Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, Gazete Şehir´e özel açıklamalarda bulundu.
Sözleşme Yapmayacağız
Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, Gazete Şehir´e özel açıklamalarda bulundu.
İl genelinde bulunan 11 eserde çalışmaların son sürat sürdüğünü dile getiren Karaca, 2016´nın sonu ve 2017´nin başı itibariyle açılışlara teker teker başlanacağını belirti. Çürük raporu olan Sivas Merkez 2. Vakıf İşhanı ile ilgili düşünülen proje hakkında da bilgi veren Karaca, ?Şu an mezbelelik bir durumda. Çatı akıyor. Bakım masrafı binayı katlayacak neredeyse. 12. aydan itibaren sözleşme yapmıyoruz? dedi.
GAZETE ŞEHİR/ÖZEL HABER
Göreve geldiği günden itibaren önemli çalışmalara imza atan Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. 11 eserde restorasyonun tüm hız sürdüğünü kaydeden Karaca, 2. Vakıf İşhanı ile ilgili planlanan proje hakkında da detay verdi.
?MEDENİYETİMİZİN YOL LEVHALARI?
Şehirde bulunan tarihi eserlerin önemine değinen Karaca, ?Şehirdeki tarihi han, hamam, medrese ve camiler adeta medeniyetimizin yol levhalarıdır. Bunlar bir medeniyetin sembolüdür. Bir şehirde yaşanan medeniyeti haber veren bunlardır. Şu anda köklerimiz dediğimiz şeyler her ne kadar ecdadımız olsa bile asıl onların izleri bu tarihi eserlerdir. Bundan dolayı da bunları şikayet etmeden ?nerede kalmıştık´ diyerek bugün ne yapılabiliri tartışmak durumundayız? dedi.
Vakıflar Bölge Müdürlüğü´ne kayıtlı tarihi eserlerin bir kısmının hayrat bir kısmının ise akar olduğunu dile getiren Karaca, akarların kar getirmek için yapıldığını ifade ederek, ?Biz; akardan hayrata yönlendirerek ayakta tutmaya çalışıyoruz? yorumunda bulundu.
Yapılan faaliyetleri değerlendiren Karaca, ?Şehri elimize aldığımızda, geçtiğimiz 5 yıllık çalışmaları kontrol ettiğimizde 15 tane eserin 5 yılda yapıldığını gördük. 2016´nın sonu ve 2017´nin başı itibariyle 11 tane eserde açılışlara teker teker başlanacak. Yaptığımız eser hangi misyonu taşıyorsa o şekilde yeniden hizmete sunacağız. En önemli hizmete açacağımız eserlerimiz şu anda camilerimiz? ifadesini kullandı.
?İHMALİN NETİCESİNDE İHANETİ SEYREDİYORUZ?
Gökmedrese´de yürütülen restorasyon çalışmalarından başlayarak programda yer alan işlerin son durumuna değinen Karaca, ?Bunlardan ilki yılların müzmin hastalığına maruz kalmış, bazen ihanet edilmiş olan Gökmedrese. Bunu söylerken ne geçmişteki bir idareciyi ne de geçmişteki bir şahsı kastederek konuşuyorum. İhmalin neticesinde ihaneti seyrediyoruz. Bazı ihmaller vardır ki ihanettir. İçerideki motifleri, desenleri, bezemeleri gördüğünüz zaman 3 boyutlu lazerle çizeceğiz diye tamamen uydurmaca, sanattan uzak, asli hüviyetinden uzak bir şeyle karşı karşıyayız. Hamd olsun umut ediyorum ki bizden sonrakiler de bizim ruhumuzu taşıyacak olursa bu eserlerin dedelerimizin yaptığı gibi orijinaline dönme şansı çok yüksek. Bugün bu ivmeyi yakalamış durumdayız. Gökmedrese tarih içerisinde çok misyonu icra etmiş. Peygamber sözlerinin ezberlendiği bir üniversite idi. Her bir kapısında ve penceresinde adeta baş levha şeklinde konacak güzel, uyarıcı sözler, ayetler hadisler vardır. Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Hüsrev Subaşı´ndan istifade etmek üzere öneride bulunduk. Yüklenici firma bu kişiyi getirdi? ifadelerini kullandı.
?AYETEL KÜRSİ YAZISINI TAMAMLAYAMIYORUZ?
Karaca, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: ?Oradaki kufi yazıların dizilimini yaptırıyoruz. Yazıların sıkıntılı durumu hiçbir duvara uymadı. Birazının da eksik olduğunu görüyoruz. Bu eksik yazılar da zamanında kaybolmasın diye medresenin bahçesine yığılmış. Bir kısmı da ?ne güzel taşlar´ diye bahçelere götürülmüş. Bunu şehirde yaşayanlar bilirler. Bağında, bahçesinde böyle taşlar varsa onları gönderip yerlerine yapıştırtsınlar. Yazıktır, emanettir. Zira sizde bir taş bir şeye yaramaz. Ayetel Kürsi yazısını tamamlayamıyoruz. Eksiğimiz oluşuyor. Yeni nesilde yetişen nakkaşlar ve Suriye´den gelen taş oyma ustaları şu anda ülkemizde mevcut. Bunlardan istifade ediyoruz. Ümit ettiğimiz nokta bu. Şu anda kubbeleri tamamlandı. Tonozların, revakların, kemerlerin kayması var. İnşallah seneye de onları düzelteceğiz. Ama binanın ana yapısını kurtarmak zorundayız ve o taşları yerli yerince koyacağız. Zaman içerisinde ilgili birimlerle görüşülerek konuşulacak hususlardır.?
Sivas´ın uzun süre kanayan yarası olan ve geçtiğimiz günlerde de restorasyon çalışmalarına başlanan Behrampaşa Hanı ile ilgili de konuşan Karaca, tarihi eserin butik otel olarak değerlendirileceğini belirtti.
HACI MEHMET AĞA CAMİİ SIFIRDAN YAPILIYOR
Sivas Merkez Hacı Mehmet Ağa Camii´nde yürütülen çalışmalar hakkında açıklamalar yapan Karaca, ?Bu cami Yiğitler Mahallesi´nde. Dönem ekleri oluşmuş camide. Hep ilavelerle yapılmış. Camide tarihi hiç bir özellik kalmamış. Bunu kurullarımızla da görüştük bize fırsat verdiler. Caminin aynı alana daha kullanılır bir şekilde inşasını yapıyoruz. Temelleri büyüyor, en kısa zamanda orayı da ibadete açacağız. Şems Camii´nin de duvarlarında deformeler başladı. Buranın minaresini muhafaza ederek, ibadet alanı olacak yeri temel üzerine büyüteceğiz. Bu da devam ediyor. İmaret Camii şehrin altında, Pulur tarafında. Tuvaletler berbat, duvarlarda dökülmeler var. İmaret Camii´nde koruyacağımız çeşitli elemanlar var. Onları koruyarak çatıdan itibaren işe başladık. Etrafında drenaj oluşturuldu. Mühim olan bu camilerde nem olmaması. Bir şeyi yapmak yerine koruma amaçlı olunmalı. Bu eserleri yok eden sudur. Suyu almaması için çalışmalar yapıyoruz. Yakında hizmete girecek. Sivas Merkez Hoca Hüsrev Mescidi´nin arkasında bulunan ev yıkılınca çatısı heyula şekilde ortaya çıkmış. Caminin etrafı temizlendi. Güzel bir bahçe yapıldı. Şimdi de duvarların üzerindeki patlamalar düzenleniyor. Bu sene 5-6 tane camimizin inşallah hizmete açılışını yapabiliriz? ifadelerini kullandı.
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası´nın restorasyonunun Vakıflar Genel Müdürlüğü´nce gerçekleştirildiğini kaydeden Karaca, Biz kontrolüne yardımcı oluyoruz. Ulaş Acıyurt Camii bir ay içerisinde ibadete hazır hale gelir. Bitmek üzere. Kalem işi dediğimiz süslemeler ve tezhipler kaldı. Şarkışla Ulu Camii´nde garip bir şeyle karşılaştık. Caminin duvarı 2 tane. Bir iç duvar, bir de dış duvar var ve 2 duvarın arası da en az 80 cm. Bu şekilde adeta kendi içinde gerek sıcaktan, gerek soğuktan muhafaza edecek şekilde bir yapı oluşturulmuş. 150 yıllık bir camii. Biz komple camiyi ele aldık şimdi. Şarkışla Hacı Himmetli Camii´nde de çalışmalar sürüyor. Kangal Alacahan Köyü Merkez Camii, Genel Müdürümüzün de ihtimam gösterdiği bir cami. Eski bakanlarımızdan Ferudun Bilgin´in dedelerinin hocalık yaptığı bir cami. 4-5 senedir devam ediyor. Duvarlardaki desenler, motifler sıva ile kapatılmış. Biz buna bir yorum getirdik, ihmal söz konusu. Tamamen her kemerin altında ayrı bir motif işlenmiş ve adeta o dönem içerisindeki resim sanatını Allah´ın camisine süslemişler. Bizler eksik kalan kısımlarını tamamladık. Bir ay içerisinde açabiliriz camiyi. Yıllardır bekleyen bir camii. Dibi nem aldığı için drenaj yapıldı? şeklinde konuştu.
?ESNAFIN MAĞDUR OLMASINI İSTEMEYİZ?
Çürük raporu olan Sivas Merkez 2. Vakıf İşhanı ile ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulunan Karaca, ?Oranın çürük raporu var. Göreve başladığımda orası ile ilgili olarak esnafı topladık. Arkadaşlardan temsilciler geldi. Esnafın mağdur olmasını istemeyiz. Genel Müdürlüğümüz de binanın yeniden yapılmasını istiyor. Şu anda proje ihale edildi. Belediye Başkanımızla da görüştük. Şu an çizim aşamasında. 5 tane modelleme istedik. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının da görüşlerini aldıktan sonra projeyi onaya sunacağız? dedi.
OTOPARK SORUNUNA DERMAN OLACAK
İşhanının 8 kat olarak inşa edileceğini kaydeden Karaca, ?Alt kat dükkan olacak. Ama en alt kata da 2 katlı otopark yaptırmayı düşünüyoruz. 900 metre bir alana yapacağız. Asansörlü otopark olacak. Yer kaybı olmasın diye araçları asansör indirecek, yerine park edecek. Birinci katta dükkanlarımız oluşacak. Bu projede dönüşümüz yok. İkinci katları akıllı ofisler düşünüyoruz. Her şeyi içerisinde olan kapsamlı bir yapı olsun. Satış olmayacak. Burası bize akar getiren bir yer. Camileri bu akarlarla inşa ediyoruz. Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak biz de buraya taşınacağız. Şu an bulunduğumuz bu binada sıkıntılı. Asansörü yok. Yaşlılar geliyor, yoksullar geliyor. Vakıflar sadece teknik işlere bakmıyor ki. Burası 4 katlı bir bina. Biz Vakıflar İşhanı´na yapacağımız yeni binanın en üstünün bir altına kendimiz geçmeyi düşünüyoruz. Kuruldan onayı aldık. Son katı da restoran şeklinde düşünüyoruz. Sosyal tesis alanı olsun istiyoruz. O da gerçekleştiği zaman şehre yeni bir bina kazandırmış olacağız. Şu an mezbelelik bir durumda. Çatı akıyor. Bakım masrafı binayı katlayacak neredeyse. Böylece 12. aydan itibaren sözleşme yapmıyoruz. İhale ile kiraya verilir. Kimin nasibinde ise o alır. Şu an ki Vakıflar Bölge Müdürlüğü´nün nasıl değerlendirileceğine de sonra karar vereceğiz? diyerek konuşmasını sona erdirdi.