Tarih: 23.01.2023 18:09

SODİMER UZMANLARINDAN VELİLERE UYARI: ÇOCUĞUNUZU KIYASLAMAYIN

Facebook Twitter Linked-in

Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Derneği (SODİMER) uzmanları, yarıyıl tatili münasebetiyle velilere ve öğrencilere uyarılarda bulundu. Çocukların düşük notları varsa bunu düzeltmenin yollarının aranması gerektiğini belirten SODİMER uzmanları, “Yarıyıl tatilinin eksikleri tamamlamak için fırsat olduğu belirtilmeli, çocuklar birbirleri ile kıyaslanmamalı, yargılanmamalı ve kesinlikle tehdit edilmemelidir” dedi. 

 

Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Derneği (SODİMER), 3 Şubat’ta sona erecek olan yarıyıl tatili dolayısıyla “Doğru Tatil Önerileri”ni hazırladı.

Çocuklara ve ailelere önerilerde bulunan SODİMER uzmanları, çocukların her birinin farklı ilgi, beceri ve yeteneklerinin olduğunun unutulmaması gerektiğini kaydederek “Karne değerlendirmesi yaparken ilk önce iyi olan notları üzerinden çocuğu övmek, çocukların kendilerini yetersiz hissetmemesi için oldukça önemlidir. Çocukların düşük notları varsa bunu düzeltmenin yolları üzerinde konuşulmalı, yarıyıl tatilinin eksikleri tamamlamak için fırsat olduğu belirtilmeli, çocuklar birbirleri ile kıyaslanmamalı, yargılanmamalı ve kesinlikle tehdit edilmemelidir. Karnesi nasıl olursa olsun, anne babalarının çocuklarına onları koşulsuz sevdiklerini hissettirmeleri önemlidir. Anne babaların çocuklarını daha fazla çalışmak için kurdukları olumsuz cümlelerin onları motive etmek yerine kaygılandıracağı ve öz güven kaybına neden olacağı unutulmamalıdır. Bu tatilin çocukların zihin ve bedenlerinin dinlenmesi için olduğu göz önünde bulundurularak, çocukların sağlıklı bir şekilde hem dinlenebilmeleri hem de okul temposundan tamamen uzaklaşmamaları için birlikte hazırlanacak bir tatil programı oldukça önemlidir. Bu programı yaparken çocukların bulunduğu yaş grubu göz önünde bulundurulmalı ve çocuğun mutlaka onayı alınmalıdır. Günlük hedefler belirlenmeli, öğrencilerin birinci dönemden kalma eksiklikleri tamamlanmalı, konu tekrarları yapılmalıdır. Sınav sürecinde olan çocukların stresli bir dönemde oldukları göz önüne alınmalı ve ikinci dönemde motivasyonlarının bozulmaması için bu tatilde dinlenmeyi ihmal etmeden deneme ve test çözmeleri gerekmektedir. Ailelerin tatil başlamadan önce hem kendi kitaplıklarına hem de çocuklarının kitaplığına yeni kitaplar eklemeleri ve tatilde çocukları ile birlikte kitap okuma hedefi belirlemeleri son derece önemlidir. Aynı zamanda ailelerin çocukların akademik gelişimlerinin yanı sıra sosyal ve duygusal gelişimlerine de dikkat etmeleri, çocuklara nasıl bir tatil hayal ettiklerini sormaları, okul zamanında yapmaya fırsat bulamadıkları etkinlikleri yapmaları, ilgi ve ihtiyaçlarına uygun olacak sosyal faaliyetler (tiyatro, sinema, konser, spor vb) için zaman yaratmaları ve çocukların hoşlandıkları etkinliklerden başlamaları motivasyonları açısından oldukça önemlidir. Küçük çocuklar ile birlikte resim-boyama yapmak, atıştırmalık hazırlamak, dans etmek, yakınların ziyaretine gitmek, oyun saati yapmak, spor yapmak, ülke-başkent-bayrak öğrenmek, bir film kitap üzerinde sohbet etmek, duygu ve düşüncelerini öğrenmek etkileşimi arttırabilir” denildi. 

Dijital dünyada fazla vakit geçirmenin çeşitli sıkıntıları da beraberinde getirebileceğine dikkat çeken SODİMER uzmanları, “Sınırsız ekran kullanımı çocukların sosyal yaşantılarına ve zihinsel gelişimlerine olumsuz etki yapmaktadır. Bu anlamda ailelerin çocuklarının hem ekran süresini doğru ayarlamaları hem de çocukların dijital izlerini takip ederek ara tatilde dijital dünyada serbest kalmalarına izin vermemeleri, bununla beraber özellikle çocukların tatilde sıklıkla kullanacağı film-dizi platformlarını ve burada izledikleri içerikleri önceden incelemeleri oldukça önemlidir. Ailelerin çocuklara iyi bir dijital rol model olması gerekmektedir. Öğrencilerin tatillerini gece geç saatlere kadar televizyon, tablet ve telefon üçlüsünün karşısında geçirmeleri, fiziksel ve zihinsel tembelleşmeye neden olabilir. Bununla birlikte tatilde öğrencilerin uyku ve beslenme düzenine dikkat edilmelidir. Uyuma-uyanma saatlerinin fazla esnetilmemesi, okul açıldığında çocuğun tatilde oluşturduğu düzenden çıkıp okul zamanındaki rutinine alışması zor olabilir. Çocukların ikinci döneme dinlenmiş bir beden ve zihin ile başlamaları, stres ve enerjilerini atmış olmaları, eksik konularını tamamlamış, konu tekrarlarını yaşmış olmaları ve bolca kitap okumuş olmaları motivasyonları açısından oldukça önemlidir. Tatilde çocukların uzun süreli dijital dünyada zaman geçirmesi akademik faaliyetler de dahil diğer etkinliklere karşı ilgi kaybı yaşamasına, dikkat dağınıklığına neden olabilir. Tatilinin çok büyük bir kısmını dijital oyunlarla geçiren çocuklarda bağımlılık görülebilir ve okul açıldığında ders başarıları düşebilir. Ailelerin özellikle çocukların oynadıkları oyunları kontrol etmeleri gerekmektedir. Çocukların yaratıcılıklarını, el-göz koordinasyonunu, eleştirel, mantıklı düşünebilme yeteneklerini geliştirecek oyunlar tercih edilmelidir. Şiddet içerikli oyunlar çocuklarda saldırgan davranışların gelişmesine neden olabilir. Ayrıca bazı çevrim-içi oyunların sunduğu diğer oyuncularla sohbet etme özelliği ile çocuklar kendilerine zarar verebilecek kişilerle ilişkilenebilirler. Çocukların tatillerini daha çok sosyal ilişkilerin ağırlıkta olduğu aile ve arkadaş ortamında geçirmeleri, ailelerin zaman anlamında kota koymaları, zararlı içeriklerden çocukları uzak tutmaları, çocuklar ile dijital oyun bağımlılığı hakkında konuşmaları gerekmektedir” ifadelerine yer verildi. /SULTAN ŞEHİR/




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —