Sivastan Ceylanpınara 1 tır dolusu yardım.
Sivas Belediyesi öncülüğünde, Sivasta bulunan Sivil Toplum Örgütlerinin katılımı ile Şanlıurfanın Ceylanpınar ilçesinde kalan yaklaşık 50 bin Suriyeli mülteciye 1 tır dolusu yardım yapıldı.
Ülkelerindeki savaştan kaçarak Şanlıurfanın Ceylanpınar ilçesine gelen aralarında kadın, yaşlı ve çocukların bulunduğu yaklaşık 50 bin Suriyeli zor şartlarda yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Ceylanpınarda bulunan 2 çadır kamplardan biri olan Tel Hammud kampında kalan yaklaşık 20 bin Suriyeliye Sivastan giden aralarında giysi, gıda, ilaç ve çeşitli malzemelerin olduğu tır ilçede sevinç yarattı. Yardım tırında bulunan malzemeler 79 Koli Erkek Giysi, 91 koli bayan giysi, 12 koli eşarp, 92 koli çocuk giysi, 15 koli oyuncak, 1 adet puset, 1 adet oyuncak arabası, 1 adet örümcek yürüteç, 36 koli battaniye, 1 koli nevresim, 1 koli seccade, 5 koli havlu, 1 koli fincan takımı, 300 torba un, 100 koli gıda, 12 koli giyecek, 15 koli ilaç mültecilere dağıtılmak üzere depolara yerleştirildi.
Yardım tırının teslim edilmesi ve kamplarda inceleme yapmak üzere Ceylanpınara giden aralarında Sivas Belediye Başkanı Sami Aydının eşi Yurdagül Aydının da bulunduğu çeşitli kadın örgütleri Ceylanpınar Belediye Başkanı Menderes Atillanın eşi Seval Atilla tarafından çiçeklerle karşılandı. Daha sonra heyet onuruna Ceylanpınar Belediye Başkanı Menderes Atilla tarafından akşam yemeği verildi. Yemekte bir konuşma yapan Başkan Atilla ilçenin sıkıntılarından bahsederek bu ziyaretin hem kendilerine, hem ilçeye hem de mültecilere büyük moral olduğunu söyledi. Atilla Bu yardımınız bize moral oldu. Biz burada Ceylanpınarda çok zor şartlarda yaşıyoruz. sıkıntımız çok büyük. Ceylanpınar ilçemizin nüfusu 84 bin ama maalesef ilçemizde Suriyeli kardeşlerimizin olduğu 2 tane çadır kent bulunmakta. Bu iki çadır kentte 45 bine yakın Suriyeli mülteci kardeşlerimiz şuan barınıyorlar. Çadır kentlerde yer bulamayan ilçemiz merkezinde zabıta birimlerinin ve emniyet müdürlüğünün verileri tam olmamakla beraber 20 bine yakın Suriyeli kardeşimizde ilçe merkezinde bulunmakta. Köylerimizde de 15 bine yakın Suriyeli kardeşimiz var. Bu rakamlar üst üste koyduğumuz zaman bizim nüfusumuz kadar, Suriyeli mülteci ilçemizde barınmaktadır. Tabi ki bu bize büyük bir yük getirmektedir. İlçe olarak hepimiz bu yükün altında ezilmiş bulunmaktayız. Bu ezilmişliği Sivastan buraya gelen bizi ziyarete gelen kardeşlerimiz biz nebze bizlere yardımcı oldukları zaman bizler nefes almış bulunuyoruz. Artı ilçemiz Suriyenin Rasulayn şehrine sıfır noktada. Rasulayn şehrinin nüfusu 100 bin bizim ilçemizde daha büyük. Maalesef bu ilçede 4 yıldır devlet yok, belediye yok, hizmet yok hiçbir şey yok. Oradan biz rüzgar kalktığı zaman onların tozu toprağı bizim ülkemizde. Haşereyle mücadelede normalde bir ilçe 1 yaparken ben 3 yapmak zorunda kalıyorum. Çünkü ilçede bizim nüfusumuz kadar olan Suriyeli kardeşlerimiz var artı karşıda ilaçlama olmadığı için o sorunlarla inanın ki biz bunların altından kalkamıyoruz. Şunu da diyebilirsiniz ki hükümetten hiçbir katkı, yardım gelmiyor mu? Maalesef ilçe nüfusunun iller bankasında nüfus başına gelir neyse onun dışında bir lira bize kimse göndermemiştir. O parayla idare etmeye çalışıyoruz. Aslında sınırda bulunan, mülteci bulunan bu tur ilçelere pozitif ayrımcılık yapılmasının gerektiği kanaatindeyim.
YÜREĞİ BÜYÜK SİVAS
Ceylanpınara şimdiye kadar sadece Ankara Büyük Şehir Belediye Başkanlığı ile Sivas Belediyesinin yardımlarda bulunduğunu söyleyen Başkan Atilla Sağ olsun bize şimdiye kadar yardımcı olanlar Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ona teşekkür ediyorum. İkincisi de Sivas. Nüfusu çok büyük olmamasına rağmen ama yüreği büyük, kalbi büyük, ufku büyük Belediye Başkanı Sami Aydın. Bu işler nüfusun çoğunluğuyla, ekonominin büyüklüğüyle ölçülmüyor. Türkiyede il olarak Sivası 10a 20ye, 30a katlayacak illerimiz mevcut ama hiçbirinin bir tebessümünü, bir merhabasını, bir sesini bile duymadık. Ekonomik yardımın yanında da sizin burada bulunmanız bile bizim için manevi olarak çok önemli. Sivas Belediye Başkanının maneviyatının dışında da kendisi de geldi burada bizi ziyaret etti artı belediyemize bir otomobil hediye etti, artı ilçemize 40 tane otobüs durağı hediye etti. Onlar içinde tekrardan teşekkür ediyorum.
SİVAS EKMEĞİNİ PAYLAŞTI
Sivas Belediyesinin kıt kanaat geçtiğini ancak elindeki ekmeğini kardeşleriyle paylaştığını ifade eden Başkan Atilla Her şey nüfusun büyüklüğü ile paranın çokluğuyla değil. Bunu ferdileştirdiğimiz zaman da aynısını görüyoruz. Bir insan vardır çok zengindir eli cebine gitmez, bir insan vardır kıt kanaat geçinir ama elindeki emeği bölüşür. İşte Sivas Belediye Başkanı kıt kanaat geçinip de ekmeğini arkadaşıyla komşusuyla bölüşebilen bir belediye başkanı. Bu saydığım iki belediyeden başka hiç kimse bize yardımcı olmadı. Burada Ceylanpınar halkı gerçekten de Ensarın yaptığı gibi Ceylanpınar halkı Suriyeli kardeşlerine sahip çıkıyorlar. Çadır kentte yer bulamayan Suriyeli kardeşlerimiz, Ceylanpınar halkının sayesinde hayatta kalıyor. İmece usulü ile bu Suriyeli kardeşlerimiz burada yaşıyor. Rabbim birliğimizi beraberliğimizi bozmasın. Allah sizlerden razı olsun. Buradan Sivas Belediye Başkanına, yönetimine ve Sivas halkına kucak dolusu selamlarımı saygılarımı iletiyorum dedi. Başkan Atillanın konuşmasının ardından Sivas heyetinde bulunanlarda da birer selamlama konuşması yaptı.
ÇADIRKENT BAYRAM YERİNE DÖNDÜ
Sivas kafilesi Ceylanpınar gezisinin ikinci gününde Şanlıurfanın Ceylanpınar ilçesine 4 kilometre uzaklıkta bulunan UNİCEF, AFAD ve Kızılay tarafından kurulan ve içinde yaklaşık 20 bin Suriyeli mültecinin bulunduğu Tel Hammud Çadır kentine giderek Sivastan toplanan yardımları dağıttı. Kafileyi Tel Hammud Çadır Kent Müdürü Abdulkadir Genç karşılayarak çadır kent hakkında kısa bir brifing verdi. Kafile daha sonra Çadır kent içerisinde bulunan 2 tane ana okulu ve kuaför kursunu gezdi.
ABİRE ÖZEL İLGİ
Suriyede yaşanan iç savaşta anne, babası ve tüm akrabalarını kaybederek Türkiyeye sığınan ve Tel Hammud çadır kentinde kalan 17 yaşındaki Abir Yusuf isimli genç kız Sivas kafilesinin ilgi odağı oldu. Sivas Belediye Başkanı Sami Aydının eşi Yurdagül Aydın, Abirle yakından ilgilenerek kısa süre sohbet etti.
ÇADIRLARDA AİLELER ZİYARET EDİLDİ
Yurdagül Aydının kafile başkanlığını yaptığı heyet çadır kentte çok sayıda çadıra da girerek ailelerle sohbet etti.
TÜRKİYEDE İLK
Ziyaret sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Sivas Belediye Başkanı Sami Aydının eşi Yurdagül Aydın herkesin gelip buradaki şartları görmesi gerektiğini ifade etti. Aydın Televizyonda seyrettiğimiz kadarıyla Suriyeli mültecilerin biraz perişan olduklarını duyduğumuzda böyle bir kampanya yapmaya karar verdik. Sivasta bulunan Sivil Toplum Örgütleri ve çevremizdeki ne kadar kişiye ulaşabildiysek böyle bir kampanya başlattık. Önce biz sadece gıda ve giysi düşündük ancak bize gelen duyumlarda gıdaya daha çok ihtiyaç olduğu söylendi. Kampanyayı başlatalı 2 ay oldu ancak son 10 günde çalışmaları hızlandırdık. 1 tır dolusu gıda ve giysi getirdik. Biz buraya geldiğimizde beklediğimizin üzerinde her insanın görmesi gereken durumlarla karşılaştık. Gelmeden konuşmak çok kolay değil asıl görüp düşüncelerimizi paylaşmak çok önemli. Zaten bizim de amacımız buradaki durumu tespit etmekti. O yüzden böyle bir çalışma başlattık. Kişilik bir ekiple geldik. İçimizde doktor arkadaşlarımız, 10 sivil toplum örgütünden arkadaşımız var. Bence her insanın gelip buraları görmesi lazım. Bizlere medyadan çok farklı yansıtılıyor. Asıl gördüğümüzde fikirlerimiz çok değişti.
6 AYDA BİR YARDIM YAPILACAK
Yurdagül Aydın kampı ziyaret ettikten sonra ihtiyaçlara göre 6 ayda bir yardım yapmayı düşündüklerini söyledi Aydın Kamplara gidip yardım yapılması çok kolay değil. Çünkü çok büyük kargaşalara neden oluruz. Bence belediyelere yardım yapılması lazım. Belediyeler de kamplara yardım edebilir. Rabbim nasip ederse 6 ayda bir bu kampanyayı yapmayı düşünüyoruz. Ben Ceylanpınara geldiğimdeki misafirperverliği hiç anlatamam. Arkadaşlarımın düşünceleri de anı. Çok güzel dostluklarla karşılandık. Bizden önce İstanbuldan bir heyet gelmiş 25 kişi söylemişler ama korkularından 2 kişi gelmişler. Herkesin isteyerek gelmesi lazım dedi.