Sivasta Sivil Toplum Kuruluşları (STK) 2. Üniversite için önemli bir birlikteliğe imza atıyor. Sivas Şehir Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneğinin girişimleri ile başlatılan çalışmalara kentteki tüm STKlar da destek veriyor
Sivaslı 2. Üniversite İstiyor
Sivas’ta Sivil Toplum Kuruluşları (STK) 2. Üniversite için önemli bir birlikteliğe imza atıyor. Sivas Şehir Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği’nin girişimleri ile başlatılan çalışmalara kentteki tüm STK’lar da destek veriyor
Kentin gelişimi için lokomotif olacak ikinci bir üniversite talebini 23 Ocak’ta Sivas’a gelecek olan Başbakan Ahmet Davutoğlu’na iletecek olan STK’lar, şehirde bu konuda kamuoyu oluşturmayı hedefliyor. Sivas’a 2. Devlet Üniversitesi’nin kurulması için çalışma başlatan Şehir Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği, proje ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Sultan Otel’de gerçekleştirilen toplantıya Dernek Başkanı Ahat Türkmenoğlu, Türk-İş Temsilcisi Zeki Ekici, Türkiye Kamu-Sen İl Başkanı Nurullah Albayrak, Sivas Muhtarlar Derneği Başkanı Turan Koç, Sivas Cem Vakfı Başkanı Ali Akyıldız, Sivas 37. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Uğur Akkuş ve dernek üyeleri katıldı. Toplantıda konuşan Sivas Şehir Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahat Türkmenoğlu, Sivas’ın gelişmesi ve kalkınması için yeni üniversitelere ihtiyaç duyulduğunu belirterek 2. Üniversitenin kente kazandırılması noktasında destek beklediklerini söyledi. Türkmenoğlu; “Üniversiteler, idari ve akademik personel ile öğrencilerinin harcamaları nedeniyle kuruldukları bölgelerde değişik sektörler için talep oluşturarak bölge ekonomisine azımsanmayacak katkılar sağlamaktadırlar. Üniversiteler, kentlerin imarı, yerleşimin değişmesi, konut ve arsa fiyatları üzerinde etkili olmaktadırlar. Üniversitelerin kurulması ile birlikte yerleşke alanları çevre illere nazaran cazibe merkezi haline gelmekte ve kentin gelişim yönünü değiştirmektedir. Geçmişe ve bugüne bakıldığında Sivas ili gittikçe küçülmekte ve kan kaybetmektedir. Çeşitli açılardan baktığımızda devamlı geriye giden bir yapının varlığı söz konusudur. Devlet Planlama Teşkilatı verilerine göre; Kişi başına düşen Mili Gelir açısından Sivas ili 1997 yılında 1692 Dolar ile 58. sırada iken, 1999 yılında 1902 dolar ile 51. sırada yer almış ve günümüzde ise; 1399 dolar ile 52. sırada bulunmaktadır. Bundan da görüleceği üzere; Sivas ili artık göç alan değil; sürekli göç veren bir il konumuna düşmüştür. Sivas ilinin layık olduğu yere varabilmesi veya en azından kan kaybının durdurularak geriye gidişin önlenebilmesi için yeni bir vizyon ve bakış açısının oluşması gerekmektedir. Bu durumda Sivas’ın gelişmesi için hizmet sektörü ve özelliklede eğitim ve sağlıkta uzmanlaşması gerekiyor. Bu yönde de temel belirleyici sektörlerin başında eğitim gelmektedir. Özellikle Sivas’a ikinci bir Üniversitenin kurulması elzem olmaktadır.” Dedi.
“MÜJDE BEKLİYORUZ”
Sivas’ta kurulacak üniversitelerin kentin hemen her alanda gelişimine katkı sağlayacağını belirten Türkmenoğlu, 2. Üniversite konusundaki taleplerini 23 Ocak’ta Sivas’a gelecek Başbakan Ahmet Davutoğlu’na ileteceklerinin altını çizdi. Başbakan Davutoğlu’nun gittiği her ilde müjde verdiğini belirterek, Sivas için de böyle bir müjde beklediklerini söyleyen Türkmenoğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Sivas`a kurulacak üniversiteler, şehrimize gerek sosyokültürel gerekse de ekonomik katkılar sağlayacaktır. Yerel ekonomiyi kalkındırmakla birlikte finans kaynakların oluşmasını da sağlayacak, sağlanan bu faydalar ekonomik istikrarı ile sosyal yaşam kalitesini artıracaktır. Takdir edilmelidir ki üniversiteler, yerel ekonominin bir sosyal kurumu olup, bu kurum akademik ve idari personel, öğrenciler ve tüzel kişiliği ile bulunduğu şehrin ekonomisini çeşitli açılardan etkilemektedir.
Her üniversite, yaptığı tüketim ve yatırım harcamalarıyla, doğrudan ve dolaylı olarak sağladığı istihdamla bulunduğu şehrin ekonomisine katkı yaratır. Üniversitelerin kentte yarattığı ek gelir, dolaylı istihdam ve bağımlı nüfus da hizmet sektöründe ek talep oluşturacaktır ki güzide şehir Sivas`ımızın ihtiyacı olan da budur. Bu nedenle 23 Ocak 2015 tarihinde ilimizi ziyaret edecek olan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ilimize geldiğinde Sivas’ımıza 2. Devlet Üniversitesinin kurulmasıyla ilgili bir müjdeli haber bekliyoruz.”
“DESTEK OLMALIYIZ”
Kamu-Sen İl Temsilcisi Nurullah Albayrak, bu hareketin kent için büyük önem taşıdığını belirterek, “Biz de bu konuda destek olmalıyız” dedi. Albayrak; “Bizi burada buluşturan Ahat Türkmenoğlu ağabeyimiz ve yönetim kuruluna teşekkür ediyorum. Gerçekten çok önemli bir konuya parmak bastı. Sivas bir demiryolcular kenti. Beton Travers Fabrikası, TÜDEMSAŞ fabrikamız ki Cumhuriyet tarihinin bize vermiş olduğu 3 emanetten biri. Bunun yanı sıra TCDD ve Ulaştırma Bölge Müdürlüğümüz var. Sivas’ın demiryolu kenti olması münasebetiyle yeni açılacak olan üniversitede özellikle demiryolu mühendisliği olmasını istiyoruz. Burada ulaşım teknolojileri fakültelerinin açılmasını da özellikle biz burada istirham ediyoruz. 2. Üniversite konusunda başkanımız üzerine düşeni yapmış bizler de desteklemek zorundayız.” Şeklinde konuştu.
“SİVAS EĞİTİM ŞEHRİ OLMALI”
Sivas Muhtarlar Derneği Turan Koç, ikinci üniversite çalışmasına sonuna kadar destek vereceklerini belirterek, geçmişte ilim ve bilim merkezi olan Sivas’ın, yeniden bu kimliğe kavuşması gerektiğini söyledi. STK’ların bu kapsamda önemli görevleri olduğunu belirten Koç, “STK’lar bir gövdenin eli ayağı, gözü kulağı gibidir. Bizler, bulunmuş olduğumuz, temsil etmiş olduğumuz ilin eli ayağı, gözü kulağıyız. Bizler beyni zorlamakta, beyni projelerimizle çalıştırmaktayız. Eğer bu projeleri onlara sunmaz, zorlamazsak onlar uyuyacak, dolayısıyla uyuşacaklardır. İzzettin Keykavus zamanında ilimiz ilim ve irfan merkeziyken bugün niye olmasın. Osmanlılar zamanında ilimiz, ticaret, sanayi ve bilim merkezi iken bugün niye olmasın. Şuanda teknolojinin zirveye çıkmış olduğu bir asrın içerisinde hizmet yapmaktayız. Temsil gücümüz çok yüksektir. Sivas Şehir Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneğine bu çalışma için teşekkür ediyorum. Bizlerin de tamamıyla bu çalışmaya destek vereceğimizi beyan ediyorum.” Dedi.
“BU KONUYU GÜNDEMDE TUTMALIYIZ”
Sivas 37. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Uğur Akkuş ise 2. Üniversitenin Sivas’ın gündemine oturması gerektiğini söyledi. Bu konuda herkese görev düştüğünü belirten Akkuş, Başbakan Davutoğlu’nun Sivas ziyaretinin önemli bir fırsat olduğunu söyledi. Akkuş, “23 Ocak’ta Sayın Başbakanın buraya gelmesini fırsat bilerek bu taleplerimizi basınla, siyasi partilerle, STK’larla ve Sivas’ta yaşayan tüm vatandaşlarımızla birlikte gündemde tutup bunu Sayın Başbakan’dan ciddi anlamda talep etmemiz gerekiyor. Bunun karar mercii Başbakan ve Bakanlar Kurulu olduğuna göre bizim bunu onlardan talep etmemiz gerekiyor. Diğer illerle, komşu şehirlerle yarışabilmemizin, onlara yetişebilmemizin koşullarından bir tanesi de üniversiteler şehri olmak, yapmak isteyenler var ise vakıf üniversiteleri kurdurmak. Bu şekilde Sivas’ın bir lokomotif gücü olarak gelişimine katkıda bulunmak istiyoruz.” İfadelerini kullandı.
“HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ”
Sivas Cem Vakfı Başkanı Ali Akyıldız ise Sivas’ın geçmişte Anadolu’nun kültür başkenti olduğunu belirterek, kentin bu yönüyle de üniversiteler şehri olmayı hak ettiğini söyledi.
Cem Vakfı olarak bu konuda her türlü desteği vereceklerini belirten Akyıldız; “Bizim buradaki talebimiz Sivas’ı 2. Bir devlet üniversitesi kurulması ve kurulacak olan vakıf üniversitelerinin de açılması. 1200’lü yıllardan bu tarafa Sivas, Anadolu’nun kültür başkentidir. Bu anlamda Sivas’ın üniversiteler şehri olması gerekmektedir. Sivas’ın ekonomik ve sosyal barış anlamında önünün açılmasının en önemli mihenk taşlarından biridir bu üniversite. Biz eğitime, kültüre bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da her türlü desteği vereceğiz” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Dernek Başkanı Ahat Türkmenoğlu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Türkmenoğlu, “Bundan sonra ki süreçte neler yapacaksınız?” şeklindeki bir soruya, şu ifadelerle cevap verdi: “Bundan sonraki süreçte, arkadaşlarımızla başkanlarımızla yine toplantılar yapacağız, atacağımız adımları şekillendireceğiz. İlimizde yerel market zincirleri olan arkadaşlarımızla görüşmeler yaptık. Ben buradan o arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. O arkadaşlarımızın kullanmış oldukları billboardları, raketleri biz kullanacağız. Bize bunun sözünü verdiler. Haftalık 30 bin insert dağıtacağız. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Yönetim kurulundaki arkadaşlarımız bu konularda görevlendirildi. Uğramadığımız, ulaşmadığımız vatandaşımız kalmayacak diye düşünüyorum. Bütün temsilci arkadaşlarımızın imza ve amblemleri ile birlikte fert fert ulaşacağız. Şuanda www.sivasicinbirimza.org internet sitemizde imza kampanyamız devam ediyor. Islak imza için de Cumhuriyet Meydanı’nda stant açacağız. Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımızdan randevu alarak görüşmek için de çalışmalarımızı başlattık.”
Türkmenoğlu kentteki bütün STK’ların ve siyasi partilerin bu çalışmaya destek verdiklerini de sözlerine ekledi.