Tarım ve hayvancılıkta geriye mi gidiyoruz?

Özellikle son zamanlarda Sivas?ta tarım ve hayvancılığın geriye doğru gittiği dillendirilirken seçim vaatleri arasında bu konulara değinildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan, Sivas tarım ve hayvancılığının son durumu hakkında bilgi verdi.

GÜNDEM 10.06.2015 04:55:56 1739 0
Tarım ve hayvancılıkta geriye mi gidiyoruz?

Tarım ve hayvancılıkta geriye mi gidiyoruz?

Özellikle son zamanlarda Sivas?ta tarım ve hayvancılığın geriye doğru gittiği dillendirilirken seçim vaatleri arasında bu konulara değinildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan, Sivas tarım ve hayvancılığının son durumu hakkında bilgi verdi.

Özellikle seçim döneminde muhalefet partilerin sıkça gündeme getirdiği tarım ve hayvancılık konuları, Sivaslıların da üzerinde durduğu konular arasında yer alıyor. ?Sivas tarım ve hayvancılıkta geriye mi gidiyor? sorusunu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan cevaplandırdı.

Arslan, ilimizde tarım yapılan toplam arazinin 11 milyon dekar, nadasa bırakılan arazinin ise 2 milyon 974 bin dekar olduğunu belirterek ?Hububat, şeker pancarı ve patates gibi ürünlerin ekildiği arazimiz yaklaşık 8 milyon dekar. Meyvecilik arazimiz yaklaşık 27 bin dekar. 7 bin dekar da sebzecilik yapılan arazimiz var? dedi.

Sivas arazilerinin büyük bir kısmının kıraç olduğunu ifade eden Aslan, ?2014 yılında sulanabilir arazimiz toplam 3 milyon 100 bin dekar. 180 bin dekarını suluyoruz şu anda. DSİ, il özel idare ve çiftçilerin sondajla yaptığı sulama miktarı budur. Yeni devreye girecek olan zara-pusat sulama kanalı var İmranlı ?çukurbelene kadar geliyor. O alanın tamamı sulamaya açılacak aynı zamanda o arazilerin parsellerini birleştiriyoruz ki verimliliği artıralım. Sulamayı içeriden veriyoruz çünkü üretim düzeni değişecek. Kıraç alanlarımızın büyük bölümünde hububat yetiştiriliyor. Buralar sulu tarıma geçtiğinde yem bitkilerine, sebzeciliğe, meyveciliğe mutlaka geçirmemiz lazım ki bu alanların katma değerini artıralım. Bu konudaki eğitimlerimize de devam ediyoruz? şeklinde konuştu.

 İlimizde hububat, yem bitkileri, şeker pancarı ve patatesin yoğun olarak yetiştirilen ürünler olduğunu belirten Aslan, ? Biz bir tanımlama yaparken bölgeyi hayvancılık bölgesi olarak tanımlıyoruz. Oraya doğru kaydırıyoruz. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların ihtiyacı olan kaba yem, arpa, buğday gibi ürünleri yetiştirip kendilerinin kullanmasını istiyoruz. Bu da hayvancılıkta karlılığı artırmakta gerekli olan bir şeydir. Hayvancılığın maliyetinin yüzde 70?ini yem bitkileri oluşturur? ifadelerini kullandı.

Sivas?taki tarımsal istatistikleri TÜİK verileri ile açıklayan Aslan, ?Türkiye İstatistik Kurumu, bitkisel üretimde durumumuz Sivas tohumluk patates ve yulafta Türkiye birincisidir. Buğdayda üçüncü  Yoncada ikinci, Kayısıda yedinci, Şeker pancarı, yemeklik patateste sekizinciyiz. Çavdarda onuncu, Arpada on birinci,  fasulye ve nohutta da Türkiye on beşincisiyiz. Oldukça iyi bir yerdeyiz.Hayvansal üretimde ise balmumu üretiminde Türkiye dördüncüsü, Bal üretiminde beşinci,  Süt üretiminde altıncı, arı kovan sıralamasında sekizinci, Sığır sıralamasında dokuzuncu, manda sıralamasında onuncuyuz? dedi.

Yıllar bazında karşılaştırma yapan Aslan, ?hayvan sayılarında genel olarak söylenen bir şey vardır. Özellikle bu aralar çok dillendiriliyor. Tarım ve hayvancılıkta geriye mi gidiyoruz. Hayvancılıkla ilgili olarak karşılaştırma yaparsak büyükbaş hayvan sayısında 2002 yılında 320 bin büyükbaş hayvanımız var. 2014?te 327 bin olmuş. 2002?ye göre yüzde 2 artmış durumda. Ama burada daha önemli olan konu şudur. Yerli ırk hayvan sayısı çok önemlidir. Kültür ırk ne kadardır. Yerli hayvandan 5-6 kg süt alırsınız kültür ırk hayvandan 30 kg süt alırsınız. Süt üretiminde belli bir sıralamaya gelmemizin nedeni de budur. 2002 yılında 36 bin kültür ırk hayvanımız varken bu sayı 2014 yılında 101 bin kültür ırk hayvanımız var. Karşılaştırmada yüzde 70 civarında bir artış söz konusu. Hayvan sayısı aynı kalsa bile nitelik olarak ne kadar artış olduğuna bakarız. 316 bin tondan 590bni tona çıkarmışız süt üretimini. Süt sıralamasında çok gerilerdeyken altıncı olmuşuz. 80?li yıllarda hayvancılıkta çok iyi sıralamalarda olduğumuz söyleniyor ama 1985 yılında 367 bin büyük baş hayvanımız var şu an 327 bin hayvanımız var. 367 bin hayvanın tamamı yerli. Şu an 327 bin hayvanın 101 bin saf, 220 bini melez, 6 bin yerlimiz kalmış. Süt birimi olarak baktığımızda yaklaşık 6 hayvan 1 kültür ırkı yapıyor. Yani 100 bin kültür ırkımız varsa 600 bin hayvan demektir o zamana göre? şeklinde konuştu.