TÜBİTAK’tan CÜNAM’a Yeşil Işık: Yapay Zekâ Destekli Yarıiletken Projesine Destek

CÜNAM öncülüğünde hazırlanan ve yapay zekâ temelli bir üretim yaklaşımını merkeze alan yarıiletken büyütme projesi, TÜBİTAK 1005 programı kapsamında destek almaya hak kazandı.

EĞİTİM 25.06.2025 13:43:00 1298 0
TÜBİTAK’tan CÜNAM’a Yeşil Işık: Yapay Zekâ Destekli Yarıiletken Projesine Destek

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Nanofotonik Uygulama ve Araştırma Merkezi (CÜNAM) tarafından hazırlanan “MOVPE Tabanlı Yarıiletken Büyütmelerinin Yapay Zekâ Destekli Optimizasyonu: Teknolojik Bağımsızlık ve Sürdürülebilir Üretim” başlıklı proje, TÜBİTAK 1005 – Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı kapsamında desteklenecek.

Projenin yürütücülüğünü, SCÜ Mühendislik Fakültesi Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve CÜNAM araştırmacısı Doç. Dr. İlkay Demir üstleniyor. Projede araştırmacı olarak Doç. Dr. Ahmet Gürkan Yüksek, Doç. Dr. İsmail Altuntaş ve doktora öğrencisi Gamze Yolcu görev alıyor.

Proje kapsamında, CÜNAM bünyesinde bulunan AIXTRON 200/4 RF-S model MOVPE sistemi ile yürütülen epitaksiyel yarıiletken büyütme süreçlerinin verimliliğinin artırılması hedefleniyor. Bu amaçla, süreçlerde belirleyici rol oynayan parametrelerin optimize edilmesi, veri temelli analizlerin gerçekleştirilmesi ve yapay zekâ tabanlı bir kontrol ve analiz modülünün geliştirilmesi planlanıyor.

Geliştirilecek bu modül sayesinde, manuel müdahalelerden kaynaklanan zaman kaybı ve maliyet artışının önüne geçilmesi, üretimin daha sistematik, güvenilir ve tekrarlanabilir hale getirilmesi öngörülüyor. Proje aynı zamanda üniversitenin mevcut araştırma altyapısına yenilikçi katkı sunmayı da amaçlıyor.

MOVPE yönteminin küresel yarıiletken üretiminde artan önemine dikkat çekilen çalışmada, yapay zekâ destekli simülasyon modülünün yüksek düzeyde ticarileşme potansiyeline sahip olduğu ifade ediliyor. Maliyet avantajı, çevresel sürdürülebilirlik, esnek kullanım kabiliyeti ve patentlenebilir algoritmasıyla dikkat çeken sistemin kısa vadede araştırma merkezleri ve üretici firmalarca tercih edilmesi, uzun vadede ise yarıiletken sanayisinde standartlaştırılabilir bir teknoloji aracı olarak konumlanması bekleniyor.

Yorumlar (0)

Sivas TSO Ağustos Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi.

( VİDEOLU HABER) SİVAS BELEDİYESİ’NİN YENİ EVLİLERE ÇEYİZ DESTEĞİ SÜRÜYOR…

VİDEOLU HABER - Üretici Kadınlar Ve İkinci El Eşya Pazarı Açıldı...

KOBİ Tanımı Güncellendi, STSO Başkanı Zeki Özdemir'den değişikliğe destek

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal'dan Sivas Ticaret Borsası’na Ziyaret

Sivas’ta Kaldırım İşgallerine Karşı Sıkı Denetim!

Başkan Uzun’dan Kızılırmak Kanalındaki Palplanş Uygulamasına Yakından İnceleme

Sivas İl Genel Meclisi’nden 2025 Yatırım Programına Tam Destek

Sivas Valisi Şimşek’ten Sokak Hayvanlarına Anlamlı Ziyaret

SBTÜ Akademisyenleri ve Sivas Sanayicileri El Ele: Üniversite-Sanayi İş Birliğinde Yeni Dönem Başladı

Sivas İl Özel İdaresi’nden Kırsalda Asfaltta Yenilikçi Hamle!

Sivas’ta Meslek Liselerine Rekor İlgi!

  • Cuma 26.6 ° / 22.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 26 ° / 23 ° Güneşli
  • Pazar 26.2 ° / 22.7 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Konyaspor 1 1 0 0 3 3
2.Galatasaray 1 1 0 0 3 3
3.Göztepe 1 1 0 0 3 3
4.Antalyaspor 1 1 0 0 1 3
5.Samsunspor 1 1 0 0 1 3
6.Trabzonspor 1 1 0 0 1 3
7.Kayserispor 0 0 0 0 0 0
8.Alanyaspor 0 0 0 0 0 0
9.Fatih Karagümrük 0 0 0 0 0 0
10.Fenerbahçe 0 0 0 0 0 0
11.Beşiktaş 0 0 0 0 0 0
12.İstanbul Başakşehir 0 0 0 0 0 0
13.Gençlerbirliği 1 0 1 0 -1 0
14.Kasımpaşa 1 0 1 0 -1 0
15.Kocaelispor 1 0 1 0 -1 0
16.Eyüpspor 1 0 1 0 -3 0
17.Gazişehir Gaziantep 1 0 1 0 -3 0
18.Rizespor 1 0 1 0 -3 0