TARIM ARAZİSİNE ELEKTROŞOKLU TEDBİR
İl genelinde yoğun olarak yapılan arıcılık faaliyetlerinde kovanların yaban hayvanlarından korunması amaçlanıyor.
Sivas’ta tarım arazileri ve arıcılar için elektroşoklu çit sistemi yapılacak. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarım alanlarını korumak hem de yaban hayvanlarını bu alanlardan uzaklaştırmak için dünyada da en etkili yöntem olan Elektroşoklu Tel Çit Sistemi’ni devreye koydu. Bu kapsamda ülke genelinde 36 adet Elektroşoklu Tel Çit Sistemi kuruldu. Sivas’ta yakında uygulamaya geçecek sistem ile arıcılar ve tarım arazisi sahipleri yaban hayata karşı önemli bir tedbir almış olacak.
ELEKTROŞOKUN YABAN HAYVANLARINA HİÇBİR ZARARLI ETKİSİ BULUNMUYOR
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından korunan alanlar kapsamına giren tarım alanlarını, meyve bahçelerini daha etkin korumak ayrıca arı kovanlarına da zarar veren yaban hayvanlarını uzaklaştırmak maksadı ile 36 adet Elektroşoklu Tel Çit Sistemi kuruldu. Elektroşoklu çit sistemi dünyada kullanılan en etkili yaban hayvanı uzaklaştırma ve ürün koruma yöntemi olarak kabul ediliyor. Sistemin ürettiği şokun yaban hayvanları veya insan sağlığına da herhangi bir zararlı etkisi bulunmuyor.
SİSTEM, İNSAN İLE YABAN HAYVANI ARASINDA Kİ ÇATIŞMAYI AZALTIYOR
Elektroşoklu Tel Çit Sistemleri, yaban hayvanlarının ortaya çıkardığı zararlardan korunmak, bu alanlara dışarıdan istenmeyen hayvanların girişini engellemek ve yaban hayvanlarını bu alanlardan uzak tutmak için kullanılıyor. Bu sistem aynı zamanda insan ile yaban hayvanı arasındaki çatışmayı azaltarak yaban hayvanlarının korunmasına da yardımcı oluyor.
ARTIK YABAN HAYVANLARI TARIM ARAZİLERİNE ZARAR VEREMEYECEK
Elektroşoklu Tel Çit Sistemi ile başta ayı, yaban domuzu gibi hayvanların vatandaşların tarım alanlarına ve arı kovanlarına verdikleri zararın önlenmesi hedefleniyor. İlk olarak Giresun’da 21 adet, Artvin’de de 15 adet Elektroşoklu Tel Çit Sistemi kuruldu. Sivas’ta da 2015 yılı içerisinde kurulması planlanan Elektroşoklu Tel Çit Sistemi güneş enerjili veya sabit elektriğe bağlanabilir şekilde ülkemizden de temin edilebiliyor. Arıcılık faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı Sivas’ta elektroşoklu çit sistemi ile arıcıların ve kovanlarının korunması amaçlanıyor.