2008 yılında kiralık bir binada hizmete başlayan, 2012 yılında ise Akıllı Hastane olarak inşa edilen hizmet binasına taşınan Sivas Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, gerçekleştirdiği proje ve çalışmalarla Türkiyeye model oldu
Türkiye’ye Model Oldu
2008 yılında kiralık bir binada hizmete başlayan, 2012 yılında ise “Akıllı Hastane” olarak inşa edilen hizmet binasına taşınan Sivas Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, gerçekleştirdiği proje ve çalışmalarla Türkiye’ye model oldu
Sağlık Bakanlığı, her geçen gün hizmet kalitesini artıran ve teknolojik altyapısını güçlendiren Sivas ADSM’yi, Uluslararası Kalite Fuarı’na davet etti. Teknolojik donanımı ve alt yapısı ile “Akıllı Hastane” olarak nitelendirilen, hizmet kalitesi ve model projeleriyle ön plana çıkan Sivas ADSM, Sağlık Bakanlığı’nın daveti ile 19-22 Kasım tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirilecek Uluslararası Kalite Fuarı’na katılacak. Türkiye’den 3 ADSM’nin yer alacağı Fuar’da Sivas ADSM’nin olmasının gurur verici olduğunu belirten Sivas ADSM Başhekimi Dr. Murat Yüksel, “Bu fuarda Türkiye’deki ADSM’ler arasından 3 tanesi çağırılmıştır. Bunlardan biri de Sivas ADSM’dir. Bu bizim için çok önemli ve gurur verici bir tablo. Biz ürettiğimiz projelerle bu seviyelere geldik. Türkiye’de 140’ın üzerinde ADSM var. Fuarda Sivas, Sakarya ve Ağrı ADSM’leri sunum ve tanıtım yapacak.” Dedi.
TÜRKİYE İÇİN YENİ BİR MODEL DİJİTAL HASTANE PROJESİ…
Sivas ADSM’de uygulanan ve geliştirilen örnek projeler hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulunan Yüksel, merkezde kullanılan tıbbi malzemeler için “barcode” sistemi oluşturduklarını belirterek, artık hangi hasta için hangi malzemenin kullanıldığına dair tüm verilerin sistem üzerinde kayıt altına alınacağını söyledi. Bu projenin hasta, hekim ve bakanlık olarak tüm verilerin takibinin yapılmasını sağlayacak alt yapının ilk adımı olduğunu belirten Yüksel, çalışma ile Sivas ADSM’deki enfeksiyon oranını önüne geçildiğinin de altını çizdi. Yüksel; “Sterilizasyon ünitesi olarak artık her hasta için tek kullanımlık malzemeler kullanılıyor. Bu malzemeler barcode okutulması ile birlikte sisteme kaydediliyor. Marketlerde her ürün için nasıl barcode okutma sistemi uygulanıyorsa bizde de aletler hastada kullanılmadan önce barcodu okutularak sisteme giriş yapılıyor. Bu çalışma ile enfeksiyonun tamamen önüne geçmeyi hedefledik. Bu, günümüzde yaygın olan hepatit, AIDS gibi enfeksiyon rahatsızlıklarının önüne geçilmek için geliştirilen sistemdir ve önümüzdeki süreçte Türkiye’ye örnek olabilecek bir modeldir. Şuanda kurum olarak enfeksiyonun yüzde 100 önüne geçmiş durumdayız. İş yükü artmasına rağmen işleyişte herhangi bir sıkıntımız yoktur. Bu sistem, ileriki süreçlerde diğer birimler için de uygulamayı düşünüyoruz. Gelecek süreçte hedeflediğimiz bir proje var. Dijital Hastane sistemi oluşturacağız. Artık hemen her şey otomasyon üzerinde olacak. Hem hastanın, hem hekimin iş ve işlemleri takip edebilmesi, hem de bakanlık tarafından takip edilebilmesi mümkün olacak. Bizim başlattığımız çalışma dijital hastane sisteminin başlangıcıdır. Bununla ilgili yeni çalışma ve gelişmeleri ilerleyen süreçte paylaşacağız” İfadelerini kullandı.
BAKANLIK SİVAS ADSM’Yİ ÖRNEK GÖSTERDİ…
Sivas ADSM’nin gerçekleştirdiği proje, çalışma ve sağladığı hasta memnuniyeti ile ön planda olduğunu belirten Yüksel, Sağlık Bakanlığının Sivas ADSM laboratuarını örnek gösterdiğini, endodonti bölümünün ise teşekkür aldığını belirtti. Sivas ADSM olarak 2015 yılı içerisinde yeni projeleri hayata geçireceklerini belirten Yüksel, şu şekilde konuştu: “Bizim hasta memnuniyetimizin yüksek derecede. Hasta randevularımız 3-5 gün arasında. Uzun vadede hasta randevumuz yoktur. Mümkün olduğu kadar aynı gün bir çok işlemi çözüyoruz. Bununla birlikte laboratuar sistemimizin Türkiye’de örnek modeldir. 2013 yılında Sağlık Bakanlığı sunumunda bizim laboratuarımız örnek model olarak gösterildi. Bunun haricinde yeni birimler açtık. Çocuk bölümü yani, Pedodonti bölümü Sağlık Bakanlığı’ndan teşekkür aldığımız bir bölümdür. 1 ay kadar önce endodonti yani kanal tedavisi bölümünü açtık ve kanal tedavi bölümümüzde 1-3 gün aralığında veya aynı güne randevu veriyoruz. Bu, üniversitedeki uzun süreli kanal tedavisi randevuların önüne geçmek maksadıyla 6 hekimle başlattığımız bir bölümdür. 1 Ocak’tan 30 Ocak’a kadar olan süreçte protez bölümünü açıp özellikle spesifik protezlerin bu bölümde yapılmasını sağlamayı düşünüyoruz. Bunun haricinde STK’lar ve diğer kamu kurumları ile diyaloga geçerek çeşitli projeler ürettik. Şehit Aileleri ve yakınlarının ağız diş sağlığı taramasını yapıp tedavilerini ayrı bir ünite kurarak burada işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlıyoruz. Bu projelerimizden bir tanesidir.
Özellikle ilkokula gelmeyen çocuklarda diş çürümesinin önüne geçmek için hazırladığımız bir proje var. 2015 yılında onu faaliyete sokuyoruz. Yine İlkokul 1-2 ve 3’üncü sınıflar için hazırladığımız bir proje var. Bunu da yine 2015 yılının ilk çeyreğinde uygulayacağız.
Bunun haricinde özellikle belediyelerle işbirliği yaparak fakir olan ailelere yönelik ağız diş sağlığı problemlerini gidermek için faaliyetlerimiz olacak. Yatalak ve engelli hastalarla ilgili çalışmalarımız üst seviyede ve bu konuda da biz bakanlıktan teşekkür aldık. Engellilerle ilgili yapmış olduğumuz çalışmalarda Sivas Devlet Hastanesi ve Numune Hastanesinde protokolle genel anestezi altında mobil ünite aldık. Mobil Ünitede tedavilerini gerçekleştirebiliyoruz.”