ÜNİVERSİTE EMİN ADIMLARLA YOLA DEVAM EDİYOR

TÜBİTAK UZAY, TÜBİTAK SAGE, TÜBİTAK BİLGEM, TÜBİTAK MAM ve TUSAŞ gibi kuruluşlarla iş birliği protokolleri imzalayarak dikkatleri üzerine çeken Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi emin adımlarla yoluna devam ediyor.

GÜNDEM 25.01.2021 20:05:00 2369 0
ÜNİVERSİTE EMİN ADIMLARLA YOLA DEVAM EDİYOR

Naci YILDIZ/ÖZEL HABER

Savunma sanayisi ve tarım bilimleri alanında ihtisaslaşma hedefi doğrultusunda emin adımlarla yoluna devam eden Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul; yürüttükleri çalışmalar hakkında Sultan Şehir Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu.

Rektör Kul; Teknoloji Geliştirme Merkezinden idari ve hizmet binasında devam eden inşaat çalışmalarına, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesini Geliştirme ve Destekleme Vakfından Yapay Zeka ve Robotik Kodlama Merkezine kadar birçok konuda değerlendirmede bulundu.

TÜBİTAK UZAY, TÜBİTAK SAGE, TÜBİTAK BİLGEM, TÜBİTAK MAM ve TUSAŞ gibi savunma sanayi kuruluşlarıyla iş birliği protokolleri imzalayarak kısa sürede önemli çalışmalara imza atan Rektör Kul; geçtiğimiz günlerde Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nın yüzde 98 hisse sahibi olduğu ASPİLSAN firmasına gerçekleştirdikleri ziyarete değinerek konuşmasına başladı.

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi bünyesinde batarya ve pil üzerine faaliyet gösterecek Teknoloji Geliştirme Merkezi kurulması için girişimlerde bulunduklarını dile getiren Rektör Kul; bu kapsamda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin temel ihtiyaçları olan şarjlı nikel kadmiyum batarya ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulan ASPİLSAN ile görüşmelerinin yaklaşık 8 aydır sürdüğünü ifade etti.

BATARYALAR VE PİLLER ÜZERİNE ÇALIŞILACAK

Prof. Dr. Rektör Kul, “ASPİLSAN ile görüşme amacımız da şu idi: Tematik bir alanda KOSGEB destekli bir Teknoloji Geliştirme Merkezi kurmaya çalışıyoruz. Tematik alan; belli bir alana odaklanmış, belli bir hedef doğrultusunda kurulan merkez anlamına geliyor. Bu Teknoloji Geliştirme Merkezindeki tematik alanımız da bataryalar ve piller. Burada aynı zamanda bizim akademisyen arkadaşlarımız çalışacaklar. Araştırma görevlilerimiz doktora tezlerini, yüksek lisans tezlerini yapacaklar ama sektöre de açık olacak burası. Belki bir startup şirketi kurmuş gençler burada yer alabilecek. Kurduğumuz laboratuvar altyapısında da bu gençler o fikirlerini hayata geçirmek için çalışma imkanı bulacaklar. Ortak bir laboratuvar kurmuş olacağız. Orada bu tür pil, batarya üzerine çalışacak olan gençlerin de önünü açmış olacağız. Bunun için de Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığına (KOSGEB) başvuracağız. Proje artık sunulma aşamasına geldi. En son bir ASPİLSAN ile görüşelim demiştik. Yazın görüşmüştük aslında. Genel Müdür olarak emekli Tuğgeneral Ferhat Özsoy görev yapıyor. Ferhat Paşa ile yazın görüştüğümüzde ‘Biz;  bataryalar, güç yönetim sistemi, enerji depolama üzerine Teknoloji Geliştirme Merkezi kurmak istiyoruz’ demiştik.  O da ‘Hocam bizim araştırma ekibimiz Ankara ODTÜ Teknokent’te. Ar-Ge çalışmalarını oradaki arkadaşlarımız yönlendiriyor’ demişti. Yazın  7-8 akademisyen arkadaşımız ile oraya gitmiştik. Onlar da hazırlanmışlardı. Karşılıklı sunumlar yapıldı. İşbirliği konusunda çeşitli konular görüşülüp anlaşmaya bağlanmıştı. En sonunda projeyi KOSGEB Bakanlığına  sunacağımız için ‘ASPİLSAN’ın Kayseri’deki merkezini de görelim, Ferhat Paşa ile tekrar görüşelim ve son noktayı koyalım’ dedik.  Böylece Kayseri’de son görüşmelerimizi yapıp olgunlaştırdık. Neler yapacağımızı, hangi laboratuvarları   kuracağımızı, onların buradan nasıl faydalanabileceklerini, ASPİLSAN’dan neler beklediğimizi madde madde anlattık. Çünkü ASPİLSAN da pil üretimi üzerine bir yatırım yapıyor” dedi.

PROJEYE 4 MİLYON LİRA FON BEKLİYORUZ

Batarya ve pil üzerine faaliyet gösterecek Teknoloji Geliştirme Merkezi için ASPİLSAN ile iş birliği anlaşması yaptıkları kaydeden Rektör  Kul, “Projeyi KOSGEB Başkanlığına sunacağız. Oradan da inşallah 4 milyon lira civarında bir fon bekliyoruz. Bakanlıktaki arkadaşlarla da görüşmüştük, onlar da bu fikrimizi çok olumlu bulmuşlardı. Proje süresi 5 yıl olabiliyor ama biz büyük ihtimalle ilk 1 yılda bu çalışmaları yapabilecek pozisyona geliriz. O proje kapsamında KOSGEB Başkanlığından alınacak fonlarla bu laboratuvarları kurup çalışmaya başlarız. Ticari ürünün çıkması 5 yıllık hedef içerisinde yer alıyor.  Onları da yıl yıl planladık. Yani 5 yıl içerisinde hangi işlerin yapılacağını planlı. Adım adım sırasıyla yapılacak. 1000 metrekarelik bir yerde yapılabilecek. Yer olarak çeşitli alternatifler var. Kendi yerimizde de olabilir. Ama KOSGEB müstakil bir yer istiyor. Çıraklık Okulunun bulunduğu yer tadilatın ardından  kullanılabilir. Sanayinin içerisinde Teknoloji Geliştirme Merkezinin bulunmuş olması oraya değer katar. Böylece senelerce adeta çürümüş bir tesis de değerlendirilmiş olur. Olmazsa da bizim alternatifimiz çok. İnşaatımızın altında 2000 metrekarelik yerimiz var. Taşındığımızda orayı da kullanabiliriz” açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE’DE PİL ÜRETİMİ HİÇ YOK

Batarya ve pil üzerine faaliyet gösterecek Teknoloji Geliştirme Merkezi projesinin yürütücüsü olan Doç. Dr. Emre Biçer’in bu alanda deneyimli bir isim olduğunun altını çizen Rektör Kul, “Doç. Dr. Emre Biçer doktorasını yaptıktan sonra TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinde çalışmış. Orada  Enerji Enstitüsünün kurulumunda bulunmuş. Yani bu batarya, pil araştırmalarının TÜBİTAK’ta yapıldığı merkezin kuruluşunu planlamışlar ve gerçekleştirmişler. Daha sonra Almanya’da bulunmuş. Post-doktorasını  bu alanda çalışmış ardından Türkiye’ye döndükten sonra da Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (SUNUM) çalışmış. En son olarak da Vestel’in Manisa’da batarya ekibini yönetiyordu. Emre Biçer burada olunca ‘Sen bu merkezi kurmaktan sorumlusun’ dedik.  O da hazırladı. Gelişen teknoloji batarya sektörünün çığ gibi geldiğini gösteriyor. Elektrikli araçlar artık 10 yıl sonra benzinli araçlardan çok daha fazla olacak. Sayın Cumhurbaşkanımız da zaten bir tesis açılışı yaptı. ETİ Maden’in bor işletmelerinde ikinci bir ürün olarak lityum iyon bataryalarda kullanılan lityum üretimini artık gerçekleştirebiliyorlar. Hammadde var demektir. Hammaddenin artık pile dönüştürülmesi çalışması gerekiyor. Türkiye’de pil üretimi hiç yok. Hepsi ithal geliyor” değerlendirmesinde bulundu.

REKTÖR KUL, PROJELERE VERİLEN DESTEK İÇİN TEŞEKKÜR ETTİ

Kurum olarak projeleri hazırlarken Vali Salih Ayhan’a brifing verdiklerini kaydeden Rektör Kul, “Projelerimizi Sayın Valimize anlatıyoruz. Sayın Valimizin desteğini istiyoruz, farklı bir önerisi olursa değerlendiriyoruz. Bu anlamda bize destek oluyor. Tarımsal Araştırma Merkezi konusunda Sayın Valimizin çok büyük desteği oldu. Proje önerisini Sayın Valimize götürdüğümüzde ‘Sayın Valim biz savunma teknolojileri alanında ilerliyoruz; çeşitli çalışmalara başladık ama tarımsal anlamda da üniversitemiz bu işi sahiplenmek istiyor. Çünkü bizde aynı zamanda Tarım Bilimleri Fakültesi var. Bu alanda şehre öncülük yapacak bir Tarımsal Araştırma Merkezine ihtiyaç var. Buna biz talibiz’ dediğimde destek oldu. Sivas şartlarına uygun yeni çeşitlerin geliştirilmesi için bir sahaya ve laboratuvarlara  ihtiyacımızın olduğunu söyledim. Toprak analizlerinin yapılabileceği ve çiftçiye analizler sonucunda reçeteler sunulabilecek bir işleyişten  bahsettim. Sayın Valim; ‘Bu çalışmaları nerde yapacaksınız?’ diye sordu. Biz de havaalanı kavşağında 240 dönümlük Özelleştirme İdaresi Başkanlığında olan araziyi söyledik. Birinci sınıf tarım arazisi. Yol ile Kızılırmak arasında. ‘Uygun görürseniz orada planlıyoruz’ dedim. Sayın Valimiz destek verdi. Vekillerimizle görüştük. Habib Bey; Özelleştirme İdaresi Başkanlığından tahsisini talep etti. Özelleştirme İdaresi Başkanlığına Habib Bey ile beraber gittik. Özelleştirme İdaresi Başkanı Emre Haykır’a konuyu anlattık. Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürü  Mücahit Alkan  da destek verdi. Yerli pancar tohumu geliştirilmesi çalışmaları da yapılmasını talep ederek arazinin tahsisini verdiler. Bize verilen destekler için sizlerin aracılığıyla teşekkür ediyorum” diye konuştu.

SİVASLI İŞ ADAMLARIMIZ BİR ARAYA GELSİNLER

Kayseri’de ASPİLSAN’a yaptıkları ziyaretin ardından Kayseri İleri Malzemeler Sanayi ve Teknoloji Anonim Şirketini de ziyaret ettiklerini belirten Rektör Kul, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: “ORAN Kalkınma Ajansı tarafından destek almaya hak kazanan ‘İleri Alaşımlar Üretim Merkezi Projemiz hayata geçirilmişti. Bunun üzerine Kayseri’de iş adamları Ticaret Odası ve Sanayi Odasının da işin içerisinde olduğu bir şirket kurmuşlar. Kayseri İleri Malzemeler Sanayi ve Teknoloji Anonim Şirketini kurmuşlar. 25 milyon euroluk yatırım yapıyorlarmış. O zaman bana ‘İleri Alaşımlar üzerine bir projeye başlıyormuşsunuz. Biz de ileri malzemeler şirketi kurduk’ diyerek fikir alışverişinde bulunmuşlardı. ASPİLSAN’dan sonra  ne aşamada olduklarını görmek için oraya geçtik. Bina inşaatı bitmiş. 7500 metrekarelik bir yere kurmuşlar, laboratuvarlarını kurmuşlar, bazı cihazlar gelmiş. Kompozit malzeme ve ileri seramikler olmak üzere  2 ürün üzerine yoğunlaşmışlar. Bunu söylememim sebebi şu: Sivaslı iş adamlarımız bir araya gelsinler. ASELSAN Hassas Optik buna güzel bir örnek. Neden böyle bir ikinci yatırım olmasın? Üniversitemiz de bu işlerde öncülük yapar.”

HEMŞEHRİLERİMİZİ VAKFIMIZA DESTEĞE ÇAĞIRIYORUZ

 Yeni teknoloji ve yatırım yapılabilecek alamlar konusunda çalıştıklarına dikkat çeken Rektör Kul, “Biz bu işleri vakfımız üzerinden yürütmek istiyoruz. Sivaslı bütün hemşehrilerimizi, iş adamlarımızı vakfımıza desteğe çağırıyoruz, mütevelliye davet ediyoruz. Mütevelli çalışmaları başladı. Bu süreç devam ediyor. Bizim amacımız vakfımızın sürdürülebilir kılınması  için üniversitedeki yapılan çalışmaların ticarileşmesi aşamasında vakfımızın bu işi üstlenmesi. Böylece vakfımız bu ticarileşme aşamasında bir gelir de elde edebilecek. Üniversitenin geliştirdiği teknolojinin, bilginin ticarileşmesi aşamasında üniversitenin de payı olacaktır. Biz bunu ne için kullanacağız? Vakfımız için kullanacağız. Vakfa gelir kaydedilecek. Vakıf da yeni teknolojik, bilimsel araştırmalar için bu kaynağı kullanacak. Üniversitenin altyapısının geliştirilmesi, akademisyenlerin desteklenmesi, projelerine fon sağlanması şeklinde katkı sunacak. Vakfın başka bir amacı yok. Vakfımızda Kurucular Kurulu oluşturuldu. Mütevelli çalışmaları devam ediyor. Mütevelli olmaya da tüm hemşehrilerimizi, yurt içi ve yurt dışındaki  iş adamlarımızı bekliyoruz. Şartları sağladıktan sonra hiçbir problem yok; herkese kapımız açık” şeklinde konuştu.

 

LÜTFİ ABAY’IN İSMİ VERİLECEK

Sivas’ta özellikle eğitime sağladığı katkılarla bilinen Lütfi Abay ile geçtiğimiz süreçte görüşerek Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi için destek istediğini anımsatan Kul, “Lütfi Abay çok sağ olsun ‘Hocam ben de size bir laboratuvar kurayım. 500 bin lira değerinde olabilir’ demişti.  Akademisyen arkadaşları topladık ve şu anda da güncel teknolojinin ihtiyaç duyduğu araştırmaların yapılacağı bir Yapay Zeka ve Robotik Merkezi güzel olur dedik. Şu anda dünyanın da üzerine çok yoğun çalıştığı bir alan bu. Yapay zeka ve robotik konusunda 3 tane proje hazırlandı.  Lütfi Abay Yapay Zeka ve Robotik Kodlama Merkezi ismini vereceğiz. Sizin aracılığınızla iş insanlarımıza çağrıda bulunuyorum. Laboratuvar kurmak isteyebilirler. Bir sektörde çalışıyordur, o işini kapatmıştır bizim de üniversitemize yarayabilecek makine teçhizatı vardır; hibe edebilir” dedi.

YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRÜNLER ÜRETMELİYİZ

“Sivas olarak yüksek teknolojili ürünlerin geliştirildiği, üretildiği yere gitmemiz lazım” diyen Rektör Kul, “Üniversite tek başına araştırma yapar ama ticarileşmesinde iş adamlarının, şehrin devreye girmesi lazım. Sadece o da değil. Burada mülki amirlerimiz, siyasilerimiz çok önemli. Sağ olsunlar hepsi çok destek çıkıyorlar. Sayın Valimiz Salih Ayhan’a, Sayın Belediye Başkanımız Hilmi Bilgin’e ve vekillerimize tekrar çok teşekkür ederim. Bu hep birlikte el ele yapabileceğimiz hususlar. Bu işler güç birliğiyle olabiliyor” ifadelerini kullandı.

EN GEÇ EYLÜL AYINDA YENİ BİNAMIZA GEÇECEĞİZ

Okullar Bölgesi’nde bulunan idari ve hizmet binasında devam eden inşaat çalışmalarının son durumuna ilişkin de bilgiler paylaşan Rektör Kul, “Binamızda çalışmalar iyi gidiyor. Geçtiğimiz günler bir değerlendirme toplantısı yaptık. Tahminiz en geç Eylül ayında yeni binamıza geçeceğiz. İnşallah orada elimiz rahatlayacak. Daha rahat, daha ferah bir şekilde laboratuvarlarımızı  kurabileceğiz. Geçici yerlerde çok rahat olmuyor. Tadilat yapmak istiyorsunuz ama o ortam başka amaç için yapılmış oluyor, size uymuyor. Yeni binada planlamalarımızı yapmıştık zaten. Akademisyen arkadaşlarımız laboratuvar şartlarını vermişlerdi. İnşaat ekibimiz de zaten bu plan doğrultusunda çalışıyor. İyi gidiyor. Hem akademik hem idari çalışmalarımızı inşallah orada devam edeceğiz” dedi.

GENÇLERİMİZİ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA PROGRAMLARIMIZA DAVET EDİYORUZ

Lisansüstü programları için 1-15 Şubat tarihlerinde başvuruları alacaklarını belirten Kul, “Üniversitemiz hem tarım hem savunma alanında araştırma, teknoloji  geliştirme çalışmalarını yapıyor ama üniversitemizin temel fonksiyonlarından birisi de eğitim. Nitelikli araştırmacı, nitelikli mühendis yetiştirmeyi hedefliyoruz.  Savunma teknolojileri yüksek lisans ve savunma teknolojileri doktora programlarımız 1 yıldır devam ediyor. Burada çok güzel ilerlemeler kaydettik. Bizim yüksek lisans doktora öğrencilerimizden bazıları şu anda TÜBİTAK SAGE’de çalışıyor, 1 yıldır TUSAŞ-TAİ’de  çalışan doktora öğrencimiz var. ROKETSAN ile ASELSAN ile çalışan öğrencilerimiz var. Öğrencilerimize güzide savunma şirketlerinin kapısını açtık. Öğrencimizin 1 yıldır TAİ’de çalışması demek bizim adımıza, Sivas’ın adına proje ekibinin içine girdi demek. O tesislerin altyapısında çalışıyor, oradaki projelerde yer alıyor. Hem doktora tezini yapıyor hem de bu saha tecrübesini elde ediyor. Şu anda bu öğrencilerimizin sayısı 100’e yaklaştı. Tarım Bilimlerinde de yüksek lisans ve doktora programlarımız var. Şubat başında 15 gün boyunca bahar dönemi için yeni öğrencilerimizi almaya başlayacağız. Türkiye’deki bütün gençlerimizi yüksek lisans ve doktora programlarımıza davet ediyoruz. Diğer üniversitelerdeki programlardan tamamen farklı. Biz özel sektörün ve alanındaki en iyi firmaların kapılarını açıyoruz. Oradaki proje ekiplerine katılma şansını veriyoruz” şeklinde konuştu.

 

 


Anahtar Kelimeler: ÜNİVERSİTE ADIMLARLA DEVAM EDİYOR

Vali Şimşek'in Öğretmenler Günü Mesajı

STSO’dan Köy Okulu Kütüphanesine Destek

RADYOFREKANS YÖNTEMİ İLE AMELİYATSIZ BEL VE BOYUN FITIĞI TEDAVİSİ

MEDİCANA SİVAS HASTANESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE DR. MUSTAFA ARGINDOĞAN ATANDI

BAŞKAN UZUN’DAN 10 KASIM MESAJI…

SunExpress'in İzmir - Sivas seferleri bugün itibarıyla başladı. ✈

STSO, Antalya Uçak Seferlerinin Başlatılmasını Talep Etti.

SOYLU'DAN BAHÇELİ'YE DESTEK!

STSO, Kadın İstihdamını Artırarak Sanayinin Geleceğine Yön Veriyor

Wushu Takımımız, Türkiye Şampiyonasından Madalyalarla Döndü

Sivas yarın önemli bir seminere ev sahipliği yapacak

Başkan Uzun temelin ilk betonunu döktü.

  • Cuma 11.2 ° / 3.4 ° false
  • Cumartesi 14.4 ° / 4.8 ° false
  • Pazar 0.6 ° / -4.5 ° Yoğun kar yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 11 10 0 1 21 31
2.Fenerbahçe 11 8 1 2 18 26
3.Samsunspor 12 8 3 1 11 25
4.Eyüpspor 12 6 2 4 7 22
5.Beşiktaş 11 6 2 3 9 21
6.Göztepe 11 5 3 3 6 18
7.Sivasspor 12 5 5 2 -3 17
8.İstanbul Başakşehir 11 4 3 4 3 16
9.Kasımpaşa 12 3 4 5 -3 14
10.Konyaspor 12 4 6 2 -6 14
11.Antalyaspor 12 4 6 2 -9 14
12.Rizespor 11 4 6 1 -9 13
13.Trabzonspor 11 2 3 6 -2 12
14.Gazişehir Gaziantep 11 3 5 3 -3 12
15.Kayserispor 11 2 3 6 -5 12
16.Bodrum FK 12 3 7 2 -6 11
17.Alanyaspor 11 2 5 4 -5 10
18.Hatayspor 11 1 7 3 -8 6
19.Adana Demirspor 11 0 9 2 -16 2