Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Özdemir’in ev sahipliği ve ORAN Kalkınma Ajansı iş birliği ile Sivas için belirlenen öncelikli sektörler üzerine geniş katılımlı bir toplantı düzenlendi.
Toplantıya; OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Bursa Uzay Havacılık ve Savunma Kümelenmesi (BASDEC) Başkanı Dr. Mustafa Hatipoğlu, Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) Başkan Yardımcısı Ahmet Kurt, Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri (ARUS) Koordinatörü Dr. İlhami Pektaş, TAYSAD Temsilcisi Saffet Çakmak, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürü Murat Görür, ORAN Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yunus Emre Şeker katıldı. Ayrıca Ankara, Eskişehir ve Samsun’dan gelen orta-yüksek ve yüksek teknoloji üretimi yapan firmalar ile birçok yatırımcı ve girişimci de hazır bulundu.
Dört Sektör Önceliğimiz
STSO Başkanı Zeki Özdemir, yeni teşvik sistemiyle birlikte Sivas için belirlenen dört öncelikli sektörün şehrin kalkınma stratejisinin temelini oluşturduğunu vurguladı.
Alçı Sanayi: Sivas’ın sahip olduğu zengin rezervlerin sanayiye kazandırılmasıyla alçı ve türevleri üzerine büyük ölçekli yatırımların devam ettiğini belirten Özdemir, bu alandaki yatırımların Sivas’ı Türkiye’nin üretim üssü haline getireceğini ifade etti.
Optik Teknolojiler: Savunma sanayinde yaşanan gelişmelerle birlikte optik teknolojilerin stratejik öneme kavuştuğunu söyleyen Özdemir, ASELSAN SİVAS ile birlikte Sivas’ın bu alanda kümelenme potansiyeline sahip olduğunu dile getirdi.
Demiryolu Sanayii: Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana demiryolu sektöründe öncü şehirlerden biri olan Sivas’ın, TURASAŞ ve Demirağ OSB’deki yatırımlarla yeniden yükselişe geçtiğini kaydetti.
Bağlantı Elemanları Üretimi: Otomotiv ve makine sanayisi ile doğrudan ilişkili bu alanın, Sivas sanayisinin çeşitlenmesi açısından kritik olduğunu belirtti.
Bursa, Marmara ve Ankara ziyaretlerinin devamı niteliğinde
Özdemir, Yerel Kalkınma Hamlesi destekleri gündeme geldiğinde, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası’nın gerekli adımları attığını vurguladı:
“Yerel Kalkınma Hamlesi kapsamında belirlenen başlıklar doğrultusunda, nerelerle, kimlerle ve hangi kuruluşlarla irtibata geçmemiz gerektiğini belirledik. Bu kapsamda öncelikle BASDEC Başkanı Sayın Mustafa Hatipoğlu ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile görüşerek, sektörün önde gelen temsilcilerini Sivas’ta yatırım yapacakları ortamla buluşturmayı amaçladık. Ardından TAYSAD ile de temaslar kurduk. Daha sonra Ankara’da, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Orhan Aydın ile bir araya gelerek ARUS ile görüşme gerçekleştirdik. Hem otomotiv, hem raylı sistemler, hem de savunma sanayi alanındaki kümelenmeleri inceledik.”
Başkan Zeki Özdemir, Bursa, Marmara ve Ankara’da gerçekleştirdikleri temasların ardından sektör temsilcilerini Sivas’a davet ettiklerini hatırlatarak, “Bugün burada, hem bu süreci hızlandırmak hem de Sivas’ı yatırımcılar için cazip bir merkez hâline getirmek için bir aradayız. Sivas’ın geleceğini birlikte inşa ediyoruz. Demirağ OSB’nin sunduğu fırsatları, Türkiye’nin önde gelen kümelenmeleri ve teknoloji firmalarıyla paylaşarak yatırım kapılarını aralıyoruz. Şehrimizin ekonomik ve sanayi gelişimi açısından olabilecek her şeyi talep etmekten imtina etmeyiz” ifadelerini kullandı.
Katılımcılardan Güçlü Mesajlar
Toplantıda söz alan OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Başkan Zeki Özdemir’in OSTİM’i ziyaret ettiğini ve bu buluşmada kendilerini Sivas’a davet ettiğini hatırlatarak, “Sayın Başkanımızın davetiyle buradayız” dedi.
Sivas’ın özellikle raylı sistemler ve ağır sanayi açısından stratejik bir şehir olduğunun altını çizen Aydın, şöyle konuştu:
“OSTİM olarak 6 bin 500 işletmemiz, kümelenmelerimiz, teknoloji geliştirme bölgemiz ve OSTİM Teknik Üniversitemiz var. Bu güçlü ekosistemle Sivas için yapılacak her ne varsa, hiçbir karşılık beklemeksizin emrinize amadeyiz. Sivas ile her türlü iş birliğine hazırız.”
Aydın, deprem riski nedeniyle Marmara’daki sanayinin Anadolu’ya kaydırılması gerektiğini vurguladı. TURASAŞ’ın Adapazarı ve Eskişehir’deki tesislerine değinen Aydın, bu bölgelerin deprem kuşağında olduğunu belirterek, “Buralardaki bazı birimler Sivas’a taşınmalı” dedi.
BASDEC Başkanı Dr. Mustafa Hatipoğlu da havacılık ve savunma sanayinde iş birliği kapılarının açıldığını, Sivas’ın bu alanlarda da önemli bir paydaş olabileceğini söyledi.
ARUS Koordinatörü Dr. İlhami Pektaş ise Türkiye genelinde raylı ulaşım sistemlerinde kümelenmenin önemine değinerek, Sivas’ın bu alanda ciddi bir merkez haline gelebileceğini kaydetti. Pektaş TÜRASAŞ ve GÖKRAIL firmalarının ARUS üyesi olduğunu belirterek, “ARUS olarak Sivas’ta raylı sistemler alanında yoğunlaşmaya gayret edeceğiz” şeklinde konuştu.
“Sivas, yatırımcılara güven veriyor”
Ankara, Eskişehir ve Samsun’dan toplantıya katılan orta-yüksek ve yüksek teknoloji üretimi yapan firmaların temsilcileri, Sivas’ın coğrafi konumu, sanayi altyapısı ve devlet destekleriyle önümüzdeki dönemde daha cazip hale geleceğini ifade ederek, iş birliği niyetlerini dile getirdi.
Konuşmaların ardından, ORAN Kalkınma Ajansı Sivas Koordinatörü Tuba Uzunoğlu, Yerel Kalkınma Hamlesi ile ilgili genel bir sunum yaptı ve katılımcıların sorularını yanıtladı.
“Sivas’ın geleceği için tarihi bir adım”
Programın kapanışında konuşan Başkan Zeki Özdemir, “Yeni teşvik sistemi sayesinde Sivas, sadece bölgesinde değil, Türkiye genelinde de sanayi ve teknoloji yatırımlarında öne çıkacaktır. Bugün burada atılan adımlar, önümüzdeki dönemde şehrimizin yatırım iklimini daha da güçlendirecektir. Hedefimiz, Sivas’ı üretim ve teknoloji üssü haline getirmek” dedi.