Tarih: 30.07.2018 18:29

?TÜDEMSAŞ başlı başına bir okul?

Facebook Twitter Linked-in

Vali Davut Gül, Türkiye Demiryolu Makineleri Sanayi Anonim Şirketi´nin (TÜDEMSAŞ) faaliyetlerinin değerlendirildiği toplantıya katıldı. TÜDEMSAŞ´ta yapılan toplantıya Genel Müdür Vekili Mehmet Başoğlu´nun yanı sıra genel müdür yardımcıları ve üst düzey yöneticiler katıldı.

Genel Müdür Vekili  Mehmet Başoğlu, toplantının başında TÜDEMSAŞ´ın kuruluş sürecine ilişkin bilgiler verdi. Başoğlu; Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü´nün kullandığı buharlı lokomotif ve yük vagonlarının onarımlarının yapılması amacıyla 1939 yılında ?Sivas Cer Atölyesi´ adıyla kurulan TÜDEMSAŞ´ı daha ileriye taşımayı hedeflediklerini dile getirdi.

/resimler/2018-7/30/1815519675472.jpg

Ulaştırma Şuralarında ülkemizin 2035 yılı demiryolu vizyonunda belirlenen hedefler doğrultusunda çalışmalara devam edildiğini belirten Başoğlu, ?Bu hedeflerden şirketimizin uzmanlık alanına girenlere bakacak olursak; demiryolu çeken-çekilen araç filosunu geliştirmek, çeken ve çekilen araçların üretim ve bakımlarında özel sektör payını artırmak, demiryolu işletmeciliğinde özel sektör payını yüzde 50´ye çıkartmak, yük taşımacılığında yüzde 4 seviyesinde olan demiryollarının payını yüzde 15´ler seviyesine çıkarmak şeklindedir. Demiryolu sanayisinin ülkemizdeki en eski ve en köklü kuruluşlarından birisi olarak bu hedefler doğrultusunda çalışmalar yapmaktayız? dedi.

Başoğlu; TCDD Taşımacılık A.Ş.´nin verilerine göre 2023 yılına kadar 11 bin 500, 2035 yılına kadar ise  33 bin adet yeni yük vagonuna ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi.

?YÜK TAŞIMALARINDA TÜDEMSAŞ´IN İMZASI GÖRÜLMEKTE?

Başoğlu´nun ardından konuşan Vali Gül ise demiryolu sanayisinin ülkemizdeki en eski ve en köklü kuruluşlarından birisinin TÜDEMSAŞ olduğunu vurguladı. Gül, ?Bu önemli sanayi kuruluşu, ülkemizin 2023 ve 2035 vizyonunda ortaya konan demiryolu hedefleri çerçevesinde çalışmalar yapmakta ve ülkemizin demiryolu ağında yer alan yük vagonlarının yaşları ve teknik özelliklerini dikkate alarak, sektörün değişen ve gelişen ihtiyaçları çerçevesinde, yeni ve teknolojik vagonların üretilmesine öncelik vermektedir. Vagon üretimi ve bakım onarımı açısından Avrupa Birliği ve çeşitli uluslararası örgütlerin istediği teknik kriterleri sağlamaya dönük olarak başlatılan sertifikasyon süreçlerini başarı ile tamamlayan TÜDEMSAŞ, Avrupa´nın en iddialı yük vagonlarını üretmeye ve yabancı lojistik şirketlerin dikkatini çekmeye başlamış, pek çok ülke burada üretilen vagonları kullanmayı seçmiştir. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattındaki yük taşımalarında da TÜDEMSAŞ´ın imzası görülmektedir" dedi.

/resimler/2018-7/30/1816070144515.jpg

Milli Tren Projesi´nin önemine de değinen Gül, "Ülkemizin demiryolu teknolojisi üretmesi ve yurt dışına da bu teknolojiyi ihraç etmesi amacıyla ortaya konan ?Milli Tren Projesi´nin üç adımından biri olan ?Yeni Nesil Milli Yük Vagonu´ projesi TÜDEMSAŞ tarafından 2017 yılında hayata geçirildi" diye konuştu.

TÜDEMSAŞ´ın önemli altyapı yatırımları gerçekleştirdiğini ifade eden Gül, "Yük vagonu işini iyi ve kaliteli yaptığımızda diğer sektörler içinde arayış içerisine girilmesine gerek kalmayacaktır. Yük vagonunu iyi üreteceğiz hem iç piyasaya hem de dış piyasaya pazarlayacağız? açıklamasında bulundu.

II. OSB´ye TÜDEMSAŞ´a iş yapan ve yapacak olan firmaların ilgi gösterdiğini belirten Gül, her parselinde demiryolu hattı olan II. OSB´de tüm işletmelerin dünyanın her yerine nakliye sorunu yaşamadan ihracat gerçekleştirebileceğini dile getirdi.

/resimler/2018-7/30/1817008270579.jpg

Demiryolu taşımacılığının arttığına dikkati çeken Gül, "Dünya genelinde yük vagonuna ihtiyaç var. Böylece TÜDEMSAŞ´a olan ihtiyaç da giderek artacaktır. Yan sanayinin gelişmesi de ilimize ciddi anlamda katkı sağlayacaktır. TÜDEMSAŞ iyi yönetilirse, iyi rekabet edebilirse, iyi Ar-Ge ortaya koyarsa hem Türkiye´ye hem dünyaya satış yaparız. TÜDEMSAŞ´ın geleceğine şirketin çalışanları, yöneticileri karar verecek. İyi yönetilir ve rekabet edilebilir olursa dünyada parmakla gösterilen şirketlerden oluruz" şeklinde konuştu.

Vali Gül; ?TÜDEMSAŞ için savunma sanayisine girsin, hızlı tren de üretsin gibi şehir efsaneleri üretiliyor. Hiçbirine gerek yok. Kendi bildiğimiz işi, uzmanı olduğumuz işi iyi yaparsak TÜDEMSAŞ da büyür, TÜDEMSAŞ´a iş yapan firmalar da büyür. Şehre de  lokomotif olur. İki  tane yeni meslek lisemiz yapılıyor. Milli Eğitim Bakanımızın Sivas´a bir armağanı oldu. Onlarla beraber ara eleman anlamında da altyapımız güçlenecek. Sivas´ın da Türkiye´nin de TÜDEMSAŞ´ın da geleceği parlak. TÜDEMSAŞ bir okul. Nasıl okul? Bizden emekli olan kişi piyasada iş yapıyor. Torna tezgahı kuruyor ya da başka yerde aranan eleman oluyor. Bu çok önemli. Bu bilginin burada üretilmesi para ile alamayacağınız bir şey? açıklamasında bulundu.

 

  

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —