hocalarımızdan Sebahattin Kartal, Teknokent’te bilimsel oyuncaklara yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Bu oyuncaklarda plastik kullanılmıyor. Organik ve geri dönüştürülebilir olması oldukça önemli. Osmanlı Dönemindeki oynanan oyunlar geliştirilerek kendi kültürümüzdeki oyuncaklarla birlikte gün yüzüne çıkarılıyor. Ahşaptan imalatlar yapılıyor ve tüketicilere sunuluyor.” dedi.

Mühendislik Fakültesinde İbn-i Sina Sentez Araştırma Laboratuvarı kurduklarını kaydeden Yıldız, burada bor temelli kanser ilacı araştırmaları yaptıklarını, Kırım Kongo Kanmaları Ateşi Hastalığı ile ilgili ilaç çalışılmalarının sürdüğünü, 2021 yılında Kanser Araştırmaları Merkezi ve CÜTFAM iş birliğinde TÜBİTAK 2209- A Programı kapsamında 15 tane lisans öğrencimizin kanser araştırmaları üzerine sunmuş olduğu projeler kabul edildiğini belirtti.

Solucan gübresi üretim tesisinde hem sıvı hem de katı gübre üretildiğini ve bu gübrelerin Avrupa’ya ihracatına yönelik prosedürleri tamamladıklarını söyleyen Rektör Yıldız, “Organ Nakli Merkezi’ni 2020 yılının 20 Temmuz da açtık. O günden bu yana merkezde kronik yetmezlik ve böbrek yetmezliği tanısıyla takip edilen hastaların tüm hazırlıkları burada yapılabiliyor. Böylece kadavra bekleme listesine hastalarımızın kayıtları gerçekleştirilmiş olup hasta listeleri oluşturulmuştur. Daha sonraki süreçlerde dış merkezlerden hastanemize gönderilen 3 böbrek organ bekleyen hastalarımıza nakledildi. Böylece üniversite tarihinde ilk defa bir günde iki organ naklini gerçekleştirmiş olduk.” diye kaydetti.

Yıldız şu sözlerle konuşmasını sonlandırdı:

“Nanofotonik Uygulama ve Araştırma Merkezimiz var. Araştırma altyapılarının etkin kullanımı ve sürdürebilirliğini sağlamaya yönelik olarak araştırma altyapısının  yönetimi, finansmanı, personel altyapısıyla izleme, değerlendirme ve desteklenmesine ilişkin hususları düzenleyen 6550 sayılı Araştırma altyapılarını destekleme kanun kapsamında başvuru yapan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Nanofotonik Uygulama ve Araştırma Merkezi 19-20 Eylül 2019 tarihlerinde yapılan saha ziyaretleri ve hazırlanan panel raporuyla yeterlilik başvurusu yapmaya layık görüldü ki 11 üniversite arasından 2 üniversite kabul gördü. Biri Atatürk Üniversitesi ve birisi de biz. İnşallah bu çalışmalar da ekim ayı gibi sonuçlanacak. Maddi açıdan da bakanlık destekliyor.”

Rektör Yıldız’ın ardından kamu kurum müdürleri, STK’lar, sendikalar adına toplantıya katılan temsilcilerle fikir alışverişinde bulunuldu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —