TÜBİTAK’tan CÜNAM’a Yeşil Işık: Yapay Zekâ Destekli Yarıiletken Projesine Destek
CÜNAM öncülüğünde hazırlanan ve yapay zekâ temelli bir üretim yaklaşımını merkeze alan yarıiletken büyütme projesi, TÜBİTAK 1005 programı kapsamında destek almaya hak kazandı.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Nanofotonik Uygulama ve Araştırma Merkezi (CÜNAM) tarafından hazırlanan “MOVPE Tabanlı Yarıiletken Büyütmelerinin Yapay Zekâ Destekli Optimizasyonu: Teknolojik Bağımsızlık ve Sürdürülebilir Üretim” başlıklı proje, TÜBİTAK 1005 – Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı kapsamında desteklenecek.
Projenin yürütücülüğünü, SCÜ Mühendislik Fakültesi Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve CÜNAM araştırmacısı Doç. Dr. İlkay Demir üstleniyor. Projede araştırmacı olarak Doç. Dr. Ahmet Gürkan Yüksek, Doç. Dr. İsmail Altuntaş ve doktora öğrencisi Gamze Yolcu görev alıyor.
Proje kapsamında, CÜNAM bünyesinde bulunan AIXTRON 200/4 RF-S model MOVPE sistemi ile yürütülen epitaksiyel yarıiletken büyütme süreçlerinin verimliliğinin artırılması hedefleniyor. Bu amaçla, süreçlerde belirleyici rol oynayan parametrelerin optimize edilmesi, veri temelli analizlerin gerçekleştirilmesi ve yapay zekâ tabanlı bir kontrol ve analiz modülünün geliştirilmesi planlanıyor.
Geliştirilecek bu modül sayesinde, manuel müdahalelerden kaynaklanan zaman kaybı ve maliyet artışının önüne geçilmesi, üretimin daha sistematik, güvenilir ve tekrarlanabilir hale getirilmesi öngörülüyor. Proje aynı zamanda üniversitenin mevcut araştırma altyapısına yenilikçi katkı sunmayı da amaçlıyor.
MOVPE yönteminin küresel yarıiletken üretiminde artan önemine dikkat çekilen çalışmada, yapay zekâ destekli simülasyon modülünün yüksek düzeyde ticarileşme potansiyeline sahip olduğu ifade ediliyor. Maliyet avantajı, çevresel sürdürülebilirlik, esnek kullanım kabiliyeti ve patentlenebilir algoritmasıyla dikkat çeken sistemin kısa vadede araştırma merkezleri ve üretici firmalarca tercih edilmesi, uzun vadede ise yarıiletken sanayisinde standartlaştırılabilir bir teknoloji aracı olarak konumlanması bekleniyor.
Özbelsan A.Ş. Genel Müdürü Yunus Kantar’dan Kadir Gecesi Mesajı
BAŞKAN UZUN, "ÖZ KAYNAKLARIMIZLA GÜÇLENİYORUZ"
(VİDEOLU HABER) Şehrin otopark sorunu çözüm kavuşuyor
Kadın İçin Adalet, Toplum İçin Huzur
Sivas’ta Anlamlı İftar Buluşması
STSO Başkanı Özdemir: Sivas’ta Üretilen Ürünler AB Ürünü Etiketiyle Dünya Pazarına Açılacak
KGK/GJC HABER NEWS: Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Meksika temsilcisi Federico La Mont yazdı
- Cuma 11.8 ° / 1.8 ° false
- Cumartesi 14.6 ° / 2.4 ° Güneşli






