Sivasın Karasal ve İç Su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanteri çıkarıldı. Yapılan araştırmalarda Sivasta şimdiye kadar tespit edilmemiş hayvan türleri ve dünyanın ender bölgelerinde bulunan bitki türleri ortaya çıkarıldı.
Sivas’ta yeni canlı türleri tespit edildi
Sivas’ın Karasal ve İç Su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanteri çıkarıldı. Yapılan araştırmalarda Sivas’ta şimdiye kadar tespit edilmemiş hayvan türleri ve dünyanın ender bölgelerinde bulunan bitki türleri ortaya çıkarıldı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın talimatları doğrultusunda çalışma yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü Sivas Şube Müdürlüğü ve Cumhuriyet Üniversitesinde görev yapan uzmanlar Sivas’ta henüz tespit edilmemiş canlı türlerini ortaya çıkardı. İlimizdeki bir otelde gerçekleştirilen Çalıştay da Sivas’ta yapılan araştırmalar hakkında bilgi veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürü Ayhan Deligöz, Sivas’ta 2 kurba türü, 7 yılan türü, 3 kertenkele türü ve 18 adet kuş türü olmak üzere çeşitli canlılar tespit edildiğini söyledi. İç Su Balıkları ve memeli hayvanlar da bazı türlerin tespitinin yapıldığını belirten Deligöz; “Sivas’ta yaklaşık 28 bin km’lik alan incelendi. Yapılan araştırmalarda Sivas’ın biyolojik çeşitliliği bakımından Türkiye’nin en önemli şehri olduğu tespit edildi. Bu çalışma bitkiler üzerinde de yapıldı. Dünyada sadece Sivas’ta olan bazı bitkilerde tespit edildi” dedi. Biyolojik kaynakların korunması ve bu kaynakların kullanılmasının son derece önemli olduğunun altını çizen Deligöz; “Biyoçeşitliliğin korunması için yapılan bir seçim kendi canlı çevremiz için yapılmış bir seçimdir. İnsanoğlu ekolojik sistemin bir parçasıdır ve bu yüzden de sisteme saygı duymalıdır. Biyoçeşitliliğin korunması için mevcut biyolojik değerlerimizin tanınması gerekmektedir. İlimizin biyoçeşitlilik bakımından zengin olması biokaçakcılık sorunlarını da gündeme getirmektedir. Biyolojik kaynaklarımızın sürdürülebilir kullanımı ve yönetimini sağlamak gayesiyle bakanlığımızca Ulusal Biyolojik çeşitlilik Envanter ve İzleme projesi başlatılmıştır. Bu kapsamda Sivas ilinin Karasal ve İç Su Ekosistemlerinin Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzlemesi işi yapılmasına karar verilmiş ve iş ihale edilmiştir. 450 gün boyunca projeyi yürüten öğretim elemanları arazi çalışmalarını tamamlamış ve envanter verileri elde etmiştir. Elde edilen veriler Bakanlık tarafından geliştirilen Nuh’un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veri Tabanına girilerek CBS ortamında web tabanlı konumsal sunumunun ve yetkilendirilerek sorgulanmasının yapılması imkanı sağlanacaktır” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından proje ekibinde yer alan uzmanlar yeni tespit edilen bitkiler, memeliler, iç su balıkları, sürüngenler, çift yaşarlar, kuşlar, dmurgasız hayvanlar ve tohumsuz bitkiler hakkında bilgi verdi.