Tarih: 25.10.2016 15:22

SİVAS´TA ÜRETİLECEK MİLLİ YÜK VAGONUNDA PROTOTİP HAZIR

Facebook Twitter Linked-in

SİVAS´TA ÜRETİLECEK MİLLİ YÜK VAGONUNDA PROTOTİP HAZIR

Türkiye Demiryolu Makineleri Sanayi A.Ş (TÜDEMSAŞ) ile birlikte konteynır ve cevher taşıma vagonu üretimi yapan Gök Yapı, mili yük vagonu projesinde de etkin rol oynuyor. Kentte 1. Organize Snaayi Bölgesi´nde (OSB) faaliyet gösteren Gök Yapı, 2. Organize Sanayi Bölgesinde ise etap etap hayata geçirilecek dev bir yatırıma imza atmaya hazırlanıyor.

2008 yılında Sivas´ta demiryolu yedek paça imalatıyla faaliyetlerine başlayan Gök Yapı, artık TÜDEMSAŞ ile birlikte vagon üretiminde önemli başarılara imza atıyor. 1. OSB´de faaliyet gösteren ancak 2. OSB´de 200 bin metrekarelik bir alanda yeni yatırımlara imza atmayı hedefleyen Gök Yapı, bir yandan bu yatırımla ilgili proje ve hazırlıklarını sürdürürken, bir yandan da vagon üretimi alanında öneli çalışmalar yürütüyor.

Gök Yapı Genel Müdürü Nurettin Yıldırım, firma faaliyetleri ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Gök Yap´nın faaliyet alanın değinen Yıldırım; ?Biz İstanbul merkezli bir firmayız. Köken olarak Sivaslıyız fakat şirketimizin merkezi İstanbul´da. İstanbul´daki firmamız, dekoratif amaçlı çelik raf sistemleri imal ediyor. Tekstil firmalarına özel konsept raf sistemleri üretiyor. Sivas ayağımızda 2008 yılından beri demiryolu sektörüne yedek parça imalatıyla başlayıp, şuanda komple vagon sistemleri üreten bir tesis haline gelmek için uğraşıyoruz. Sivas´ta şuanda 170´e yankı bir çalışanımız var. 1. Organize Sanayi Bölgesi´nde (OSB) faaliyet gösteriyoruz fakat 2. OSB´nin kurulmasıyla birlikte esas yatırımımızı oraya yapacağız. Demiryolu olmadığı için burası geçiciydi. Oranın demiryolu bağlantısı olacak ve esas yatırımımızı oraya yapacağız. İlk etapta yaklaşık 100 bin, daha sonra 200 bin metrekarelik bir alan üzerine 100-140 bin metrekarelik bir alanda entegre bir vagon tesisi kurmayı düşünüyoruz. 5 yıl içinde buradaki yatırım hedefimizi gerçekleştirmek istiyoruz. İlk yatırımımızı yaklaşık 20 bin metrekarelik bir kapalı alan olarak önümüzdeki sene yapacağız.?

?VAGON PROTOTİPİ HAZIR?

1. OSB´deki mevcut fabrikada şuanda önamli çalışmalar gerçekleştirdiklerinin de altını çizen Yıldırım, TÜDMSAŞ ile birlikte ürettikleri konteynır ve cevher taşıma vagonları hakkında bilgi verdi. Firma olarak Milli Yük Vagonu projesinde de etkin rol alacaklarını belirten Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:

?Burada çalışmalarımızı zor şartlarda da olsa yaptık. Şuanda bizim iki tip vagonumuza TSİ dediğimiz bir vagon sertifikasyonu var. Araçların bir nevi ruhsatı diyelim buna. Ruhsatlandırma, tasarım, prototip imalatı testlerini ve belgelendirmelerini iki tipte bitirdik, üçüncü tipimiz devam ediyor. O da bitmek üzere. Bu iki tipten yaptıklarımızdan 200 tane SGNS dediğimiz konteynır taşıma vagonu, 300 tane de TALNS dediğimiz cevher taşıma vagonunu yapıyoruz. SGNS´yi bitirdik ve TALNS devam ediyor.

Bakanlık tarafından açılan Milli Yük Vagonu projemiz var. Bunun da tasarımı bitti prototip aşamasındayız. Prestijli bir proje... İlk çalışmalara başladığımızda yurt dışından biraz tasarım ve test desteği alıyorduk. Ama artık tasarımını yüzde yüz kendimiz yapıyoruz. Testlerini İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte yine yerel yapıyoruz. Yani vagonun artık yüzde 85´ini yerlileştirdik diyebiliriz. Bu bizim için gurur verici bir durum. Önceden testler Türkiye´de çok iyi şartlarda yapılmıyor ve testlerimiz kabul görmüyordu. Şimdi bu testler kabul görüyor.?

?YURT DIŞINA VAGON İHRAÇ EDECEĞİZ?

Sivas´ın vagon üretimi noktasında önemli bir merkez olacağını belirten Yıldırım, yurt dışına vagon ihracatı yapılması noktasında önemli gelişmeler yaşandığını belirtti. Avustralyalı bir firma ile 100 adet vagon için anlaşma yapıldığını belirten Yıldırım, Amerika merkezli dev bir firmanın da vagon fren üretimi için Sivas´a yatırım yapma kararı aldığını söyledi.

Yıldırım,  ?Bundan bir iki ay önce Sayın Valimiz ve beraberinde gelen heyete ?inşallah ilk kez yurt dışına bir yük vagonu ihracatını yakın zamanda gerçekleştireceğiz´ demiştik. Bunu gerçekleştirdik. Bir Avusturyalı firmaya 100 adet SGNS konteynır tipi vagon anlaşmasını yaptık. Uzun soluklu bir proje olacak. Bir tane prototip gönderiyoruz. Bu prototipin denemeleri yapılacak. Bazı modifiyeler istiyorlar onlar yapılacak. Akabinde bu sayı 100´e çıkacak. Bu bizim açımızdan yük vagonu olarak Avrupa´ya ilk ihracat olunca ki, TÜDEMSAŞ ile birlikte bunu yapıyoruz. Bizim için ayrı bir önemi var ve gurur vesilesi. Önümüzdeki dönemde inşallah yine bir 300 tanelik bağlantı daha yapacağız. Onu da kısa süre içerisinde netleştiririz ve belirli bir noktaya gelir diye düşünüyoruz. Sivas´ta bir yük vagonu imalatı, merkezi oluşması için elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz. Farklı yabancı Avrupalı firmaların bu sektörde yedek parça imalatları için Sivas´a yatırım yapsınlar diye elimizden geldiği kadar destekliyor ve ikna etmeye çalışıyoruz. Bunların da sonuçlarını almaya başladık. Şuanda Amerika merkezli Avrupa ayağı olan, tüm dünyada imalat yapan bir fren firması OSB´ye yatırım yapma kararı aldı. OSB, yer tahsislerini yapıyor. Biz de yerel bir firma olarak elimizden geldiği kadar onlara destek veriyoruz. Aslında biz onlara bir şey satmayacağız, tersine müşterisiyiz. Fakat buraya yatırım yapmaları konusunda özellikle TÜDEMSAŞ Genel Müdürü Yıldıray Koçarslan bey uğraşıyor. Bunların hepsi kendi alanında dünya devi? Bunların Sivas´a yatırım yapması hem Sivas´ın marka değerini hem de sektör olarak bizim buradaki değerimizi olumlu yönde etkileyecektir. Sivas´ta yük vagonlarında kullanılan frenlerin imalatını yapacaklar. Ayriyeten frenin haricinde başka imalatlar da yapacaklar. İlk etapta bir 10 bin metrekare yer istediler. Geliştiği zaman 2. OSB´ye geçecekler.?




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —