TÜDEMSAŞ´TA HEDEF: 2023

Gerek yönetim anlayışındaki farklılaşma, gerekse tezgah/tesis yenileme çalışmaları ve sahip olduğu uluslararası sertifika/kalite belgeleri ile TÜDEMSAŞ son yıllarda kendinden övgü ile söz ettiriyor.

EKONOMİ 22.03.2016 10:26:56 2532 0
TÜDEMSAŞ´TA HEDEF: 2023

TÜDEMSAŞ´TA HEDEF: 2023

Gerek yönetim anlayışındaki farklılaşma, gerekse tezgah/tesis yenileme çalışmaları ve sahip olduğu uluslararası sertifika/kalite belgeleri ile TÜDEMSAŞ son yıllarda kendinden övgü ile söz ettiriyor. TÜDEMSAŞ, üretimin her aşamasında modern teknoloji kullanarak, müşterilerinin ihtiyaçlarını ve beklentilerini iyi analiz eden,bu beklentiler çerçevesinde, kaliteli ürün ve hizmet sunabilmeyi amaçlayan bir şirket. Ülkemiz demiryolu ağında yer alan yük vagonlarının durumunu dikkate alarak, sektörün değişen ve gelişen ihtiyaçları çerçevesinde, yeni nesil vagonların üretilmesine öncelik veren Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayi A.Ş. AR-GE çalışmasını yaptığı yenilikçi ürünleri pazara sunarak, sektörde daha etkin olmayı hedefliyor.

TÜDEMSAŞ´da, Rgns ve Sgns tipi konteynır taşıma vagonları için TSI süreci, 2015 yılında tamamlandı ve bu vagonların seri üretimine geçildi. Üstü açılıp kapanabilen Talns tipi Cevher Vagonunun ise testleri devam ediyor. Zacens tipi Isıtmalı Sarnıç Vagonu için de sertifikasyon süreci tamamlanarak, yakın zamanda bu vagonların da seri üretimlerine geçilecek.

TÜDEMSAŞ TEKNOLOJİSİNİ SÜREKLİ YENİLİYOR.

Sektörün yurt içinde gerektirdiği her türlü sertifikaya sahip olan TÜDEMSAŞ´da, kurumsal kapasitenin artırılması ve TSI - ECM teknik düzenlemelere hazırlık bağlamında; 2013-2015 yılları arasında fabrika sahaları, üretim hatları, kalite kontrol laboratuvarları modernize edilmiş, malzeme stok sahaları bir yandan genişletilirken, diğer yandan yenilenmiştir.

TÜDEMSAŞ, işçilik giderlerinin azaltılması amacıyla; emek yoğun üretimden, teknoloji esaslı üretime geçiş yaptı. Şirkette fiziki altyapıyı iyileştirme çalışmaları aralıksız  devam ediyor. Türkiye´deki en büyük yük vagonu üreticisi olan TÜDEMSAŞ, 75 yılı aşkın iş tecrübesi, bilgi birikimi ve teknik alt yapısıyla aynı yıl içerisinde sipariş edilen 3 - 4 farklı tipte yük vagonunu üreterek işletmeye sunabilecek kapasitede. TÜDEMSAŞ, bünyesindeki fabrikalarda bulunan boji kaynak robotları, robotlu kumlama tesisi, vagon boyama tesisi, test ekipmanları ve çok sayıdaki CNC tezgâhıyla, yük vagonu sektöründe Türkiye´nin en donanımlı sanayi kuruluşu arasında yer almaktadır.

SİVAS DEMİRYOLU ÜSSÜ HALİNE GELECEK.

TÜDEMSAŞ´ın bölge açısından en önemli hedefi, demiryolu araçlarının alt bileşenlerinin üretimine yönelik demiryolu yan sanayinin Sivas ve çevresinde oluşturulmasıdır. Sivas ve etrafından başlamak üzere ülke genelinde böyle bir yan sanayinin oluşması, ülkemizin 2023 demiryolu hedefleri açısından oldukça önemlidir. Bu yan sanayinin oluşup, bunun içinde yer alan özel sektör kuruluşlarının zamanla çoğaltılması, gelecekte küresel demiryolu sektörü içinde ülkemizin daha etkin yer almasına anlamına gelmektedir. 

TÜDEMSAŞ AR-GE´YE ÖNEM VERİYOR.

TÜDEMSAŞ, müşterilerinin ihtiyaçlarını ve beklentilerini iyi anlayıp, bu beklentiler çerçevesinde, kaliteli ürün ve hizmet sunabilmeyi amaçlayan bir şirket. Ülkemiz demiryolu ağında yer alan yük vagonlarının durumunu dikkate alarak, sektörün değişen ve gelişen ihtiyaçları çerçevesinde, yeni ve teknolojik vagonların üretilmesine öncelik veren Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayi A.Ş. Ar-Ge çalışmasını yaptığı yenilikçi ürünleri pazara sunarak, sektörde daha etkin olmayı hedefliyor.

TÜDEMSAŞ,? EĞİTİM ŞART ?DİYOR.

TÜDEMSAŞ çalışanlarına ve onların eğitiminin üzerinde önemle duruyor. Kaliteli üretimin, çalışanlarının ortak çabası ile elde edilebileceğini düşünerek, kalite bilincinin en üst seviyelere çıkarılması ve geliştirilmesi amacıyla çalışanlarını sürekli eğitimlere tabi tutmakta. TÜDEMSAŞ kalite anlayışının çalışanlarında yerleşmesi sayesinde TÜDEMSAŞ´ın marka değerininde artacağının bilincinde. Bu düşüncelerle 2013 yılında açmış oldukları ve Türkiye´nin 3 büyük kaynak eğitim merkezinden olan Kaynak Teknolojileri Eğitim Merkezinde bu güne kadar 1152 kişiye uluslararası anlamda kaynakçılık eğitim verilmiş durumda ve halen çalışmalar devam ediyor. Bu eğitimleri alan kişiler akredite bir kuruluş tarafından sınava tabi tutuluyor. Bugüne kadar, sınavda başarılı olan 672´si TÜDEMSAŞ çalışanı olmak üzere toplam 841 kişi uluslararası kaynakçılık sertifikası aldı.

TSI´LI VAGONLARIN ÜRETİMİ BAŞLADI.

Trans Avrupa Demiryolu (TEN) ağlarında çalışan demiryolu araçlarının karşılıklı işletimi için ortaya konulan teknik kriterleri ifade eden ve ülkemiz içinde 2015 yılı itibariyle zorunluluk haline gelen Karşılıklı İşletim Teknik Şartnamelerinin (TSI - Technical Specifications of Interoperability) gereklerini sağlamak amacıyla TÜDEMSAŞ´ta başlatılan sertifikasyon süreci, Rgns ve Sgns tipi konteyner taşıma vagonları için tamamlanmış durumda. Şirketin üretim programında yer alan yeni nesil yük vagonu Rgns, 20,5 tonluk darası ile sınıfında Avrupa´nın en hafif ve çok amaçlı vagonlarından. Bu vagonla konteynırla taşımacılık yapılabildiği gibi, uzun ve yassı mamuller, boru vs. gibi çok farklı yükler de taşıyabilecek şekilde tasarlandı. Tamamen milli bir tasarım olan Rgns tipi yük vagonu 80 farklı yükleme senaryosu ve entegre (kompakt) boji fren sistemi ile tamamen yenilikçi bir ürün. Şirketin seri üretimini yaptığı bir diğer yeni nesil yük vagonu Sgns ise max. 17,4 tonluk darası ile Avrupa´nın en hafif daralı konteynır taşıma vagonu.

Geliştirdiği yeni nesil ürünlerle kalite standartlarını her geçen gün yükselten TÜDEMSAŞ 2016-2017 yılları içerisinde, bojiye entegre fren sistemli Kapalı Cevher Vagonu (Talns)´dan TCDD Genel Müdürlüğüne 300 adet üretilecek. Yeni nesil kapalı cevher taşıma vagonu Talns; yan kapakları pnömatik, üst kapakları manuel, 80 m3 kapasiteli, darası sınıfının en hafif yük vagonu olma özelliğine sahiptir.

TSI standartlarına uygun olarak geliştirilen ve tüm testleri tamamlandıktan sonra seri üretimine başlanacak olan yeni nesil kapalı cevher taşıma vagonu Talns´ın statik fren testinin ardından, yol testi de başarıyla tamamlandı. Geçtiğimiz günlerde, Sivas ? Ulaş İstasyonları arasında yapılan testte yeni nesil kapalı cevher taşıma vagonu Talns ile 120 km hıza kadar ulaşıldı. TÜDEMSAŞ mühendisleri, TCDD´den uzman bir ekip ve yüklenici firma yetkilileri tarafından yapılan yol testinde vagonun hızlanma ve fren mesafesi sonuçları incelendi.

Sivas´taki testlerden olumlu sonuç alınan Talns vagonu, TSI kapsamında yapılacak diğer testleri için Eskişehir´e sevk edildi. Eskişehir´de İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından yapılacak diğer testlerin başarı ile sonuçlanmasından sonra Talns vagonun seri üretimine geçilecek.Isıtmalı Sarnıç Vagonunu (Zacens) içinse TSI sertifikasyon süreci halen devam ediyor.

MİLLİ YÜK VAGONUNUN PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ: TÜDEMSAŞ

Türkiye´ye katma değeri yüksek yerli ve milli ürünler üretme gayreti içerisinde olan TÜDEMSAŞ, TCDD koordinatörlüğünde yürütülen Milli Tren Projesinde ?Milli Yük Vagonu´nun proje yürütücüsü olarak rol alıyor.

TÜDEMSAŞ Ar-Ge Dairesi Başkanlığı ve diğer ünitelerden çok sayıda teknik personelin yoğun çalışma yaptığı proje için uluslararası toplantı ve konferanslar yakından takip edildi. Uluslararası fuarlarda ürün tasarımı yapan proje şirketleri, vagon ve alt bileşenlerini imal eden üreticiler ve lojistik firmaları ile ikili görüşmeler yapılarak konu tüm ayrıntılarıyla analiz edildi. Daha sonra proje çalışma grubunda yer alan paydaşlarla konsept, tasarım ve teknik şartnameler paylaşılarak, gelen görüşlerle projeye son şekli verildi.

Yapılan çalışmalar sonrası milli yük vagonu olarak Sggmrs tipi, H-tipi üç bojili, mafsallı, bojiye entegre (kompakt) fren sistemli, konteyner taşıma vagonu yapılmasına karar verildi. İhalesi 30 Nisan 2015´de gerçekleştirilen proje için prototip üretimi ve sertifikasyonu çalışmalarına başlayan TÜDEMSAŞ, 2016 yılının son çeyreğinde seri üretime hazır hale getirilecek Milli Yük Vagonu Sggmrs´den 2017 yılında 150 adet üretecek.

KOÇARSLAN,? 11 FARKLI TIPTE YENİ YÜK VAGONU PROJEMİZ VAR.?

TÜDEMSAŞ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Koçarslan şirketin gelecek hedeflerini şu sözlerle açıklıyor; ?Ülkemiz demiryolu ağında yer alan yük vagonlarının yaşları ve teknik özelliklerini dikkate alarak, sektörün değişen ve gelişen ihtiyaçlarını çerçevesinde, yeni ve teknolojik vagonların üretilmesine öncelik veriyoruz. Üretmiş olduğumuz Rgns ve Sgns tipi vagonlar, kullanılan ekipmanlar, farklı yükleme senaryoları ve daraları ile Avrupa´nın sınıfında en iddialı vagonları arasındadır.  Yapmakta olduğumuz Ar-Ge çalışmalar sayesinde 2015-2018 yılları arasında toplamda 11 tip vagon için TSI sertifikasyonunu tamamlayarak pazara sunmuş olacağız. Bu projelerimizde bize güç veren başta Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanımız Sayın Binali Yıldırım olmak üzere, Milli Savunma Bakanımız Sayın İsmet Yılmaz ve Sivas milletvekillerimize çok teşekkür ediyorum.? dedi.


Anahtar Kelimeler: TÜDEMSAŞ HEDEF 2023