Tarih: 29.09.2014 07:28

Sivas’ın Geleceği Kurtulacak

Facebook Twitter Linked-in

Sivas’ın Geleceği Kurtulacak

Sivas Mimarlar Odası Başkanı Erol Genç, hızlı tren güzergâhının değişmesine yönelik çabaların ve elde edilen sonuçların mutluluk verici olduğunu söyledi

Mevcut güzergâhın kenti ikiye böldüğünü ve birçok olumsuzluğu da beraberinde getirdiğini belirten Genç, üzerinde çalışılan yeni güzergâhın ise kentin geleceğini etkileyeceğini belirtti.

Sivas Mimarlar Odası Başkanı ve Belediye İmar ve Şehircilik Müdürü Erol Genç, yüksek hızlı tren (YHT) kent içi güzergâhına ilişkin gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Mevcut güzergâhın şehri ikiye böldüğünü ve kentin geleceğine olumsuz etki ettiğini belirten Genç, yeni güzergâh için başlatılan çalışmaların mutluluk verici olduğunu söyledi.

Mimarlar Odası’nın mevcut güzergâha olumlu bakmadığını ve bunu daha önce de gündeme getirdiklerini belirten Genç, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın’ın bu güzergâhın değişmesi noktasında büyük gayret gösterdiğini söyledi.

“ÇOK MUTLUYUZ”

Güzergâhın değişmesi noktasında kısa süre önce Ankara’da üst düzey katılımın olduğu önemli bir toplantı gerçekleştirildiğini belirten Genç, toplantıda Sivas’ın menfaatine olan ve geleceğine etki edecek olumlu sonuçlar alındığını belirtti.

Mevcut güzergâhın uygulanması halinde yaşanabilecek muhtemel sıkıntıları değerlendiren Genç, şu şekilde konuştu:

“YHT, Sivas’ın gündemini oluşturan çok önemli konulardan bir tanesi. Birkaç yıl önce hızlı trenin geldiğini duyunca toplum olarak çok mutlu olduk. Bu bir uçak gelmesi kadar mutluluk verici bir hadise ancak, uçağı hükümet meydanına indirmek istediğinizde bu sıkıntı veriyor. Şehrin içerisine bir yere indiremiyorsunuz. Yani bir yer belirlerken dikkat etmeniz gereken başka unsurlar da oluyor. Her yere havaalanı yapamıyorsunuz. Bunun birçok kriteri var. Trende de bu kriterler var, terminalde de bu kriterler var. Her yapılan önemli yatırımda bir takım kriterler var.

Hızlı tren bizi çok mutlu ediyor dedik ama geldiği güzergâhı öğrendiğimiz de bazı endişelere kapıldık. ‘Bu doğru mu oluyor, yanlış mı oluyor’ diye… Bunları bazı yetkililerimizle paylaştık. 2 yıl kadar öncesinde bu kararın doğru olduğu, şehir için daha faydalı olacağı söylendi. Ancak biz Mimarlar Odası olarak bu konuyu kritik ettiğimizde şehrin içerisinden geçmesinin zararlarını gördük. Bu tren yolu, şuandaki mevcut tren yolu gibi olmuyor. Sağına ve soluna koruma perdeleri yapılıyor. Şimdi bu perdeler yapılınca da adeta mini Çin Seddi’ni görüyorsunuz. Sadece bir istasyon alanında geçiş sağlanıyor. Orada bile çok kısıtlı oluyor karşı tarafa geçmek. Şimdi şehrin ortasından 20-22 kilometrelik bir güzergâhı geçersiniz de buradan şehri birbirine bağlayan o güzergâh üzerindeki yolları kesmez misiniz? Kesersiniz… Şimdi bunlar kesilince şehir ikiye bölünüyor. Bunları aşmak için o tren yolunun üzerinde onlarca alt geçit, üst geçit yapma ihtiyacı duyuyorsunuz. Yaya geçiş imkânları zorlaşıyor, kılcal yollar tamamen iptal oluyor. Yani şehir, tam manasıyla ikiye bölünüyor. Biz bu resmi görünce endişeye kapıldık ve bunun burada olmaması gerektiği kanaatini bir kısım yetkililerimizle paylaştık. Ancak, bu noktaya kadar bizim bu değerlendirmemiz yetkililer tarafından da gündeme alındı, önemsendi. Özellikle bu önemsemede çok ciddi katkısı olan Bakanımız İsmet Yılmaz Bey, Milletvekillerimiz, Müsteşarımız Feridun Bilgin Bey, Bölge Müdürümüz ve diğer yetkili arkadaşlar ve bu işte en çok gayret sarf eden, doğru yere alınması noktasında çaba sarf eden Belediye Başkanımız Sami Aydın bey çok ciddi gayretler ortaya koydu. Bu konunun toplum tarafından nasıl değerlendirildiğini, bakanlık yetkilileriyle paylaştı. Onlar da toplumun bu hassasiyetini dikkate aldılar ve kendileri en son, geçtiğimiz günlerde yapılan bir görüşmede yeni güzergâh için bir çalışma startı verdiler. Eski güzergâhın muhtemelen yapılmayacağı yönünde bir kanaat oluştu. Şunda çalışmalar devam ediyor.”

“KIZILIRMAK’IN

GÜNEYİNDEN GEÇECEK”

YHT için masaya yatırılan yeni güzergâhın Sivas için çok önemli ve en uygun güzergâh olduğunu belirten Genç, bu çalışma ile birlikte mevcut demiryolu hattının arkasında kalan alanın gelecekte kullanılabileceğini belirtti.

Planlanan mevcut güzergâhın, demiryolu hattının bulunduğu alandan geçtiğini ve birçok olumsuzluğu beraberinde getirdiğini belirten Genç, yeni hattın kentin geleceği için çok önemli olduğunu söyledi. Genç, “Yeni hat, Kızılırmak’ın güneyinden, üniversitenin önünden, bir çok insanı rahatsız etmeyecek bir güzergahtan, rekreasyon ve yeşil alandan geçecek. Belki burada üç beş ada olabilir, onlarında mağduriyetleri giderilerek hızlı trene yeni bir güzergâh belirlendi ve bunun çalışmalarına başlandı. Bu bizi çok mutlu etti. Çünkü mevcut güzergâhı kullansaydı hızlı tren, şehir ikiye bölünüyordu.

Güzergâhın değişmesi, tren yolunun arkasında kalan demiryolu arazisinin belki bizler göremeyiz ama ileriye yönelik gelecek neslimizin kullanmasının yolunu açtı. O arazi belki 200 yıl oraya hapsolacaktı, şehir oradan istifade edemeyecekti. Çünkü şehir donatılarını yitirmiş, böyle boşlukları arar oluyor. Hazine’nin olsun, demiryollarının olsun veya askeriyemizin olsun bugüne kadar şehir içinde kullandığı alanlar Allah’tan ki varmış… Onlar buraları hakikaten kullanmışlar ve kapatmışlar. Şimdi bu alanlar şehrimizin modern ihtiyaçlarını karşılamak için bize kolaylık sağlayacak.

Hızlı tren güzergâhının, odamızın arzu ettiği bir güzergâha taşınması yönündeki çalışma başlatılmıştır. Ayrıca belediyemiz de bu işten çok memnun kalmıştır. Başkanımız sağ olsun bu konuda çok gayretler sarf etti. Güzel bir gelişme oldu.

Toplumun bütün kurum ve kurulları birlikte hareket etmesi halinde çok güzel projeler üretip Sivas’a çok güzel hizmetler yapacağımızı düşünüyorum. Kurumlarda birliktelik çok önemli, bunu sağlarsak ki şuana kadar gördüğüm kadarıyla sağlıyoruz. İnşallah bu devam eder ve güzel gelişmeleri gelecek nesillerimiz görür.” İfadelerini kullandı.

“GECİKME ÖNEMLİ DEĞİL

DOĞRU OLMASI ÖNEMLİ”

Yeni güzergâh hususunun hızlı trenin kente gelişini geciktireceği yönündeki endişelere de değinen Genç, burada önemli olanın gecikme değil, yapılan yatırımın doğru şekilde, doğru yere yapılması olduğunun altını çizdi.

Genç, “Bizim en büyük sıkıntımız, doğru kararı bazen alamamakta yatıyor. Doğru karar aldığımız zaman bir işin bir iki yıl geçmesi hiç önemli değil.  Yanlış bir projeyi hayata kazandırıp da 3-5 yıl sonra ‘yanlış yapmışız, neden bu yatırımı böyle yapmışız?’ diyeceğimize varsın biraz geç olsun ama doğru olsun, toplumun konsensüs sağladığı noktada buluşsun. Bunları sağlarsak inşallah şehir için çok güzel gelişmeler bizi bekliyor. Güzel şeyler olacak. Gecikmesi çok önemli değil, doğru olması önemli.

Eğer adliye binası geçmişte doğru yere yapılmış olsaydı bugün yıkılır mıydı? Yıkılmazdı. Tarihçesine bakıyorsunuz 30-35 yıl olmuş. Biz bu yapıları kısa zamanda yıkacak kadar zengin değiliz. Bizim doğru kararlar verip doğru binaları doğru yerlere oturtmamız gerekiyor. Bunun için de çok tartışıp istişare edip, ortak akılla hareket etmemiz gerekiyor.” Dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —