SİVAS ENERJİDE ATAĞA KALKTI
Sivas’ta rüzgar enerjisinden sonra şimdide güneş enerjisine önemli yatırımlar düşünülüyor. 2015 yılı içerisinde Kangal’da 5 mw’lık güneş enerji tesisi kurulacak.
Önce rüzgar gülü şimdi güneş enerjisi. Sivas enerji de adeta atağa geçti. Yenilenebilir enerjinin merkezi konumuna gelmesi beklenen Sivas’ta 2015 yılında yeni bir güneş enerji sistemi kurularak elektrik üretmeye başlayacak. Güneş enerjisi potansiyelini lisanslı elektrik üretimiyle ekonomiye kazandırılması çalışmalarının ardından Sivas’ta da önemli yatırımlar yapılmaya başlandı. Bu kapsamda Sivas enerjide yatırımcıların dikkatini çeken iller arasında yer alıyor. Rüzgar enerji santrallerinin kurulmasının ardından enerji konusunda dikkatleri üzerine çeken Sivas’ta şimdi de Güneş Enerji Sistemleri konusunda detaylı araştırmalar yapılıyor.
Enerjide dışa bağımlılığı azaltmayı, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanım oranını artırmayı amaçlayan Türkiye’de, yatırımcılar gözünü Sivas’a dikti. Kangal ile Gürün arasına kurulan rüzgar enerji santralinin ardından şimdi de aynı bölgeye yakın bir noktada güneş enerji sistemleri kurulacak 5 mw enerji üretimi sağlanacak. Sivas’a yatırım planlayan firmalar arasında piyasasının önemli aktörlerinin yer alması dikkat çekti. Enerjiye ilk kez yatırımda bulunan girişimciler de Sivas’ta yer aramaya başladı.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının desteklenmesi kapsamında güneş enerjisi santrali yatırımlarında, sisteme elektrik verilmeye başlandığı tarihten itibaren 10 yıl süreyle 13,3 dolar cent üzerinden alım garantisi bulunuyor. Bu sürenin ilk beş yılında, yerli ekipman kullanılması halinde bu miktar 22 dolar cente kadar çıkabiliyor. Ancak, miktar şu anda 14,1 dolar cent düzeyinde kalıyor. Yerli ekipman kullanılması durumunda bunun ”Yerli İmalat Durum Belgesi” ile belgelendirilmesi gerekiyor. Türkiye’de kurulu panel fabrika bulunmasına rağmen bunlar daha çok yerli montaj şeklinde üretim yapıyor. Bu panel üreticilerinin ”Yerli İmalat Durum Belgesi” alma yönünde çalışmaları sürüyor.
ENERJİ POTANSİYELİ YATIRIMCIYA CAZİP GELİYOR
Güneş enerjisi potansiyeli bakımından Avrupa’nın önde gelen ülkeleri arasında yer alan Türkiye’de, yıllık 380 milyar kilowatt/saatlik (kW/s) güneş enerjisi potansiyeli bulunduğu belirtiliyor.
Türkiye’nin yıllık ortalama güneş ışınımı 1311 kilowatt/saat düzeyinde bulunuyor. Bu, 1 kW gücünde bir güneş enerjisinden elektrik üretim sisteminin yılda 1311 kW/s elektrik üretimi anlamına geliyor. Güneş ışınımı oranı bölgelerin coğrafi konumu ve yüksekliğine göre değişkenlik gösteriyor. Türkiye’nin güneş ışınımı en verimli yerleri arasında Sivas, Konya, Karaman, Niğde, Isparta, Erzurum, Erzincan, Elazığ, Van, Adıyaman, Mardin illeri yer alıyor. Bu bölgelerdeki güneş ışınımı yıllık 1700 kW düzeyine ulaşıyor. En düşük gün ışınımı olan yerlerde bu oran 1000 kW düzeyinde bulunuyor. Güneş veriminin en yüksek olduğu bölgelerde önce trafo kapasiteleri belirlendi ve bir yıl boyunca yapılan ölçümlerin ardından bu bölgelerde lisanslı üretim süreci başlatıldı. İlgili mevzuat uyarınca 1 MW gücündeki güneş enerjisi santrali 20 dönümlük alanda kurulabiliyor. Bu alanın tarım dışı olması, orman sahası dışında bulunması gerekiyor.