Tarih: 27.11.2014 09:09

TARİH VE KÜLTÜRÜN ÜZERİ KAPATILIYOR

Facebook Twitter Linked-in

TARİH VE KÜLTÜRÜN ÜZERİ KAPATILIYOR

1271’de inşa edildi, Dar’ül Hadis alanında İslam Hukuku, Kur’an ve Hadis ilimleri Dersleri verildi. 743 yıl sonra çay bahçesine dönüştürülen Çifte Minareli Medrese’nin Dar’ül Hadis alanında şimdi de kışın çay içilebilmesi için kapalı mekânlar oluşturuluyor…

Sivas’ın sembolü tarihi Çifte Minareli Medrese’nin Dar’ül Hadis alanında hizmete açılan çay bahçesi için kapalı alanlar oluşturulması şaşkınlıkla karşılandı. Tarihi yapının görünümünü bozan kapalı mekanlara Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve ilgili kurulların nasıl müsaade ettiği merak konusu.

Yılan hikayesine dönen restorasyon çalışmaları zor da olsa tamamlanan, bitmeyen restorasyon çalışmalarının ardından bu kez Dar’ül Hadis alanında açılan çay bahçesi ile gündemden düşmeyen Çifte Minareli Medrese’de tablo yine değişmedi. Geçtiğimiz yıllarda ruhsat konusunda Sivas Belediyesi ile işletme sahibini karşı karşıya getiren çay bahçesinde, alana yerleştirilen güneşlikler de uzun süre tartışma konusu olmuştu. Yaz döneminde açılan güneşlikler “Çadır kurulmuş Pazar Yeri”ni andırırken, bu kış oluşturulan kapalı mekanlar ise “Bu kadarına pes” dedirtti. Kapalı mekanları oluşturan malzemelerin ağır tonajlı vinç yardımı ile Dar’ül Hadis alanına indirilmesi ise şok etkisi yarattı. Çay bahçesindeki kapalı mekânlar, yapıldığı dönemde İslam Hukuku, Kur’an ve Hadis İlimleri derslerinin okutulduğu “Darül Hadis”, diğer bir adıyla Eyvan Bölümü’ne gölge düşürdü. Küfi Yazı İle Allah Lafzı’nı oluşturan hücre duvarlarını da gölgeleyen kapalı alanların kaldırılması bekleniyor.

NASIL MÜSAADE EDİLDİ?

Kentteki tarihi eserleri son dönemde gerçekleştirilen başarılı çalışmalarla ayağa kaldıran, kurumsal imajını son yıllardaki bu gelişmelerle düzelten Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün tarihi medresenin önünde oluşturulan kapalı alanlara müsaade etmesi tartışma konusu oldu. Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral’ın bu konudaki tutumunu merak ettiklerini belirten vatandaşlar, Veral’ın bu tür konularda ki hassasiyetini basından takip ettiklerini belirterek, ortaya çıkan tablonun buna zıt bir görüntüde olduğunu savundu.

AĞIR TONAJLI VİNÇLE TAŞINDI

Tarihi Medrese’nin eyvan kısmındaki çay bahçesinde kurulan kapalı alanlar ve malzemelerin alana ağır tonajlı vinç yardımı ile taşınması da büyük tepki topladı. Alanda hareket halinde iken yaydığı titreşim ve zeminde oluşturacağı çöküntülerle tarihi yapılara zarar vermesi muhtemel olan ağır tonajlı vincin böyle bir işlem için kullanılması akıllarda soru işaretleri bıraktı. Tarihi medresenin geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları sırasında ise iki minaresinin arasından beton mikserinin pompası sarkıtılarak eyvan girişine beton dökülmüştü. Restorasyon çalışmaları süresince iş makineleri tarihi eserlerin çevresinde dolaşmış, bu durum büyük tepki toplamıştı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —