Tarih: 10.04.2015 04:07

Sivas`ta Jeotermal Serada Domates Üretilecek

Facebook Twitter Linked-in

Sivas`ta Jeotermal Serada Domates Üretilecek

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi MYO Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü, Sıcak Çermik Kaplıcası yakınına kurulması planlanan jeotermal serada domates üretimi yapacak.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü, Sıcak Çermik Kaplıcası yakınına kurulması planlanan jeotermal serada yıllık 90 ton domates üretimi yapacak. 50 dekar alana kurulacak olan serada, kaplıcadan çıkan 46 derece sıcaklığındaki su ısıtma sisteminde kullanılacak.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü kent merkezine 30 kilometre mesafedeki Sıcak Çermik Kaplıcası yakınlarına kuracağı 50 dekarlık jeotermal serada yıllık 90 ton domates üretmeyi hedefliyor. Teknokent bünyesinde, `Sivas il koşullarında örtü altı yetiştiriciliğinde jeotermal enerjinin kullanılabilirliğinin araştırılması` başlıklı proje kapsamında kurulacak serada kaplıcanın 46 derecelik termal suyu ısıtma sisteminde kullanılacak. Yapılacak jeotermal sera ile Sivas`ta iç pazarın domates ihtiyacı karşılanacak.

Cumhuriyet Üniversitesi Sivas Meslek Yüksek Okulu yanına 250 metrekare alanda deneme amaçlı kurulan jeotermal serada öğretim üyeleri Doç. Dr. Tolga Karaköy ve Yrd. Doç. Dr. Ahmet Demirtaş bölgede yetiştirilmesi planlanan domates çeşitleri üzerinde araştırma yapıyor. Bu kapsamda jeotermal kaynaklı olarak oluşturulan serada ilk deneme ürünlerini 20 gün sonra alacaklarını belirten Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Tolga Karaköy, amaçlarının Sivas bölgesinde bulunan jeotermal sıcak su kaynaklarının domates tarımında ya da seracılıkta kullanımını araştırdıklarını söyledi. Araştırma için Cumhuriyet Üniversitesi Sivas Meslek Yüksek Okulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü olarak jeotermal sera kurduklarını dile getiren Doç. Dr. Karaköy, "Buradaki amacımız özelikle Sivas bölgesinde jeotermal kaynaklı birçok sıcak su kaynağı var. Bu sıcak su kaynaklarının domates tarımında veya seracılıkta kullanımını amaçlıyoruz. Bu kapsamda okulumuz bünyesinde bir sera kurduk. Bu sera kapsamında da özelikle domates yetiştiriciliği yapmaktayız. Sıcak çermik mevkiinde 50 dekarlık bir alanda son sistem bir sera kurulması planlanıyor. Biz bu serada hem hangi çeşit domateslerin bölgemiz koşullarında adaptasyon kabiliyetlerinin daha yüksek olduğunu belirliyor, hem de bir yetiştiricilik yaparak öğrencilerimize de domates yetiştiriciliğini öğretiyor sektöre de hazır hale getiriyoruz" diye konuştu.

Doç. Dr. Tolga Karaköy, Sıcak Çermik kaplıcasında şu anda yeni bir kuyunun açıldığını, bu kuyunun debisinin ise saatte 100 litre olduğunu buraya kurulacak bir sistem ile suyun miktarına debisine dokunmayacaklarına dikkat çekerek, "Su 100 litre olarak çıkacak, bizim sistemimizden geçen su ısıtılacak. Isıtıldıktan sonra da 100 litre olarak yine turizm maksatlı olarak çok rahat kullanılabilecek. Hiçbir şekilde suyun miktarı değiştirilmeyecek. Suyun miktarı ile bizim herhangi bir işimiz yok. Biz sadece kurulacak sistem içerisinde sistemimizden geçecek suyu ısıtmak için kullanacağız"dedi.

`BOŞA AKAN KAYNAKLARI DEĞERLENDİRECEĞİZ`

Kurulması planlanan jeotermal kaynaklı sera konusunda da bilgi veren Doç. Dr. Tolga Karaköy, "Sıcak Çermik kaplıcasında kuracağımız sistem Türkiye`de sadece Konya Çumra`da var. Bu sistemin daha modern hali bir bakıma bir numara diyebileceğimiz sistem 50 dekar olarak Sıcak Çermik`teki alana kurulacak. Bizim sistemimiz Antalya veya Afyon bölgelerindeki jeotermal kaynaklı seralarla çok büyük farklılık göstermekte. Ultra klima sistem olarak adlandırılan bu sistem Çumra`da var. Geçen yıl baktığımız zaman Çumra`da dekara 77 ton ürün aldılar. Bizim hedefimiz elbette en yüksek verimi almak. Bu sistem içerisinde 80-90 tona kadar ürün alma imkanına sahipsiniz. Yapacağınız uygun çeşit seçimi, uygun kültürel faaliyetler ve uygulamalar ile çok rahat 90 tona kadar çıkmanız mümkün. Bizim de amacımız özellikle Sivas bölgesinde boşa akan jeotermal kaynakların değerlendirilmesi. Aynı zamanda bu serada istihdam olanaklarının arttırlması ve bölgeye bu bakımdan bir hareket kazandırmak" dedi.

`2 YILDIR PROSEDÜRLERİ AŞAMIYORUZ`

Proje konusunda 2 yıldır çalışma yürüttüklerini ancak prosedürleri aşma konusunda zorlandıklarını dile getiren Doç. Dr. Karaköy "Projemiz 2 yıldır faaliyet içerisinde ancak biz Sivas`ta 2 yıldır resmi prosedürleri aşmaya çalışıyoruz. Maalesef resmi prosedürleri aşmak kolay değil. Bugün jeotermal kaynağa sahip illere baktığımızda çok hızlı bir şekilde prosedürler aşılırken biz burada resmi prosedürleri aşmada zorlanıyoruz. Zorlandığımız içinde 2 yıldır bu prosedürleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Ümit ediyorum bu prosedürler 1 ay içerisinde sonuçlanacak. Temmuz ayında sera konstrüksiyonlarının yapılması başlayacak. Aralık ayında da 50 dekarlık alanda ilk dikimlerimizi yapmayı hedeflemekteyiz" ifadelerini kullandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —