İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Levent Sağlam; Verem hastalığı artık korkulacak bir hastalık değil. Tüberküloz hastalığının tedavi yöntemleri günümüzde gelişmiş durumda. BU hastalığın yeryüzünden kaldırılması için çalışmalarımız sürüyor. Sivastaki hasta
Tüberküloz hastalığına dikkat!
İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Levent Sağlam; “Verem hastalığı artık korkulacak bir hastalık değil. Tüberküloz hastalığının tedavi yöntemleri günümüzde gelişmiş durumda. BU hastalığın yeryüzünden kaldırılması için çalışmalarımız sürüyor. Sivas’taki hastalarımızla da oldukça yakından ilgileniyoruz” dedi.
İl Halk Sağlığı Müdürü Uzman Doktor Levent Sağlam, Ocak ayının ilk haftasının verem haftası olduğunu, verem hastalığına dikkat çekmek amacı ile Sivas’ta bir dizi etkinlikler düzenleyeceklerini söyledi. Bu yıl 68’incisi kutlanan Verem Eğitim ve Propaganda Haftası kapsamında İl Halk Sağlığı konferans salonunda Tüberküloz hastalığına dikkat çekmek amacı ile program düzenlendi. Programda konuşan İl Halk Sağlığı Müdürü Uzman Doktor Levent Sağlam, Veremin eskisi gibi korkulacak bir hastalık olmadığını kaydetti. Tüberküloz hastalığına dikkat çekmek için her yıl bu tür organizasyonlar düzenlediklerini kaydeden Sağlam; “Tüberküloz hastalığı önemsenmeyecek bir hastalık değil. Günümüzde tedavisi ve teşhisi artık çok kolay. Teşhis ve tedavi yöntemleri gelişmiş durumda” dedi. Tüberküloz hastalığının insan hayatını oldukça olumsuz etkileyen bir hastalık türü olduğunu vurgulayan Sağlam; “Tüberküloz, bir grup mikobakteri tarafından oluşturulan, çok değişik klinik görünümlere sahip kronik, nekrozitan bir enfeksiyondur. Tüberküloz basilleri, çoğunlukla akciğerlerde hastalık oluşturur. Akciğerler dışında kemikler, eklemler, beyin, böbrekler, sindirim sistemi, omurga gibi çeşitli organ ve sistemleri de tutabilir. Tüberküloz hastalığı uygun enfeksiyon kontrol önlemleri alındığı takdirde önlenebilen, uygun tedavi ile tamamen düzelebilen (iyileşebilen), hastalardan sağlıklı kişilere bulaşabilmesi nedeniyle toplum sağlığını ilgilendiren önemli bir enfeksiyon hastalığıdır. Tüberküloz hastalığına halk arasında ‘Verem hastalığı’ adı verilmektedir. Tüberküloz hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır. O nedenle Sivas’taki hastalarımızın tedavi süreçlerini oldukça yakından takip ediyoruz. Şuanda tüberküloz takipli hasta içerisinde tedaviye direnç gösteren hastamız yok. Tedavi oranına baktığımızda da yüzde yüze yakın başarı oranımız var. Hastalar Aile hekimliği sistemi ile daha yakın takipteler” ifadelerini kullandı. Sağlık İl Müdürü Dr. Adil Kaya ise, Toplumsal duyarlılık ve farkındalık oluşturmak için bu tür programların sürdürüleceğini söyledi. Tüberküloz hastalığının tedavisi kolay ama tedavi sürecinin uzun olduğuna değinen Kaya; ” Sivas’ta tüberküloz hastalarımız var. Hastalık sürecinde hasta olan kişi oldukça fazla ilaç kullanmak zorunda kalıyor. Bu insanların psikolojileri bozulabiliyor. Hasta kişilerin hastalık sürecini yakından takip ediyoruz. Hedefimiz tüberküloz hastalığını tamamen yeryüzünden kaldırmak” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Cumhuriyet Üniversitesi Gögüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Levent Sefa Özşahin katılımcılara verem hakkında yazılmış şiirleri ve dile getirilmiş türküleri slayt eşliğinde anlattı.