Naci YILDIZ /ÖZEL HABER
Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Sağlık Bakanlığı Sağlık Politikaları Kurulu üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, ilimizde koronavirüs sürecinin Vali Salih Ayhan ve Belediye Başkanı Hilmi Bilgin başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının el birliğiyle başarılı bir şekilde yürütüldüğünü söyledi.
Ülkemizde koronavirüs sürecinde yaşanan gelişmeleri katıldığı ulusal televizyon programlarında yorumlayan ve aynı zamanda Sivas İl Pandemi Kurulu üyesi de olan Prof. Dr. Çetin; Vali Salih Ayhan ve Belediye Başkanı Hilmi Bilgin’den övgü dolu sözlerle bahsetti.
VALİ AYHAN’IN İLERİ GÖRÜŞLÜLÜĞÜ BÜYÜK KATKI SAĞLADI
Sivas’ta sürecin başarıyla yürütülmesi noktasında Vali Salih Ayhan’ın öncülüğünde yapılan çalışmalara değinen Çetin, Türkiye’de sürecin tek elden yürütülmesi amacıyla her ilde pandemi kurulları kurulmasına ilişkin karardan 3 hafta önce ilimizde “Sivas Sağlık Kuruluşları Koordinasyon Kurulu” kurularak çalışmalara başlandığını belirtti. Vali Salih Ayhan’ın ileri görüşlülüğü sayesinde oluşturulan ve 21 kişiden oluşan bu kurulda tüm tedbirlerin alındığını belirten Çetin, sonraki süreçte bu çalışmaların ciddi fayda sağladığının altını çizdi.
“SİVAS’IN EN BÜYÜK KAZANCI SAYIN AYHAN VE BİLGİN’DİR”
Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Sağlık Bakanlığı Sağlık Politikalar Kurulu üyesi Prof. Dr. Çetin, “Sivas’ımızın en büyük kazancı Sayın Valimiz Salih Ayhan ve Belediye Başkanımız Hilmi Bilgin’dir. Diğer tüm kamu kurum ve kuruluşlarının da uyumlu bir şekilde bu süreçte iş başında olmasını çok önemli ve değerli buluyorum. Yine Sayın Valimizin dinç, dinamik ve enerjik olması çok önemli ve değerli” dedi.
“21 KİŞİLİK KURULDA TÜM TEDBİRLERİ ALDIK”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 28 Mart tarihinde illerde pandemi kurulu oluşturulmasına ilişkin kararı kamuoyuna duyurduğunu hatırlatan Prof. Dr. Çetin, “Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamasının ardından süreci tek elden yürütmek amacıyla her ilde olduğu gibi bizim ilimizde de Pandemi Kurulu kuruldu. Biz o Pandemi Kurulu kurulmadan yaklaşık 3 hafta önce Sayın Valimizin önderliğinde Sivas Sağlık Kuruluşları Koordinasyon Kurulunu kurduk. Kurulu dekan olarak ben koordine ettim. Bu kurulun içerisinde kimler vardı? Dekan yardımcılarımız, İl Sağlık Müdürümüz, Halk Sağlığı Müdürümüz, Kamu Hastaneleri Müdürümüz, 112 Müdürümüz, hastanelerimizin başhekim ve başhekim yardımcıları vardı. 21 kişilik bir kurul oluşturduk ve biz tüm tedbirlerimizi aldık” diye konuştu.
VAKA OLMADAN 700 YATAK HAZIRLANDI
Sivas Sağlık Kuruluşları Koordinasyon Kurulunu koordinesinde il genelinde koronavirüs kapsamında yapılan çalışmalara değinen Çetin, “Türkiye’de filyasyon yüzde 4’lerde iken bizim burada yüzde 9’lara çıkmıştı. Yani 1 hastanın 10 yakınını takip edecek bir sistem kurulmuştu. O noktada ben başta Sayın Valimiz Salih Ayhan olmak üzere tüm sağlık personeline teşekkür ediyorum. Biz önceden bunun tedbirlerini aldık. Arkasından kurul olarak 700 yatak hazırladık ve Sayın Valimize bunu sunduk. Bir tanesi ÇAGEM binası. Bizim burada 230 yataklı Kadın Doğum Hastanemiz yapıldı. Biraz eksikleri vardı, hızlı bir şekilde eksiklerini tamamladık. Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, bu noktada çok gayret gösterdi. Özetle biz 700 yatağı Sivas’a bir tane bile vaka gelmeden hazır hale getirmiştik, aynı zamanda personel de hazırdı. Çok ciddi bir avantaj oldu” ifadelerini kullandı.
“HİLMİ BEY ÇOK GAYRET GÖSTERDİ”
Prof. Dr. Çetin, konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: “Arkasından Pandemi Kurulu kuruldu. Biz bu kurulumuzda sık sık toplanarak ‘neler yaptık’, ‘bu yaptıklarımız ne sonuçlar doğurdu’ ve ‘daha başka neler yapılabilir’ diyerekten süreci masaya yatırıyoruz. Şunu ben gururla söyleyebilirim: Gençlerin sokağa çıkması sınırlandırılmadan 10 gün önce Sivas’ta böyle bir karar almıştık. Özellikle gençlerin dışarıya çıkmamalarının teşvik edilmesiyle ilgili kararı almıştık. Arkasından pazar yeri ve caddelerde yoğun kalabalık olmaması için Sayın Belediye Başkanımız Hilmi Bey aynı Sayın Valimiz gibi gerçekten çok büyük gayret gösterdi. Biz pazar yerlerinde olumsuz görüntüler olmasın diye tedbirlerimizi almıştık. Zabıta giriş ve çıkışlarda kontrol başlatmıştı. İkincisi biliyorsunuz valiliğimiz ve belediyemiz özellikle muhtarlar üzerinden maske dağıtımı yaptı. Bu da önemliydi. Birtakım sıkıntılar oldu ama Türkiye’de en az sorun yaşanan illerden bir tanesi de Sivas idi. Bunlar hep Sivas’ın avantajı idi.”
SİVAS’IN VAKA ORTALAMASI TÜRKİYE’NİN 4’TE 1’İ ORANINDA
Koronavirüs vakalarının Sivas’ta başlangıçta merkezde meydana geldiğini belirten Çetin, “Bu vakalar yurtdışından gelmişti, hızlı bir şekilde elimine ettik arkasından da ilçelerimizden vakalar gelmeye başladı. İstanbul’dan gelen vatandaşlarımızdan kaynaklandı. Hemen ağırlığımızı ilçelere verdik. Çünkü şehir içerisinde çok vaka kalmamıştı. Çok şükür onu da hallettik. Sivas’ımızın en büyük avantajı kurumlar arası koordinasyonun on numara yapılması oldu. Sayın Valimiz ciddi bir öncülük yaptılar. O noktada da güzel sonuçlar aldık diye düşünüyorum. Şu anda vaka olarak Türkiye ortalamasının 4’te 1 oranındayız. Bu bizim için çok önemli. Can kaybımız az oldu. Hayatını kaybedenlerden bir kısmı da çok önceden kronik hastalığı olan insanlardı. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yaş ortalamasının ise 67,8 olduğunu söyleyebilirim. Aynen Türkiye nasıl dünyadan önce tedbirlerini almışsa biz de Sivas olarak Türkiye’nin kalan kısmından önce tedbirlerimizi almış durumdayız. Bunun çok büyük bir avantajı oldu ama şu anda” ifadelerine yer verdi.
“YOĞUN BAKIMDA YENİ TEKNİKLER GELİŞTİRDİK”
Ülkemizin koronavirüsü en fazla ciddiye alan ülkelerin başında geldiğinin altını çizen Çetin, “Ülkemizde vaka sayılarımızda 11 Nisan’dan itibaren bir düşme var. Bu düşmeyi de biz çok iyi bir şekilde ortaya koyabiliyoruz. Yoğun bakımların dünya ortalaması yüzde 15’ler civarında iken bizde yüzde 5’lere kadar düştü. Şu anda yüzde 3’lerde. Solunum cihazına bağlanan da yüzde 1’lere kadar düştü. Yani biz hastalarımızı hızlı bulduk, erken tedavi ettik, yoğun bakım ihtiyaçlarını azalttık ve yoğun bakımda da bir takım yeni teknikler geliştirdik. Mesela yüzükoyun yatırmak bu hastalıkla ilgili dünya literatüründe çok fazla kullanılmaz. Yüzükoyun yatırarak yüksek akımlı oksijen vermek suretiyle bu insanların solunum cihazına bağlanmalarını geciktirdik. Bu da bize ölüm sayılarının dünya ortalamasının altında kalmasını sağladı. Bu çok ciddi bir kazanım oldu” ifadelerini kullandı.
“TEDBİRLERİMİZİ HIZLI ŞEKİLDE ALDIK”
Çetin, konuşmasını şu şekilde devam ettirdi: “Sağlık Bakanlığımızın saat 19.00 ila 20.00 arasında yayımlamış olduğu verileri hem devletimizin hem milletimizin hem de biz sağlık teşkilatının karnesi olarak görüyoruz. Devletimiz bu işi ciddiye aldı. İngiltere Başbakanı gibi dalga geçmedi. Amerika Devlet Başkanı gibi ‘uydurma’ demedi. Biz tedbirlerimizi en hızlı şekilde aldık. Milletimizin yine karnesi iyiydi. Yüzde 95 civarında kurallara uyuldu. Aynı şekilde sağlık altyapımız da çok iyiydi. Bunlar yetiyor mu, hayır. Diğer bir gücümüz de sağlık insanı gücümüzdü. Gerçekten çok iyi hekimler, çok iyi sağlık personelleri yetiştirmişiz. Bunlar kendi işlerini bir ibadet, bir vatani görev gibi yaptı.”