Sivas Barosu, hem vatandaşın uzun hukuki süreçler nedeniyle yaşadığı mağduriyetleri önleyecek hem de yargının yükünü hafifletecek bir çalışmanın ilk adımını atıyor
Sivas’ta Avukatlar Arabulucu Olacak
Sivas Barosu, hem vatandaşın uzun hukuki süreçler nedeniyle yaşadığı mağduriyetleri önleyecek hem de yargının yükünü hafifletecek bir çalışmanın ilk adımını atıyor
Sivas’taki avukatların “arabulucu” sıfatını kazanması için girişimde bulunduklarını belirten Sivas Baro Başkanı Av. Muharrem Eliş, vatandaşın mahkemeye gitmeden Arabulucu Avukatlar vasıtası ile sorunlarına çözüm üretebileceklerini söyledi.
Sivas Barosu, yasal bir müessese olan ve Sivas’ta uygulanmayan “Arabuluculuk” konusunda çalışma başlattı. Arabuluculuk sayesinde birçok konunun mahkemeye intikal etmeden, çözüme kavuşturulabileceğini belirten Sivas Baro Başkanı Av. Muharrem Eliş, yarın gerçekleştirecekleri bilgilendirme seminerinin bu müessesenin Sivas’a kazandırılması konusunda önemli bir adım olacağını söyledi.
Eliş; “Alternatif uyuşmazlık çözüm yollarından bir tanesi arabuluculuk. Sivas maalesef bu konuda çok istenilen seviyede değil. Biz de meslektaşlarımız arasında arabuluculuk müessesesinin tanınır ve uygulanabilir olduğunu göstermek için bir çalışma yapalım istedik.
Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar ve Başbakanlık Kanun ve Kararlar Genel Müdürü Davut Karataş, Başkent Üniversitesi`nden Doç Dr. Ünsal Sığrı’yı Sivas’a davet ettik. Burada arabuluculuk müessesi ile bir tanıtım yapacaklar. Arabuluculuk şuanda özellikle Kıta Avrupa’sında çok yaygın bir alternatif uyuşmazlık çözüm yolu. Hem süreç açısından hem ekonomi açısından hem de biran önce neticeye ulaşma açısından çok pratik bir metot. Henüz, Türkiye’de istenilen seviyelerde değil, Sivas’ta hiç değil. Hiç uygulaması yok. Biz sadece Sivas Barosu bünyesinde değil, Ticaret Odası, Ticaret Borsası, Esnaf Odaları, Organize Sanayi Bölgesi ve bünyesindeki Sivas Organize Sanayi İş Adamları Derneği (SOSAD) ve Tüketici Hakem Heyeti’ni de davet ediyoruz. Bu yapıları bir araya getirip arabuluculuk nedir? Arabuluculuktan beklenen fayda ne? Gibi konularda tanıtım yapacağız. Heyet 5 ve 6 Şubat tarihlerinde burada olacaklar. Burada bir takım ziyaret ve temaslarda bulunacağız.” Dedi.
“AVUKATLARIMIZ EĞİTİM ALIP
ARABULUCU AVUKAT OLACAK”
Bundan sonraki süreçte avukatların “arabulucu” olabilmesi için eğitime tabi tutulacağını ve eğitimden başarılı olan meslek mensuplarının “Arabulucu Avukat” unvanını kazanacağını belirten Eliş, bununla birlikte vatandaşların artık uyuşmazlıkların çözümü için mahkemeye gitmek zorunda kalmayacağını söyledi.
Bu açıdan, 6 Şubat’ta gerçekleştirecekleri seminerin çok önemli olduğunu belirten Eliş, şu ifadeleri kullandı:
“Ben arabuluculuk konusunda mutlaka Sivas’ta ciddi bir adım atılmasını istiyorum. Bu benim için bir yönüyle tahkim üyeliğinden sonra hız kazandı. Sadece adli yargıdan netice beklemekten ziyade varsa bunun alternatifleri ki; hakem heyetleri, arabuluculuk, uzlaştırıcılık var. Bunların da faal olarak kullanılmasını istiyoruz. Bunları etkin olarak kullandığımızda göreceğiz ki mahkemelerde beklediğimiz, harcadığımız zaman aslında bizim dezavantajımız. Biz kendi alternatif uyuşmazlık yollarımızı tespit edersek orada da neticeye ulaşırız diye düşünüyoruz.
Bunun için 6 Şubat’ta Adliye Konferans Salonu’nda gerçekleştireceğiz program çok önemli. Tıpkı Tahkim Merkezi tabirini Sivas’ta yerleştirdiğimiz gibi arabuluculuğu da en kısa sürede tanıtacağız. Bu bizim asli bir misyonumuz aslında Baro olarak. Biz bunu belirli bir noktaya getireceğiz. Bizden sonraki arkadaşlarımız da bunu daha iyi noktalara taşırlar.
İnşallah Sivas’ta insanlar uyuşmazlıklarının çözümünü mahkeme salonlarında aramazlar. Eğer mümkünse, şartlar oluşuyorsa; arabuluculuk, tahkim, hakem heyetleri ve uzlaştırıcılar eliyle de uyuşmazlıklarını çözerler. Çünkü kısa zamanda neticeye ulaşmak herkesin en büyük beklentisidir. Geciken adalet adalet değilse onun çözüm yolları, alternatif yolları da bunlar. Dünyada uygulanıyor.
Bu, hem konular yargıya intikal etmeden bir sulh yolu sağlamak hem de adli yargının yükünü hafifletmek açısından çok önemli. İnsanlar, yargıya gitmeden uzun yargı süreçlerini beklemeden sorunlarına çözüm üretebilirler. Bu kapsamda mutlaka arabuluculuk eğitimleri başlayacak. O eğitimlerde başarılı olan meslektaşlarımız sertifika alıyor, bu sertifikaları avukatlık ruhsatı gibi işyerlerine asıp ‘arabulucu’ sıfatı kazanıyorlar. Avukatlık nasıl bir sıfat ise arabuluculuk da öyle ‘arabulucu avukat’ diye yazılıyor. Herkes kendi mesleğinde kariyerinde bir artı daha olmasını ister. Biz de meslektaşlarımıza bir artı daha kazandırmak için böyle bir çalışma yapıyoruz.
Adalet Bakanlığı bünyesinde kurulan heyet bir hafta eğitimden sonra meslektaşlarımızı sınava tabi tutuyor. Başarılı olanlar Arabulucu Avukat olarak görev yapabilecekler. Avukatlarımız, iki tarafın arasında bir probleme çözüm üretmeye çalışacak. Mesela bir taşınmaz meselesi, ortaklığın giderilmesi, alacak verecek meselesi ya da benzeri durumlarda tarafları dinleyip hakem sıfatı ile anlaşma zemini oluşturacak. Belki insanlar bu tür durumlarda bir araya gelmekten kaçınıyorlar ama yasal bir müessese olan arabuluculuk sayesinde siz mahkeme huzurunda değil de arabulucu huzurunda uzlaşmazlığını çözmüş oluyorsunuz.”