Tarih: 31.05.2021 19:39

SİVAS’IN GÖZ BEBEĞİ

Facebook Twitter Linked-in

Gelişen demiryollarındaki değişimin son aktörü olan Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketi (TÜRASAŞ)  Sivas Bölge Müdürlüğü; 82 yıllık bilgi birikimi ve tecrübesiyle ilimizi adeta ülkemizin yük vagonu üretim üssü konumuna getirdi.

TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürü Atanur Karadağ; Sivas’ın ekonomisinde önemli bir paya sahip olan şirketin kapılarını Sultan Şehir’e açtı. TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürlüğü içerisinde faaliyet gösteren fabrikaları Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Naci Yıldız ile birlikte gezen Bölge Müdürü Karadağ;  2023’e kadar yapılması planlanan vagon onarım ve üretim programı hakkında bilgiler verdi.

ÜRETİM HIZ KESMEYECEK

Taşımacılık Genel Müdürlüğü ile yeni bir protokol imzaladıklarını kaydeden Bölge Müdürü Karadağ, “Bu protokol çerçevesinde hem 3 yıllık vagon onarım programımız doldu hem üretim programımız doldu.  2021 yılında acil 100 adet vagon yapacağız. Platform ikiz vagon dediğimiz milli vagon. Projesi de bize ait olan milli vagonumuzu şasesiyle, bojisiyle  birlikte yapacağız. 2022 yılında 450 adet bu vagondan yapacağız. 2023 yılında da 250 tanesi cevher, 400’ü de yine bu platform milli vagon olmak üzere   toplam 650 tane vagon yapacağız nasip olursa” dedi.

BU YIL 2 BİN 180 VAGON ONARILACAK

TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürlüğü’nün önümüzdeki süreçteki onarım programına ilişkin de bilgiler veren Karadağ, “Bu yıl için 2 bin 180 adet vagon bakım onarımı programımıza aldık. Gerçekleştireceğiz inşallah. Bir taraftan alımlarımıza çıktık. 2022 yılında 2 bin 700 civarında vagon bakım programımız var. 2023 yılında bin 800 adet vagonun bakımını gerçekleştireceğiz. Şu anda kesinleşmiş rakamlar bunlar. Çok şükür  programımızı doldurduk” açıklamasında bulundu.

PERSONEL ALIMI İÇİN ÇALIŞMA YAPIYORUZ

TÜDEMSAŞ’ın, TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürlüğü olarak hizmete başladığı süreçte “Personel gidecek” iddiasının konuşulduğunu anımsatan Karadağ; “Biz; 15 kadrolu işçi alımı yaptık, 10 memur alımı yaptık. Bunlar ilk etapta yaptığımız alımlar. Şu anda Genel Müdürlük nezdinde 40’ı işçi, 22’si memur olmak üzere 62 kadrolu personel alımı için çalışma yapıyoruz. 92 hizmet alımı yoluyla taşerona personel almayı düşünüyoruz. Yani buralara bir taze kan; bir canlılık, hareketlilik getirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Şu anki gidişatımız böyle. Bu anlamda hem Sayın Valimiz Salih Ayhan’ın hem Belediye Başkanımız Sayın Hilmi Bilgin’in hem de Ankara Genel Müdürlüğümüzün büyük desteklerini alıyoruz. Diyaloglarımız çok iyi. Çok güzel destekleri var. Güzel çalışmalar da zaten bu güzel diyaloglarla birlikte çıkıyor” diye konuştu.

VAGON BOJİ FABRİKASI AÇILMASI PLANLANIYOR

TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürlüğü bünyesinde  şu anda Vagon Onarım, Vagon Üretim  ve Metal İşleri İmalatı olmak üzere 3 fabrikanın bulunduğunu ifade eden Karadağ; bir de Vagon Boji Fabrikası açmayı planladıklarını belirtti.

BOJİ TEKNOLOJİSİNDE DE İDDİALIYIZ

TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürü Karadağ; şu şekilde konuştu: “Burada bir Vagon Boji Fabrikası açmayı düşünüyoruz. Bunun şu anda fizibilite çalışmalarını yapıyoruz. Eski dökümhane dediğimiz fabrikamızda bir Boji Üretim Fabrikası açmanın çalışmasını yapıyoruz şu anda. Her şey müsait. Gerekli alımları yapacağız. Aldığımız personel buna alt yapı oluşturuyor. TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürlüğümüzde şu anda 3 fabrika ile çalışıyoruz. Nasip olursa 4’üncü fabrikayı kazandırmış  olacağız. Vagon Onarım Fabrikamız var, Vagon Üretim Fabrikamız var, Metal İşleri İmalat Fabrikamız var. 4’üncü olarak Boji İmalat Fabrikamız da olacak. Niye boji imalat fabrikasını önemsiyoruz? Çünkü şu anda bojinin müthiş bir pazarı var. Bir talep var bojiye. Bu talepleri şu anda yetiştiremiyoruz. İnşallah o yaptığımız yatırımla beraber boji imalatını da hızlandıracağız. Bizim diğer bölgelerimizde de kısmen üretim var ama en fazla boji üretimi yapan yer burası. Eskişehir lokomotif üzerine kurulu, Adapazarı yolcu vagonu üzerine kurulu. Biz burada yük vagonundan bahsederken; ‘Bin vagon imal edeceğiz, 2 bin vagon tamir edeceğiz’ diyoruz ama lokomotifte böyle bir sürüm yok. Senede 20 veya 30 lokomotif yapılabilir. Lokomotifin teknolojisi bizimkiyle bir değil. Biz de bir de sürüm fazla. Yolcu vagonunda da hakeza böyle. Bir yolcu vagonu senede 100 tane yapabilirsiniz ama yük vagonu öyle değil. Yük vagonunun pazarı çok daha farklı. Sürümden kazanıyorsunuz. Öyle olunca boji müthiş bir ihtiyaç oluyor. Şu anda Türkiye’de bunu özel firmalardan yapanlar da var. Kayseri’de yapan var, Ankara’da yapan var. Sivas’ta özel bir firmamız yapıyor. Ama boji teknolojisinde de TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürlüğü olarak iddialıyız. Hem malzeme hem de işçilik  kalitemiz dünya standardında.”

İÇ DİNAMİZMİMİZ DEĞİŞMİYOR

Türkiye’de şu anda robotlarla boji imalatı yapan tek kurumun TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürlüğü olduğunu belirten Karadağ; “Yüzde 80 bojide robot kullanıyoruz.  Geriye kalan kısmı el işçiliğiyle yapıyoruz. O da robotun ince yerlere programlanamamasından dolayı. Ama şunu söyleyebilirim: Bizim manuel yaptığımız işçilik de robotla yarışıyor. Dünya standardında. Burada zaten kaynakçılarımızı sertifikalandırıyoruz. Dünyada geçerli bu sertifikalar. Eğitimini biz veriyoruz personelimize. Sertifikalandırmasını da anlaşmalı olduğumuz bir firma var; geliyor, sınavını yapıyor ve sertifikasını veriyor. 15085 dediğimiz uluslararası geçerli bir sertifika veriyor. Biz kendi işçimizin yanında teklif gelmesi halinde dışarıya da bu eğitimi veriyoruz ve kaynakçıları sertifikalandırabiliyoruz. Devlette süreklilik esastır. İsmimiz değişebilir ama buradaki bizim iç dinamizmimiz değişmiyor” şeklinde konuştu.

TÜRASAŞ SİVAS BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ SEKTÖRÜN GELİŞMESİNE ÖNCÜLÜK EDİYOR

Sivas’ta yük vagonu sektörünün gelişmesi hususunda TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürlüğü’nün önemli bir rol üstlendiğini dillendiren Karadağ, “Sivas’ta sektörün yerleşmesi lazım. Buna TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürlüğü öncülük ediyor, etmeye de devam edecek.  Firmaların çoğalmasının Sivas açısından sonuçları çok güzel olacak” dedi.

TÜRASAŞ Genel Müdürlüğü ile diyaloglarının çok iyi olduğunu belirten Karadağ; “Desteklerini esirgemiyorlar. Sivas’ta burayı daha fazla canlandırmak için gereken desteği sağlıyorlar” şeklinde konuştu.

SİVAS’TA NİCE GÖK YAPI’LAR OLSUN

Sivas’ta demiryolu sektöründe faaliyet gösteren Gök Yapı San. ve Tic. A.Ş. ile ortak projelerinin bulunduğunu açıklayan Karadağ; “Gök Yapı; Almanya, Avusturya ve Fransa’ya vagon ihraç ediyor. Bu vagonların bojilerini  TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürlüğü olarak biz yapıyoruz. Bütün montaj işlemini de biz yapıyoruz. Vagonlar TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürlüğü’nün kapısından çıkıyor. Gök Yapı ilimiz açısından çok önemli bir firma. Demirağ Organize Sanayi Bölgesi’nde  geçtiğimiz günlerde yük vagonu üretim fabrikasının temellerini attılar. Ben isterim ki nice Gök Yapı’lar olsun. Sonuçta bin kişi istihdam edeceklerini söylüyorlar” diye konuştu.

TÜRASAŞ MÜZESİ’Nİ GEZDİLER

Öte yandan Bölge Müdürü Karadağ; Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Naci Yıldız ile birlikte; Osmanlı dönemi ve sonrasında "demir ağlar" için üretilen ve kullanılan parçalarla ziyaretçilerine nostaljik bir gezi imkanı sunan TÜRASAŞ Müzesi’ni gezdi.

GÜNÜMÜZE IŞIK TUTUYOR

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarının kullanmakta olduğu buharlı lokomotif ve yük vagonlarının onarımı için 1939 yılında "Sivas Cer Atölyesi" adıyla kurulan ve TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürlüğü adı altında çalışmalarını sürdüren fabrika bünyesinde faaliyet gösteren müze, sergilenen 3 bin parçalık antikalarla geçmişten günümüze ışık tutuyor. Kuruluşundan bu yana fabrikada üretilen ürünlerin sergilendiği müzede, vagon prototip maketlerinden en küçük vagon parçalarına kadar birçok ilgi çekici malzeme yer alıyor. Osmanlı dönemine ait demiryolu plakalarının bulunduğu müzede, yine içlerinde TÜRASAŞ personelince yapılmış aletlerin de bulunduğu çeşitli tarihi müzik enstrümanları da sergileniyor. Müzede, TÜRASAŞ teknik personeli tarafından ilk yerli otomobil "Devrim" için yapılan motor bloklarının kalıpları da ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği ürünler arasında yer alıyor. /SULTAN ŞEHİR/

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —