STSO Başkanı Mustafa Eken; "Geleceğe Hızlı Yolculuk Sivas'ta Yüksek Hızlı Tren Çalıştayı" sonuç raporları kitapçığının tanıtımını yaptı.
2021 yılı içerisinde seferlerinin başlaması beklenen Yüksek Hızlı Trenin Sivas’a potansiyel etkilerinin tartışıldığı “Geleceğe Hızlı Yolculuk Sivas’ta Yüksek Hızlı Tren Çalıştayı” Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) himayesinde 16 Mart 2021’de gerçekleştirildi. Çalıştayda farklı sektör ve kurumlardan 250 katılımcı ile Sivas’ın Yüksek Hızlı Tren hazırlıkları konusunda katkı yaratacak fikirler tartışıldı.
STSO Başkanı Mustafa Eken; dün STSO Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programla "Geleceğe Hızlı Yolculuk Sivas'ta Yüksek Hızlı Tren Çalıştayı" sonuç raporları kitapçığının tanıtımını gerçekleştirdi.
SİVAS İÇİN BÜYÜK BİR KAZANÇ
2008 yılında yapımına başlanan Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren projesinde artık sona gelindiğini ifade eden Başkan Eken; “2021 Şubat ayı itibarı ile YHT test sürüşlerine başlandı. 4 Eylül 2021 tarihinde ilk seferine başlayacağı açıklanan YHT ile Ankara-Sivas arası 2 saate inecek. YHT seferlerinin başlaması ile birlikte Sivas’ta sosyo-ekonomik anlamda hareket yaşanması da kaçınılmaz olacak. Ancak YHT’den maksimum verimi almak için de bazı derslerimiz olacak ve bunlara iyi çalışmamız gerekecek. Sivas Ticaret ve Sanayi Odası olarak Yüksek Hızlı Tren seferleri başlamadan önce eksikliklerimizin tespit edilmesi, sektörlerimizin ve ilimizin hazır hale gelmesi amacıyla Geleceğe Hızlı Yolculuk, Sivas’ta Yüksek Hızlı Tren Çalıştayını düzenledik. Yüksek hızlı tren, Sivas için büyük bir kazanç. Gelişen ve büyümeye devam eden Sivas, hızlı tren ile daha da ivme yakalayacak” dedi.
TURİST SAYISININ 5 MİLYONA ÇIKACAĞI TAHMİN EDİLİYOR
“Yüksek hızlı tren hattının Ankara-Sivas arasının açılmasıyla bölgenin hızlı bir şekilde gelişeceği ve bölge insanın hayatının değişeceğini biliyoruz” diyen Başkan Eken, “İstanbul’da yaşayan bir kişi 4 saatte Sivas’a gelebilecek, Ankara’ya 2 saatte gidilebilecek. Sivas’a yılda 2 milyon gurbetteki hemşehrimiz geliyor. Bölgemize 800 bin civarında yabancı turist geliyor. Bu sayı hızlı trenin gelmesiyle 5 milyona ulaşacak diye tahmin ediyoruz. Turizm gelirlerinde büyük artış sağlanacak. Burada şehrimizi ve turizm alanlarımızı bu duruma göre hazırlamamız gerekecek. Bunların gerçekleşebilmesi için YHT’nin ilimize ekonomik ve tanıtım açısından katkılarının olması için birlik ve beraberlik içerisinde çalışmamız gerekiyor. Eksiklikler varsa tespit edip çözüm önerilerini oluşturmamız gerekiyor. Seferler başlamadan biz şehrimizi her anlamda hazır hale getirmeliyiz. Esnafımızdan, kurumlarımıza ve STK’larımıza kadar herkes üzerine düşeni yapmalı. Bu nedenle Sivas Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu çalıştayı gerçekleştirdik. YHT test sürüşlerine başladı. Sivas YHT Garına kadar geliyor. Halkımız YHT’nin geldiğini gördü ve sabırsızlıkla faaliyete geçmesini bekliyor. Biz de Sivas TSO olarak Yüksek Hızlı Trene Sivas’ı hazırlamak için seferlerin başladığı illerimizle de koordineli olarak bir çalıştay düzenledik. Bu çalıştayda elde ettiğimiz sonuçlar doğrultusunda sağlıktan, sanayiye, ticaretten eğitime kadar birçok alanda yol haritası belirleyeceğiz. Şehir içi ulaşımdan sağlık kuruluşlarımıza, lokantalarımız, otellerimiz, turizm alanlarımız, ilçelerimiz gibi geniş bir alanda mevcut hizmetlerimizi ele alacağız ve varsa eksiklikler bunların giderilmesi için hep birlikte çalışacağız” ifadelerini kullandı.
130 MADDEDEN OLUŞAN STRATEJİK EYLEM PLANI HAZIRLADIK
Sivas’ın hızlı treni yıllardır hasretle beklediğini belirten Başkan Eken; “Biliyoruz ki Yüksek Hızlı Tren Sivas’ımızın geleceği için değerli katkılar sunacaktır. Yüksek Hızlı Tren çok yakın zamanda hayatımıza hızlı bir giriş yapacak ve şehrimizin çehresini de hızlı bir şekilde değiştirecek. İşte tam da bu yüzden çalıştayımızın ismine ‘Geleceğe hızlı yolculuk’ dedik. Çalıştayımız kapsamında kıymetli konuklarımızın katkıları ile Sivas’ımızın Yüksek Hızlı Trenin getireceği yeniliklerden maksimum oranda faydalanması için bir yol haritası çizecek fikirler, stratejiler ve politika fikirleri çıkarmaya çalıştık. Çalıştay kapsamında, 22 masada gerçekleştirilen odak grup çalışmalarından, önerilerden ve çevrimiçi anketten çıkan sonuçlar Sivas Ticaret ve Sanayi Odası tarafından kitapçık haline getirilerek hem basılı hem de elektronik olarak tüm paydaşların ve Sivas halkının bilgisine sunuldu. Çalıştayımızdan pek çok değerli görüş çıktı. Katılımcılarımızdan pek çok görüş ve 72 adet somut politika önerisi geldi. Biz de bu görüşleri ilgili tüm kurum, kuruluş ve halkımızla paylaşmak istedik. Gelen görüş ve öneriler doğrultusunda yaklaşık 130 maddeden oluşan bir stratejik eylem planı da hazırladık. Dileyen tüm paydaşlarımızın çalıştayımıza ait sonuç raporu ve çalıştay kitapçığına odamız web sitesi üzerinden ulaşmalarını arzu ediyoruz” diye konuştu.
Çalıştayda elde edilen sonuçlardan öne çıkan 10 başlığa dikkat çeken Eken; şu ifadelerle konuşmasını tamamladı:
1. YHT’nin en çok etkileyeceği sektörlerin başında kuşkusuz ki turizm gelmektedir. Bu nedenle turizm sektöründeki paydaşlarımızın termal turizm, kış turizmi, inanç turizmi, tarih turizmi, kongre ve spor turizmi, apiterapi ve doğal turizm, günübirlik gezi rotaları ve farklı SES (Sosyo-Ekonomik Statü) gruplarına yönelik paket turlar geliştirmesi.
2. Kangal Köpeği’nin bir tanıtım unsuru olarak daha sık ve verimli kullanımı.
3. Şehir içi ulaşımın ve ilçelere ulaşımın daha pratik hale getirilmesi.
4. Konaklama tesislerinin nitelik ve nicelik açısından iyileştirilerek tesislerin gerek altyapısının gerekse personel kalitesinin artırılması.
5. Sivas’a özgü bitki, el sanatları ve Sivas mutfağının tanıtımının en profesyonel şekilde yapılması.
6. Milli Mücadele temasının ve Sivas’ın Milli Mücadele’deki öneminin altının çizilmesi.
7. Sivas’ı turizm açısından daha çekici kılacak yerel festivallerin, şenliklerin, etkinliklerin tasarımı (deneyim tasarımı).
8. Dijitalleşme konusunda hızla gerekli çalışmaların yapılması.
9. Kızılırmak çevresini cazibe merkezi haline getirebilecek imar planlarının hayata geçirilmesi.
10. Ziyaretçilerin ihtiyaçları doğrultusunda eğlenceye dönük her türlü sosyal altyapının desteklenmesi, halk nezdinde turistik merkez tanımı ve algısı konusunda PR çalışmaları yapılması büyük önem taşımaktadır.
/SULTAN ŞEHİR/