Tarih: 30.06.2022 13:31

TOKAT’IN İKİ KÖYÜNDE BAŞLATILAN ‘TARIMIN ENERJİSİ’ PROJESİ, SİVAS VE YOZGAT’A DA UZANACAK

Facebook Twitter Linked-in

İlk etapta Tokat’ın Kemalpaşa ve Akyamaç Köyü’ndeki üreticilere yönelik olarak ‘Tarımın Enerjisi Projesi’ni başlatan CK Enerji Çamlıbel Elektrik, yılsonuna kadar 10 köyde 250 üreticiye ulaşmayı planlıyor. Projeyi Tokat’ın yanı sıra Sivas ve Yozgat’ın köylerine de taşıyacak olan CK Enerji Çamlıbel Elektrik, tarımsal sulamada enerji verimliliği yöntemlerini paylaşarak hem tarımsal sulama abonelerine hem de ülke ekonomisine destek olmayı hedefliyor.

Enerji kaynaklarının verimli kullanımı ve bilinçli tüketimine destek olmak hedefiyle sektörün öncü şirketi CK Enerji tarafından 2018 yılında başlatılan Enerji Okuryazarlığı Projesi, tarıma da enerji oldu. Projenin Sivas, Tokat ve Yozgat ayağını üstlenen CK Enerji Çamlıbel Elektrik, görevli tedarik şirketi olarak hizmet verdiği bölgede tarımsal sulama abonelerine yönelik olarak “Tarımın Enerjisi” eğitim programını devreye aldı. İlk etapta Tokat’ın Kemalpaşa ve Akyamaç Köyü’ndeki üreticilere verilen eğitimler, yılsonuna kadar Tokat merkez ve ilçelerindeki 10 köyde 250 üreticiye ulaşacak. Tarımın Enerjisi Projesi kapsamında Tokat’tan sonra Sivas ve Yozgat illerindeki üreticiler ile bir araya gelmeyi planlayan CK Enerji Çamlıbel Elektrik, tarımsal sulamada enerji verimliliği yöntemlerini paylaşarak hem tarımsal sulama abonelerine hem de ülke ekonomisine destek olmayı hedefliyor.

“EN AZ YÜZDE 15 TASARRUF YAPABİLMELERİNE KATKI SUNMAK İSTİYORUZ”

Tokat’ın Kemalpaşa ve Akyamaç Köyü’nde toplam 70 meyve üreticisine verilen eğitimlerden sonra ‘kiraz hasadında” üreticiler ile bir araya gelen CK Enerji Çamlıbel Elektrik Genel Müdürü Muharrem Bülbül, “Yapılan araştırmalara göre damla sulama yöntemi ile tarım üreticileri elektrikte yüzde 20, suda ise yüzde 25 tasarruf edebiliyor. Bizim de amacımız, bölgemizde eğitim verdiğimiz üreticilerin en az yüzde 15 elektrik tasarrufu yapabilmelerine katkı sunmak. İlk etapta Tokat’ta kiraz üreticilerinin yoğun olduğu iki köyümüzde eğitimlere başladık. Tokat sebze ve meyve üretiminin oldukça yoğun olduğu bir ilimiz. Kirazın yanı sıra başta üzüm, üzüm yaprağı, domates olmak üzere pek çok sebze ve meyvenin yetiştiği bir il. Bu nedenle eğitimlerimiz sebze ve meyve üretimi sırasında elektrik kullanarak tarımsal sulama yapan tüm üreticilerimizi kapsıyor” dedi.

“SADECE TASARRUFA DEĞİL, ÜRETİM ORANLARIMIZA DA ETKİ EDECEK”

Tokat’ın Kemalpaşa Köyü’nde eğitimlere katılan kiraz üreticisi Cuma Giden de “Tarımın Enerjisi Projesi kapsamında CK Enerji Çamlıbel Elektrik’te görevli uzmanlar tarafından köyümüzde aralarında benim de bulunduğum yaklaşık 30 meyve üreticisine eğitim verildi. Bu eğitimde tarımsal sulamada enerji tasarrufu sağlayacak yöntemler, elektrik tarifeleri, tarımsal sulamada yenilebilir enerji kullanımı, enerji verimliliği sağlayacak sulama türleri, malzeme kullanımı gibi biz üreticiler açısından fayda sağlayacak çok önemli bilgilendirmeler yapıldı. Bizler bu eğitimler sonrası, sulamada kullandığımız yöntemlerin hem elektrik tasarrufu hem de ürün verimliliği açısından ne derece önemli olduğunun farkına vardık” ifadesini kullandı.

Türkiye’de 2021 yılında kiraz üretim alanın 815 bin 470 dekarı bulduğuna işaret eden Cuma Giden, bu alanların 5 bin 840 dekarlık kısmının Tokat ilinde olduğuna dikkat çekerek, “Verilere göre 2021 yılında Türkiye’de üretilen toplam kiraz miktarı 689 bin 834 ton. Bunun 6 bin 704 tonluk kısmı Tokat il genelinden karşılanmakta. İlimizde pek çok kiraz cinsi yetişirken özellikle  “ziraat 0900” cinsi iri taneli kiraz, ihraç edilen kiraz çeşitleri arasında ön sırada yer alıyor.  Biz 105 dönümlük bir alanda kiraz üretimi yapıyoruz. Ürettiğimiz ziraat 0900 cinsi kirazları yurt içi piyasada satışa sunarken hem de Almanya, Rusya gibi ülkelere ihraç ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu eğitimden edindiğimiz bilgi ve yöntemlerle yüzde 15 oranında elektrik tasarrufuna ve yüzde 10 oranında üretim oranımıza etki edeceğini düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

TOPLAM TÜKETİMİN 160 MİLYON KWH’Sİ TARIMSAL SULAMA ABONELERİNDEN

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun 2021 yılı verilerine göre Türkiye genelinde 47 milyon 311 bin elektrik abonesinin yaklaşık 711 binini tarımsal sulama aboneleri oluşturuyor. Toplam abonelerin yüzde 1,5’i olan bu kesimin toplam elektrik tüketiminden aldığı pay ise yüzde 5’leri aşıyor. 2021 yılında Sivas, Tokat ve Yozgat’ta toplam elektrik tüketimi 2,6 milyar kWh iken, bölgedeki tarımsal sulama abonelerinin tüketimi 160 milyon kWh’yi buldu. Tarımda doğrudan enerji kullanımı, toprak işlemeden başlayarak, ürün hasadı ve işlemesine kadar olan süreçte traktör yakıtı, motorin ve yağ ile sulamada ve seralarda kullanılan elektrik enerjisini içerdiğinden her kalemde verimli kullanım hem üretici hem ülke ekonomisi için önemli bir kazan oluşturuyor. CK Enerji Çamlıbel Elektrik’in bünyesinde bulunan enerji uzmanları da Sivas, Tokat ve Yozgat’ta tarımdaki enerji tüketiminde önemli yer tutan tarımsal sulamada elektriği verimli kullanmaları için yapılması gerekenler ve doğru bilinen yanlışları içeren bir eğitim programını hayata geçirerek üreticiye destek veriyor.

 

 

EDİTÖRE NOT:

CK Enerji Çamlıbel Elektrik’in eğitimlerinde tarımsal sulama abonelerine yönelik enerjide tasarruf adımlarında bazıları şöyle:

Damlama Sulama Yöntemi: Geleneksel sulama yöntemine kıyasla yüzde 20 az elektrik tüketimi sağlanabilir.

Sulamanın Tarım Ürününe Uygun Olması: Sulama miktarı ve mahsulün su talebi arasında bir fark olursa su pompalama faaliyetlerinde enerji kayıpları gerçekleşebilir.

Pompa Seçimi: Doğru pompa seçimi ile elektrikten yüzde 20-40 arasında tasarruf edilmekte.

Boru Seçimi: Sulama alanını borular ile döşerken mümkün olduğunca az dirsek kullanılmalı.

Sulamanın Eşit Dağıtılması: Damlatıcı, fıskiye ve boru gibi bileşenlere uyumlu ayarlamalarla gerekli bakımların ve iyileştirmelerin yapılması sulama performansına olumlu etki eder, enerji tasarrufu sağlar.

Su Kalitesi: İyi su ile sulama yapılması filtreleme ihtiyacını azaltacağı için filtre sistemlerinin elektrik ihtiyacını düşmekte.

Güneş Enerji Santrali Kurulumu: Teşviklerle desteklenen lisanssız elektrik üretim kapsamında kurulacak bir santral uzun vadeli elektrik ihtiyacını sıfırlama avantajına sahip.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —