TKDK Hizmette Sınır Tanımıyor
Sivas’ın Zara ve Hafik ilçelerinde vermiş olduğu desteklerle TKDK başarılı çalışmalarına devam ediyor
Yapılan projeleri Sivas il koordinatör vekili Halis Öztürk ve Sivas Ak Parti İl Başkanı Yardımcısı Osman Karadağ ile ziyaretlerde bulunarak açıklama yapan Öztürk “Bizim hedefimiz var olan kaynaklardan Sivas’ı olabildiğince maksimum seviyede faydalandırmak” dedi Tarım sektörünün gelişmişlik düzeyinin ve tarımsal nüfusun refah seviyesine yükseltilmesi ve Türkiye’nin Avrupa Birliğine uyumunun sağlanması amacıyla kurulan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) başarılı projelere imza atmaya devam ediyor. 2014 yılı sonuna kadar yapılacak olan ödemelerde dâhil yaklaşık 134 Milyon TL’lik yatırım karşılığında, toplam 73 Milyon 138 bin TL hibe sağladı. Gün geçtikçe farklı dallarda da hibe desteği sağlayan TKDK restoran projesi olarak ta Sivas’ta bir ilki gerçekleştirdi.
Zara ilçesinde faaliyet gösteren restoranın projesine destek vererek bir yeniliğe imza atan TKDK, Sivas İl Koordinatör vekili Halis Öztürk yapmış olduğu açıklamada “Zara ilçesinde projesi gerçekleşen bu işletme, ilimizde Avrupa Birliğinden ilk destek alarak kurulmuş, modernize edilmiş bir işletmedir. Biz Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme olarak sadece tarımsal alanlara değil kırsal turizm kapsamında restoranlara, pide fırınlarına, pastanelere, otellere ve spor merkezlerine destek veriyoruz. Bu kapsamda yatırımcımız Sivas’ta bir ilki gerçekleştirerek kurumumuza müracaat etti. 12. Çağrı döneminde. Projesinin toplam yatırım tutarı 98 bin TL” ifadelerini kullandı.
“49 BİN TL HİBE”
Tüm yatırımcılara seslenerek hibelere değinen Öztürk “Şuan projenin uygulama aşaması tamamlandı ve ödeme aşamasına geçtik. İlimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz. Tüm yatırımcılarımızı da bu fırsattan yararlanmalarına davet ediyoruz” dedi. Öztürk şunları kaydetti: “Biz kırsal turizm de 500 bin Avro’ya kadar olan projelere yüzde 50 oranda hibe desteği veriyoruz. Herkes gücüne göre ihtiyacına göre bu hibelerden faydalanarak güzel yatırımların ortaya çıkmasını istiyoruz. Herkese kapımız açık ve bekliyoruz. Bugüne kadar birçok proje gerçekleştirdiklerini fakat bu işletme tarzı bir projenin ilk olduğuna değinen Öztürk, “Yaklaşık olarak 3 yıldır faaliyette bulunuyoruz. Çok büyük tesisler gerçekleştirdik. Fakat restoran olarak ilk gerçekleştirdiğimiz proje bu ve onun içinde çok önemli. İnşallah örnek teşkil eder diğer yatırıcılarımıza. Gelip görmelerini, yatırımcımızdan da bilgi almalarını öneriyorum. Herkesi de kuruma bekliyorum.” Proje ile ilgili bilgi veren işletme sahibi Tarık Şimşek ise “Sivas’ta bir ilki gerçekleştirdiğim için öncelikle çok mutluyum. İlçemize böyle bir mekânı, böyle bir modern mekânı oluşturduğum içinde ayrı bir mutluyum. Böyle bir kurumun varlığını daha sonradan öğrendik. Bizde gittik başvurduk. Fakat öncelikle ön yargılarımız vardı. Acaba daha sonradan hibemizi alabilir miyiz alamaz mıyız diye bu düşüncelerden dolayı biraz çekincemiz oldu. Ama kuruma gidince böyle bir şeyin olmadığını gördük. Bizde kurumda halis bey olsun bize yardımcı oldu. Bizde başvurumuzu yaptık. Projemiz onaylandıktan sonra da gerekli aşamaları da kaydettik sonra, böyle bir modern restoranı ilçemiz Zara’ya kazandırdık. TKDK kurumuna desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Daha sonra Hafik ilçesine giderek buradaki tesiste incelemelerde bulunan Öztürk, “TKDK Sivas İl Koordinatörlüğü, 3 yıldır aktif olarak proje uygulaması yürütmektedir. Bu kapsamda bu yılsonu itibariyle 438 projeyi tamamlamış olacağız. Bu projelerin toplam yatırım tutarı 134 milyon TL ve vermeyi planladığımız yaklaşıp hibe tutarı ise 73 milyon TL tutarında olacak. Destekte bulunduğumuz şuan ki işletme, şuana kadar desteklediğimiz süt işletmelerin kurulmasına yönelik tedbir içerisinde desteklediğimiz bir işletme. 100 baş sağlamalı bir işletme. Projenin şuan kapasitesi ise 250’yi bulabilecek nitelikte. İşletmemiz şuanda tam olarak faaliyetine geçti. Damızlıklarını temin etti. Birkaç yıl içerisinde de tam kapasiteye ulaşarak faaliyetine devam edecek. Şimdi bu işletmelerimiz Avrupa Birliği standartlarına göre kurulmuştur. Şuanda Almanya da, Hollanda da hangi niteliklerde işletmeler varsa bizde kurum olarak bu işletmeleri kurduruyoruz. Biz işletmelerin kurulumuyla ilgili tamamlandıktan sonra Avrupa Birliği standartlarına ulaştığı takdirde destekleme yapıyoruz” dedi.
“SİVAS İÇİN BÜYÜK BİR FIRSAT”
Var olan kaynaklarla Sivas’ta güzel yatırımları hedefleyen Öztürk şunları kaydetti:
“Biz sadece hayvancılık işletmelerini desteklemiyoruz. Bunun yanında tarımsal sanayiye de desteklerimiz var. Bu alanda en büyük destek TKDK tarafından veriliyor. Yatırımcılarımız, çiftçilerimiz bu programdan yararlansınlar. Bizim hedefimiz var olan kaynaklardan Sivas’ı olabildiğince maksimum seviyede faydalandırmak. 13. çağrı dönemini ayın 10’u itibariyle açıklayacağız. 6 Şubata 2015’e kadar proje kabulü yapacağız. Tüm yatırımcılarımızı kurumumuza bekliyoruz.” Süt ürünleri işletme sahibi Habip Görler “İşletmemiz IPARD programı kapsamında kurulmuş olan bir işletme. Yaklaşık 1 yıllık bir süre zarfında faaliyete başladık ve hayata geçirdik. Bizim burada süt üretmekten ziyade kaliteli süt üretmek istedik. Bizde şuanda kaliteli bir süt üretmek için gerekli tüm şartları IPARD’ tan istedik ve gerekli tüm desteği aldık. Bizde şuan o imkânları kullanarak yüzde 65 oranında büyük bir destek aldık. Bu bir işletme için çok önemlidir. Tüm yatırımcılar kesinlikle TKDK’nın kapısını çalsın. İşletmeleri memleketine yapsın ve memleketine istihdam sağlasın. 1 milyon 3 bin TL destek aldık. Toplamda 2 milyon TL’lik bir yatırımımız oldu. Vermiş oldukları destekten dolayı TKDK’ya çok teşekkür ediyorum” dedi.