TOGG’un robotik beyni Sivas’ta

​​​​​​​ Türkiye’nin geniş çaplı robot yarışması öncesi yerli ve milli otomobilimiz TOGG’un simülatörünü hazırlayan Salih Kükrek, bilişim teknolojileri alanında eğitim veren öğretmenlerle bir araya geldi.

EĞİTİM 25.03.2022 21:46:00 6937 0
TOGG’un robotik beyni Sivas’ta

Sivas Türkiye’nin en büyük robot yarışmalarından birine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Sivas Valiliği himayesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen Sivas Robot Yarışmasına (Sİ-RO) şuana kadar 63 il kayıt yaptırdı. 24-27 Mayıs tarihleri arasında Sivas’ta gerçekleştirilecek yarışma için 25 Mart tarihine kadar başvurular kabul edilecek. Yarışma; İHA, tematik robotlar, yapay zeka ve akıllı teknolojiler kategorilerinde gerçekleştirilecek.

Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğü Sİ-RO hazırlıkları kapsamında Sivas’ta bilim ve teknoloji alanında eğitim veren öğretmenlere yönelik eğitim çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda yerli ve milli otomobilimiz TOGG’un simülatörünü hazırlayan Salih Kükrek, Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezinde, Sivas’ta bilişim teknolojileri alanında eğitim veren öğretmenlerle bir araya geldi. Kükrek, yapay zeka ve robotik yazılım konularında sunum yaptı.

Bilişim teknolojileri önemseniyor

Sivas İl Milli Eğitim Müdürü Ergüven Aslan bilişim teknolojileri alanındaki eğitim programlarına önem verdiklerini belirtip, “Çocuklarımızı günümüzün şartlarında geleceğe hazırlamak, gelecekte neler yapabileceğimizi onlara göstermek, aynı zamanda bunların eğitimini vermek için bu söyleşiyi organize etti. Bu yönde farklı çalışmalarımızda var. Bunlardan biriside Sivas robot yarışmasıdır. Bu anlamda gerek konferans, panel, söyleşi, alt yapısının hazırlanması, bunlara hazırlık aşamalarında bir takım toplantılar yapılmaktadır. Bu toplantılardan biride bugün Salih Kükrek hocanın katılımı ile gerçekleşti. Bizim için çok değerliydi çünkü, bilişim öğretmenlerimiz ve bu organizasyonun içerisindeki öğretmenlerimiz için en azından yapay zeka ve robotik kodlama anlamında da bilgilendirme ve farklılık oldu” dedi.

TOGG’un robotik beyni yapay zekayı anlattı Salih Kükrek sunumunda robot teknolojilerinde yapay zekayı nasıl kullandıklarına değindiğini belirtip, “Sivas Valiliğinin misafiri olduk. Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün düzenlediği robot yarışması var. Bu kapsamda teknoloji konularını konuştuk. Yapay zeka ve robotik konularını anlattık. Bu alanda da robot yarışmalarında temalar var. Biz robotik çalışmaları olan bir simülasyon firmasıyız. TOGG ve Aselsan gibi ülkemizin güzide kuruluşlarının test altyapılarını sağlıyoruz. Robotik çalışmalarımızın neler olduğunu, yapay zekayı nasıl kullandığımızı anlattık.” dedi.

TOGG’ya yakında isteyen binebilecek

Kükrek, TOGG’a yakında isteyen herkesin binebilmesini arzuladıklarını ifade edip, “TOGG Türkiye için çok önemli bir proje, milli, manevi bir proje. TOGG tanıtımdan önce bazı teknolojik alt yapılar hazırladı. Dört ana aşamasından biri akıllı yaşam dediğimiz kısım. Birisi hologram teknolojileri. Bir tanesi de güç elektriği. Dördüncü maddede modelleme ve simülasyon. Bir aracın site ait olabilmesi için yazılımından diğer tüm teknik aşamalarına kadar size ait olması lazım. Bu anlamda da TOGG tamamen yerli ve milli bir proje. Bu yapılan modellerin doğrulanması ve test edilmesi için bir simülasyona ihtiyaç vardı. Bizde bu kısımda rol aldık. Bugün TOGG son noktaya geldi. Yakında herkes binecek. Daha da önemlisi şimdi Gebze’de deney ortamı var. Kullanıcı deneyim laboratuvarı var. Orada bizim gelenler bizim simülatörümüzü kullanabiliyorlar” şeklinde konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığınca yürütülen; “Temel Eğitimde 10 Bin Okul” Projesi kapsamında Sivas’ta eğitim faaliyetleri başlatıldı.

Bu çerçevede okul idarecileri ve öğretmenlere yönelik; “Yapay Zekâ ve Robotik” temalı eğitim programı düzenlendi.

Sivas Valiliği himayesinde Millî Eğitim Müdürlüğümüzce ulusal ve uluslararası düzeyde gerçekleştirilmesi planlanan Sivas Robot Yarışması (Si-Ro) için hazırlıklar devam ediyor. 24-27 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanan yarışma öncesinde okul idarecileri ve öğretmenlere yönelik; “Yapay Zekâ ve Robotik” temalı eğitim programı düzenlendi.

Milli Eğitim Bakanlığınca başlatılan; “Temel Eğitimde 10 Bin Okul” projesi kapsamında Milli Eğitim Müdürlüğümüzce Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezinde gerçekleştirilen programa; Millî Eğitim Müdürümüz Ergüven Aslan, Simülasyon Teknolojileri üreten SANLAB’ın kurucusu Salih Kükrek, Şube Müdürümüz Mesut Kaş, okul idarecileri ve öğretmenler katıldı.Program, Sivas Robot Yarışması için hazırlanan videonun gösterime sunulması ile başladı. Daha sonra Millî Eğitim Müdürümüz Ergüven Aslan, selamlama konuşması gerçekleştirdi. Sözlerine Si-Ro’nun düzenlenmesinde görev alan öğretmenlere teşekkür ederek başlayan Aslan, çok yoğun olmasına rağmen Sivas’a zaman ayıran ve programa katılım sağlayan SANLAB’ın kurucusu Salih Kükrek’e de teşekkürlerini iletti.

“YARINIMIZIN ÇAĞINI YAKALAMAK İÇİN BUGÜNDEN HAREKET ETMEK ZORUNDAYIZ”

Teknolojinin hızla gelişip değiştiği dünyada, geleceğin zeminini oluşturmak için çok iyi hazırlanmak gerektiğini belirten Millî Eğitim Müdürümüz Ergüven Aslan, önemli mesajlar verdi.Aslan, şu ifadeleri kullandı: “Burada dile getirilecek konuların birçoğu bildiğiniz şeyler olabilir ama biz bir duygu ve enerji yaratmak, aynı zamanda bu yarışmaya (Si-Ro) hep birlikte Sivas olarak değer katmak anlamında önemli bir program gerçekleştiriyoruz. En kadim milletlere, tarihte rol alan ve aktif olan devletlere bakın… Geleceğe hazırlık yapan milletler ve ülkeler her zaman ön planda olmuştur. Çok güzel bir söz vardır; ‘dün, bugünün hazırlayıcısı, bugün yarının zeminidir.’ Dolayısıyla biz bugün burada yarına zemin oluşturmaya çalışıyoruz. Bugün; bilgi, teknoloji, dijital çağ gibi belki birçok terim kullanılabilir. Ama biz yarınımızın çağını yakalamak için bugünden hareket etmek zorundayız. Sizlerin bu konuda bizlerden daha çok hassasiyet içinde olduğunuzu, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın bugünden yarına hazırlanmasında büyük gayret gösterdiğinizi ve bu anlamda çok değerli çalışmalarınızın olduğunu biliyoruz. Onun için bu anı, burada yapılacak bilgilendirmeyi çok iyi değerlendirmenizi istirham ediyorum.” Aslan’ın konuşmasının ardından Simülasyon Teknolojileri üreten SANLAB kurucusu Salih Kükrek, “Yapay Zekâ ve Robotik” konusunda önemli bilgi paylaşımlarında bulundu. Yapay zekânın hayatın birçok alanında kullanıldığına ve önemli bir yer edindiğine vurgu yapan Kükrek, bu alandaki gelişmeler, yapay zekânın oluşumu ve geliştirilmesi, kullanım alanları ve gelecekteki yeri konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Kükrek, Sivas MTAL, Bilişim Teknolojileri MTAL, Atatürk MTAL ve Fen Lisesi öğrencilerine de sunumlar yaptı.


Anahtar Kelimeler: robotik beyni Sivas’