SOSAD Başkanı Göksel Aras, Sivas´ın can damarı 1. OSB´de yeni yatırımlarla istihdam edilen kişi sayısının 8 bin den 15 bine yükseleceğini, yeni yatırım bölgesi olarak hazırlanan 2. OSB´de ise yaklaşık 30 bin kişinin istihdam edilmesinin hedeflendiğini söy
?SİVAS´I CAZİBE MERKEZİ YAPMALIYIZ?
SOSAD Başkanı Göksel Aras, Sivas´ın can damarı 1. OSB´de yeni yatırımlarla istihdam edilen kişi sayısının 8 bin den 15 bine yükseleceğini, yeni yatırım bölgesi olarak hazırlanan 2. OSB´de ise yaklaşık 30 bin kişinin istihdam edilmesinin hedeflendiğini söyledi. Sivas´ın kalkınması ve sanayinin gelişmesi için önemli çalışmalar yapıldığını belirten Aras; ?Sivas´ı bir cazibe merkezi yaparsak, Sivas geleceğin en büyük sanayi şehirlerinden birisi olacak.? Dedi.
NACİ YILDIZ-ÖZEL HABER
Sivas Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri Derneği (SOSAD) Başkanı ve OSB Yönetim Kurulu Üyesi Göksel Aras, Sivas sanayisi ve ekonomik gelişmeler hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. 1. OSB´nin yüzde 98 doluluk oranı ve 8 bin kişiye istihdam sağlayan bir düzeye ulaştığını belirten Aras, 2. Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili çalışmaların ise devam ettiğini belirterek, 2. OSB´yi Sivas´ın geleceği olarak gördüklerini söyledi.
Sivas´taki başarılı firmaların başında gelen Gökler A.Ş.´nin Genel Müdürü, iş adamı Göksel Aras, SOSAD olarak kent sanayisinin gelişimi ve şehrin kalkınması için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini de söyledi. Bu kapsamda Sivas´ta nitelikli iş gücünü, nüfusu ve sanayi gelişimini artırmak için bir çalışma yaptıklarını belirten Aras, hedeflerinin Kayseri´de yaşayan ve nitelikli iş gücü oluşturan Sivaslıların yeniden memleketlerine dönmelerini sağlamak olduğunu söyledi. Konuşmasının satır aralarında Sivaslılara yönelik önemli mesajlar veren, Sivas´ın değerlerini sıralayarak; ?memleketimizin, sanayicimizin kıymetini bilelim? dedi.
?2 YIL SONRA 14-15 BİN
ÇALIŞANIMIZ OLACAK?
Sözlerine 1. OSB´deki durum ve yaşanan gelişmeler hakkında bilgi vererek başlayan Aras, şuanda bölgede faal olan firmaların bünyesinde 8 bin kişinin istihdam edildiğini, 2 yıl içerisinde tamamlanacak yeni yatırımlarla istihdam edilen kişi sayısının 14-15 bine ulaşacağını söyledi.
Aras, şu ifadeleri kullandı:
?1.Kısımdaki Organize Sanayimiz şuanda yüzde 98 doluluk oranına ulaştı. Orada yaklaşık 140 fabrikamız üretime başladı ve yaklaşık 8 bin kişi istihdam etmekteyiz. Şuanda hemen organizemizin yanında genişleme alanı diye tekrar bir kamulaştırma alanımız oldu. Burada kamulaştırmalarımızı yaptık ve yaptıkça da ciddi sanayicilerimize, yatırım yapacağına inandığımız kişilere yer tahsisi yapıyoruz. Onlarda hemen inşaatlarını yapmaya başladılar. Tahmin ediyorum 2 yıl sonra 14-15 bin çalışanı olan bir organize olacağız. Burada da arsaları dağıtırken depo yapacak kişilere asla izin vermiyoruz. Gerçekten üretim yapacağına inandığımız, Sivas ekonomisine katkı sağlayacak, istihdam yaratacak kişilerin olduğuna inanırsak yer tahsisini yapıyoruz. Bu konuda benim de görev aldığım yönetim kurulumuz, Sayın Valimiz, Belediye Başkanımız, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız ve İl Özel İdare Genel Sekreterimizle birlikte ciddi bir seçimden geçiriyoruz.?
?SİVAS´I CAZİBE MERKEZİ YAPARSAK
GELECEĞİN EN BÜYÜK
SANAYİ ŞEHRİ OLACAK?
SOSAD olarak OSB´nin ve kent sanayisinin gelişimi için çaba sarf ettiklerini belirten Aras, kentte ihracatı artırmaya yönelik girişimlerde bulunduklarını belirtti.
Sivas´ın cazibe merkezi haline dönüşmesi halinde geleceğin en büyük sanayi şehri olacağına inandığını belirten Aras, 1. OSB ile ilgili diğer gelişmelere de değindi. Aras, şu ifadeleri kullandı:
?Derneğimiz vasıtasıyla artık Sivas´ta bir organize sanayi algısını gündeme getirdik. Artık insanlar Sivas´ta bir organize sanayi olduğu ve buranın en büyük ekmek kapısı olduğunu görmeye başladılar. Artık siyasilerimiz de herhangi bir eleman alımı konusunda artık herhangi bir resmi kurumu değil bizleri arıyorlar. ?Bu personeli istihdam edin´ diye. Bizler de binlerce kişiyi istihdam ediyoruz bu vesile ile. Biz organize sanayinin eksiklerini gündeme getirdikten sonra artık yolumuz yapıldı, çöplerimiz zamanında toplanıyor, fiber altyapımız oldu ve birçok sorunumuz çözüldü. Sadece idari bina eksiğimiz vardı onu da AB projesinden hibe alarak İŞGEM ile birlikte inşallah bu yıl ihalesini yapıp önümüzdeki yıl bitirip hizmete açacağız. Burada banka şubesi, kargo şubeleri, restoranlar ve sanayicilerimiz için her türlü sosyal alanlar olacak. Bu işleri çözmemizde bize Organize Sanayi Bölgesi yönetim kurulu çok büyük destek verdi. Sayın valimiz, belediye başkanımız? Onlara ben çok teşekkür ediyorum.
Şuna inanıyoruz ki eğer Sivas´ı bir cazibe merkezi yaparsak, Sivas geleceğin en büyük sanayi şehirlerinden birisi olacak. Bizim şuanda Sivas´ta ihracatı artırmaya yönelik çalışmalarımız var. Dernek olarak, sanayicilerimizin yurt dışı fuarlara katılım konusunda özendiriyoruz. Dış ticaretçi istihdamı konusunda insanları bilgilendiriyoruz. Kayseri´de bir firmanın üç çalışanı var ise bir tanesi dış ticaretçi. Sivas bunu yıllarca unuttu maalesef. Ama kalkınmanın temelinde ihracat var. İç piyasada zaten bütün dünyadan kaynaklanan siyasi ve ekonomik sorunlar ülke ekonomimizi de etkiliyor. 2015 yılımız boş bir yıl olarak geçti. Krizlerden daha az etkilenmek için dünyadaki bütün pazarlara ulaşmamız lazım. Biz firma olarak dünyanın 80 ülkesine ihracat yapıyoruz. Ortadoğu´da sorun var ise başka yere gidiyoruz, orada sorun var ise oradan gidiyoruz. Ne kadar bölgeyi çeşitlendirirsek bu konuda riski azaltmış oluyoruz ve karlılığımız da yükseliyor.?
?2. OSB SİVAS´IN GELECEĞİ?
Sivas´ın geleceğine etki edecek bir diğer önemli projenin ise 2. OSB olduğunu belirten SOSAD Başkanı Göksel Aras, 8,5 milyon metrekarelik yüzölçümü olan bölgenin gelecekte 30 bin kişiye istihdam sağlayacağını söyledi.
Aras; ?2. OSB, gerçekten Sivas´ın geleceği diye düşünüyoruz. Bütün Sivaslılar olarak buna inanmamız lazım ve sonuna kadar desteklememiz lazım. Bu konuda hayallerimizi yüksek tutarsak gelecekte de çok büyük işler başaracağımıza inanıyorum. 2. OSB Yaklaşık 8,5 milyon metrekarelik çok büyük bir alan. Burada dışarıdan gelen yatırımcıların çok ciddi talebi var. Bunları özendirmeliyiz. Burada küçük işletmeler değil, minimum 20 bin metrekareden başlayıp, 100-200 bin metrekare yer isteyen insanlara vereceğiz. İmar durumu bitti. Şuanda bakanımızın milletvekillerimizin desteğiyle altyapı yatırım programına da alındı. Ama biz bu yıl arsalarımızı dağıtmaya başlayacağız. Bazı sanayicilerimizin kendi imkânlarıyla inşaatlarına başlayıp altyapıyla aynı anda da üretime başlamalarını düşünüyoruz. Hemen onun yanında Lojistik Köy projemiz var. Bu konuda sadece Sivas kalmıştı, diğerleri tamamladı. Ama onu da Sayın Bakanımız ve milletvekillerimizin desteğiyle programa aldırdık. Şuanda zemin etütleri ve yer tespiti yapılıyor. Bir yıl sonra o da bittiği zaman ben inanıyorum ki burada 30 bin çalışanı olan bir organize sanayi ve Sivas olacak. İstihdam ne kadar artarsa beraberinde göçü de durduracağız. Sivas merkezin nüfusu artmış ama ilçelerimizin nüfusu azalmış. Merkezi besleyen ilçelerdir. Yani buna sevinmemeliyiz. Aslında toplamda nüfusumuz düşmüş. O yüzden bunun için ciddi tedbirler almamız lazım. İnsanların karnını doyuracak işyerleri lazım. Sivas yaşanacak en güzel şehirlerden birisi bence. İstanbul´dan bir başka yerden çok çok daha önemli? O yüzden sosyal konut projeleri üretilmesi lazım. Bu konuda belediye başkanımızın da çabaları var gerçekten. Bakanımız da TOKİ konusunda hem emeklilere has hem de 2+1 sosyal konut projelerinin yapılacağını söyledi. Bu çok önemli bizler için.?
?KAYSERİ´DEKİ SİVASLILARI
SİVAS´A DAVET EDECEĞİZ?
Sivas´ta istihdamı, nitelikli iş gücünü ve nüfusu artırmaya yönelik bir çalışma yürüttüklerini de belirten Aras, bu doğrultuda Kayseri´de yaşayan ve nitelikli iş gücünü oluşturan Sivaslıların tekrar memleketlerine dönmelerini sağlamayı hedeflediklerini belirtti.
Aras; ?Biz dernek olarak bir kampanya başlatacağız. Firmalar olarak yaz dönemlerinde çok ciddi eleman ihtiyacımız oluyor. Kayseri´de en az 150-200 bin Sivaslı´nın yaşadığı söyleniyor. Bunların hepsi nitelikli insanlar ve Sivas´taki şartlardan çok daha iyi şartlarda çalışmıyorlar. Ama bunlar bir fabrikaya geldiği zaman çok ciddi katkı sağlayacak insanlar. Çünkü Kayseri bir sanayi şehri? Ben bunu defalarca gündeme getirdim ama bu konuda büyüklerimizden bir yardım alamadık. Ama biz, dernek olarak kendimiz bütçe yaptık ve Sivas´ın ulusalda yayın yapan kanalları aracılığıyla Kayseri´de yaşayan Sivaslıları davet edeceğiz. Derneğimiz aracılığıyla bir masa kuracağız, bu masada talepleri toplayıp fabrikalara dağıtımı sağlayacağız. Ben bunu kendi şirketimde yaptım. Yaklaşık 40´a yakın, Kayseri´de yaşayan Sivaslıları getirdim. Hepsi şirketimize çok ciddi katkılar sağladılar. Çocuklarını buradan evlendirdiler, ev aldılar. Şimdi artık biz göndersek onlar gitmek istemezler. Biz onlardan memnunuz onlar bizden memnun. O insanları tekrar şehrimize kazandırmamız lazım. Dışarıdan yabancıları getirmek yerine Sivas´tan gitmiş, Sivas´ın değerlerini, yapısını bilen Sivaslıları kazanmamız lazım. Bu konuda çok istekliyiz ve bunu da yapacağız inşallah. Eğer bunu başarırsak gerçekten Sivas sanayisi bir adım daha öne gidecek.?
?ÖNÜMÜZE BÜYÜK HEDEFLER KOYMALIYIZ?
Sivas´ın sahip olduğu potansiyellerin iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirten Aras, Sivaslıların da hedeflerinin büyük olması gerektiğini söyledi. Sivas´ın yaşanabilecek en güzel şehirlerinden bir tanesi olduğunu, yurt içinden ve yurt dışından gelen tüm misafirlerinin kente hayran kaldığını belirten Aras, ?kentimizin güzelliklerini artıya çevirmeliyiz? dedi.
Tüm Sivaslılara, iş adamlarına önemli mesajlar veren Aras, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:
?Son 10 yılda Sivas, gerçekten heyecanını yitirmiş bir şehir. Bir söz var, ?bir ülkeyi yok edecekseniz önce umutlarını yok edin, sonra o ülkeyi rahatlıkla işgal edebilirsiniz´ diye. Ülkemiz gerçekten son 10 yılda inanılmaz büyüdü ama Sivas´ın büyüdüğünü kimse söyleyemez maalesef. Aynı yılda başlayan sanayi şehirlerine bakın, onlar ne kadar büyümüş, biz ne kadar büyümüşüz? Ama biz şehir olarak küçük şeylerle mutlu olmayı çok seviyoruz. Bir tane basit şeyi yüz kere söyleyerek avunuyoruz. Biz daha büyük hedefler koymalıyız şehir olarak önümüze. Sanayiciler, siyasetimiz, bürokrasimiz hep beraber. O zaman Sivas gerçekten bunların hepsini başarır. Sivas çok güzel bir noktada? 3 tane birbirinden farklı özelliklere sahip kaplıcamız var. Dünya mirası Divriği Ulu Camiimiz var. Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi eserlerinin bir arada olduğu belki Türkiye´nin en güzel kent meydanımız var. İçinden Kızılırmak geçiyor, Türkiye´nin en büyük nehri. Havaalanımız var, yollarımız çok güzel, hızlı trenimiz geliyor, kayak tesisimiz var, alıveriş merkezimiz yapılıyor. Ne yok Sivas´ta? O zaman bizler bahane üretmeyi bırakıp işimize bakmalıyız. Aslında birçok sorunumuz çözülmüş. Doğuyu batıya, Kuzeyi Güneye bağlayan çok güzel bir noktada Sivas? Gelen herkeste Sivas´ı gerçekten çok beğenerek gidiyor. Benim yurt içinden, yurt dışından binlerce konuğum geliyor ve hepsi Sivas´ı çok beğenerek ayrılıyorlar. Çok güzel bir şehir olduğunu söylüyorlar. Gerçekten huzurlu, sakin, temiz bir şehir Sivas? O yüzden bunu biz artıya çevirmeliyiz. Bunun için kaybedecek zaman yok. Öce bu göçü durdurmalı sonra da tersine göçü başlatmalıyız.
Şuanda ortak sağlık güvenlik merkezimiz kuruldu. Bu birçok organizede olmayan bir merkez? İşçilerimize 24 saat sağlık hizmeti veriyoruz. Artık ambulansımız 24 saat kapıda bekleyecek. Şunu da söylemek istiyorum; sanayicilerimiz çok titiz. Sigortasız bir elemanın çalışması, kaçak işçi çalışması mümkün değil bizim organizemiz de. En son Dünya gazetesi açıklamıştı, Sivas; en iyilerden birisi. Aldığı krediyi zamanında ödüyor. Çok küçük birkaç tane sanayici arkadaşımız zor durumda. Onların da en kısa sürede bizlerin ve kendi çabalarıyla bu sıkıntılardan kurtulacaklarına yürekten inanıyorum. Çünkü hepsi iyi niyetli insanlar ve bu işi başaracaklar. Bizlerin de Sivaslılar olarak dedikodudan kurtulmamız lazım. ?O batmış, bu batmış, şu batmış diye´ diye maalesef üzerine vazife olan olmayan herkes bu dedikoduya çok fazla kapılıyor. Kendi kendimize yapıyoruz. Malatya Organize Sanayi de arkadaşlarımız var. 27 firma iflası erteleme almış. Sivas´ta sadece iki firma var. O yüzden bunların konuşulmaması ve abartılmaması lazım. Durumu iyi olan firmalar hakkında bile inanılmaz derecede dedikodu üretiliyor. Sivas küçülürse kendileri de küçülür, kaybederler. Vatanlarını, yurtlarını terk edip gidip İstanbul´da bir tane gecekondu da yaşamak zorunda kalırlar. O yüzden memleketimizin, sanayicimizin kıymetini bilelim. Bugün 8 bin kişiyi çalıştırmak ne demek? TÜDEMSAŞ dediğiniz yer organizenin yüzde 10´u kadar. Ama TÜDEMSAŞ´ın itibarı organizedeki birçok fabrikadan daha iyi. Organizemiz de TÜDEMSAŞ´tan daha çok insan istihdam eden en az 5-6 tane fabrikamız var. İhracat yapıyor bu insanlar, istihdam üretiyor, AR-GE yapıyor, inovasyon yapıyorlar, her şeyi yapıyorlar. O yüzden lütfen Sivaslılar artık bir organizeleri olduğunu ve en büyük ekmek kapısı olduğunu görsünler.?