SULTAN’IN RÜYASI GERÇEK OLUYOR

SULTAN’IN RÜYASI GERÇEK OLUYOR

Sultan Abdulaziz döneminde gündeme gelen, en sarp dağlardan geçen ve ‘Ferhat misali dağları delen’ Türk mühendislerinin göz ağrısı olan Dereyolu (Karadeniz-Akdeniz yolu) çalışmaları hızla sürüyor. Projenin 2015 yılında etaplar halinde bitirilmesi bekleniy

SULTAN’IN RÜYASI GERÇEK OLUYOR

Sultan Abdulaziz döneminde gündeme gelen, en sarp dağlardan geçen ve ‘Ferhat misali dağları delen’ Türk mühendislerinin göz ağrısı olan Dereyolu (Karadeniz-Akdeniz yolu) çalışmaları hızla sürüyor. Projenin 2015 yılında etaplar halinde bitirilmesi bekleniyor.

Bundan tam 143 yıl önce Sultan Abdulaziz döneminde gündeme gelen ve Ordu’dan Sivas’a dere yolu yapılması talimatının verildiği, bugün ki adayla Karadeniz-Akdeniz yolu, 2015 yılında tamamlanacak. Yolun bitimi ile Karadeniz-Akdeniz arası 20 saat süren yolculuk 5 saate inerken, Sivas Karadeniz’e sadece 2 saatte ulaşacak Ordu’da 137 yıl önce Sultan Abdülaziz döneminde Karadeniz’i İç Anadolu Bölgesi’ne bağlayacak yol olarak projelendirilen, ancak maliyetinin yüksek olması, kesintisiz devam eden savaşlar gibi bir dizi sebeplerden bir türlü yaptırılamayan tarihi Dereyolu şimdiki adıyla Karadeniz Akdeniz Yolu 2015 yılında tamamlanacak. Sivas’ı Ordu’ya ve Akdeniz’e bağlayacak olan Karadeniz Akdeniz Yolu’nda toplam uzunluğu 804 kilometre olan Ordu-Sivas-İskenderun hattının 580 kilometrelik kısmı tamamlandı. Karadeniz’i İç Anadolu’ya bağlayacak en kısa yol olan Karadeniz-Akdeniz Yolu sayesinde, halen 112 kilometre olan ve tehlikeli virajlarla dolu Ordu-Mesudiye yolu 52 kilometre kısalarak 60 kilometreye düşecek. Yolun bitirilmesi için dağlarla adeta  mücadele edilerek 11 bin 700 metrelik tünel kazıldı.

DAĞLARLA MÜCADELE VERİLİYOR

Projede son durum ise şöyle: Çavuşoğlu Boğazı’ndan Gümüşköy’e kadar olan birinci etabın yüzde 60’ı tamamlandı. Bu bölümde 13 tünel haricinde 6 tünel daha açıldı ve 1 viyadük inşa edildi. Yolun ikinci etabında bulunan Gümüşköy-Mesudiye Aşıklı Köyü arasındaki 15 kilometrelik yolun Topçam’a kadar olan 8 kilometrelik yol ve Topçam-Aşıklı arasındaki  7 kilometrelik mesafede sanat yapıları ve satı kaplamaları yapıldı. Toplam 15 kilometre uzunluğundaki yolun tamamının bu yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

KARADENİZ-AKDENİZ YOLU’NUN ÖYKÜSÜ

Karadeniz’i İç Anadolu’ya, Doğu Anadolu’ya ve Akdeniz’e bağlayacak olan Karadeniz – Akdeniz Yolu Projesi fikri Osmanlı dönemine kadar uzanıyor. Sultan Abdulaziz iki bölgenin yani Karadeniz’in İç Anadolu’ya, Akdeniz’e bağlanması konusunda bir talimat veriyor. Bununla ilgili İkinci Sultan Abdulhamit Han döneminde de küçük bir çalışma yapılıyor ama bu çalışmadan sonra bir ilerleme sağlanamadı. Cumhuriyetin ilanından sonra yine 1929

yılında o dönemin Ordu Valisi Ali Kemal bey tarafından ise bu yolun çalışmasına yönelik ilk çalışmalar yapılır. Daha sonra ülkenin ekonomik durumu nedeniyle çalışmalar yeniden durdu ve bir ilerleme sağlanamadı. 1970 yıllarda konu tekrar gündeme geldiyse de projenin ilerlemesi konusunda her hangi bir çalışma gerçekleştirilmedi ve uzun yıllardan bu yana hükümet programlarından çıktı. ”Daha sonra 2000’li yıllarda yolun açılması yeniden gündeme geldi.Toplam uzunluğu 600 km’nin üzerinde olan yol, Sivas’ı Ordu’ya ve Kayseri üzerinden Hatay ve İskenderun’a bağlayacak. Bu yolun en zor bölümleri Ordu ili sınırları içerisinde bulunuyor. Ordu sınırları içerisinde bu yolun 94 km’si olmakla beraber bu bölgedeki coğrafi koşulların sertliği nedeniyle bir çok tünel ve viyadük yapılması gerekiyor. 94 km’lik yol sınırı içerisinde bulunan 22 tünel yer alıyor. 94 km’lik yolun ilk 13 km’si bölünmüş yol olarak geçtiğimiz yıl tamamlandı ve hizmete girdi. Yine aynı şekilde önce yıllarda yolun bazı bölümleri tamamlandı. Karayolları tarafından yolun tamamlanma çalışmaları ise hızla devam ediyor. Osmanlı döneminde gündeme getirilen yaklaşık 600 kilometrelik Karadeniz – Akdeniz Yolu Projesi’nin 2015 yılı içerisinde tamamlanması hedefleniyor”